E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemİşte yeni başkanın hedefleri---

İşte yeni başkanın hedefleri

İşte yeni başkanın hedefleri
02 Ocak 2012 - 10:39 borsaningundemi.com

İMKB Başkanı Hüseyin Erkan bayrağı İbrahim Turhan'a devretti

İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) Başkanlığına atanan İbrahim Turhan, görevi Hüseyin Erkan'dan devraldı. Devir teslim töreninde konuşan Hüseyin Erkan, "Atamayla geldik, atamayla devir teslim yapıyoruz. İbrahim Turhan başkanlığında yeni bir döneme giriyoruz. Gözüm arkada kalmadan bu görevi teslim ediyorum" dedi.
Resmi Gazetede yayımlanan kararname ile İMKB Başkanlığına atanan Turhan, İMKB'de gerçekleştirilen törenle görevi Hüseyin Erkan'dan devralıyor. Turhan ve Erkan, çalışanların da katıldığı tören salonuna alkışlar eşliğinde girdi. 
İMKB eski Başkanı Hüseyin Erkan'ın davetiyle kürsüye çıkan Merkez Bankası eski Başkan Yardımcısı ve İMKB yeni Başkanı İbrahim Turhan, Borsada gerçekleştirilen törenle görevi Hüseyin Erkan'dan devraldı.  Turhan, "Bu görevleri milletimizin emanetçisi olarak yapıyoruz ve kendimizden sonrakilere devrediyoruz. Az önce Hüseyin Bey ile sohbet ederken kendisine gıpta ettiğimiz söyledim. Bu görevi hiçbir şaibe olmadan yüksek başarıyla temsil ederek, çalışanların bu kadar sevgisine ulaşarak bayrağı teslim etmesi çok önemli. Umarım bende aynı şekilde görevi devrederim" dedi. 
İbrahim Turhan, ''Ben inanıyorum ki 2012 yılı için 1,5 trilyon liralık milli gelir hedefi olan Türkiye'nin Borsasının da en az 2015 yılı sonuna kadar kapitalizasyonunu 1 trilyon liraya çıkarması lazım'' dedi.
Turhan, devir teslim töreninde yaptığı konuşmada, İMKB'nin İstanbul Finans Merkezi projesinde merkezi bir rol oynaması gerektiğini, etkin ve etkili olmak zorunluluğu bulunduğunu, bunun da Yönetimin öncelikli hedefi olacağını söyledi.
Bu çerçevede yabancı menkul kıymetler pazarının geliştirilmesi gerektiğine dikkati çeken Turhan, şöyle devam etti:
''Yine 2015 yılının sonuna kadar İstanbul'un en azından bölge ülkelerinde uluslararası standartları sağlayan kuruluşların, şirketlerin menkul kıymetlerinin alınıp satılacağı bir yer haline getirmeyi amaçlamalı ve hedeflemeliyiz. Bunun için gerekli altyapı oluşturmak hemen bugünden yarına olmayabilir. Ama bizim hedefimiz mutlaka bu olmalı diye düşünüyorum. Bunun gerçekleşmesi için İMKB'nin dünyanın diğer önde gelen Borsalarıyla arasındaki işbirliğini artırmak, gerektiği durumlarda belki stratejik ortaklıklar da teşkil etmek çok önemli olacak. Zaten bu konuda önemli kazanımlar sağlanmış. Bunları daha ileriye taşımak bizim hedeflerimiz arasında olacak.''
İbrahim Turhan, ''Ben inanıyorum ki 2012 yılı için 1,5 trilyon liralık milli gelir hedefi olan Türkiye'nin Borsasının da en az 2015 yılı sonuna kadar kapitalizasyonunu 1 trilyon liraya çıkarması lazım. Böyle bir hedef belirlememiz lazım. Tabii ki bu sadece İMKB'nin tek başına gerçekleştireceği bir şey değil. Burada ilgili paydaşlara çok önemli rol düşüyor'' diye konuştu.
Borsanın 29 Kasım 2011'de yapılan Olağanüstü Genel Kurulunda 3 yeni üyenin seçimi gerçekleştirilmişti. Olağanüstü Genel Kurulda İMKB Yönetim Kurulunda yer alacak aracı kuruluş temsilcileri İş Yatırım Genel Müdürü İlhami Koç, Piramit Menkul Genel Müdürü Mehmet Osmanoğlu ve Başkent Menkul Murahhas Azası ve Yönetim Kurulu Üyesi Cavidan Konuralp olarak belirlenmişti.
Bu arada, diğer 3 İMKB Yönetim Kurulu Üyesinin de Üçlü Kararname ile 2 Şubat'a kadar atanması bekleniyor.
Resmi Gazetede yer alan değişiklik uyarınca Borsanın Yönetim Kurulu Üye sayısı 5'ten 7'ye çıkarılırken, İMKB Başkanının görev süresi 5 yıldan 4 yıla, Yönetim Kurulu üyelerinin görev süresi de 4 yıldan 3 yıla indirilmişti.
İbrahim Turhan'ın özgeçmişi
Dr. İbrahim Turhan, 1968 yılında İzmir'de doğdu. Orta öğrenimini Galatasaray Lisesi'nde 1987 yılında birincilikle tamamladı ve aynı yıl Boğaziçi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İşletme Bölümünü birincilikle kazandı.
Marmara Üniversitesi Bankacılık ve Sigortacılık Enstitüsü Uluslararası Bankacılık yüksek lisansını ''Kamu Kesimi Açıklarının Makroekonomik Sonuçları ve Türkiye'de Bankacılık Kesimi Üzerinde Etkileri'' konulu tez ile bankacılık doktorasını da ''Finansal Krizler ve Reel Sektör Üzerindeki Etkileri: Türkiye Örneği'' konulu tez ile tamamlayan Turhan, bu dönemde aynı kurumda öğretim elemanı olarak görev yaptı.
Turhan, Marmara Üniversitesi Rektörlüğü Araştırma Fonu tarafından desteklenen sosyal bilimler mega projesi çerçevesinde resmi olarak davet edildiği Cenevre Üniversitesi Institut Européen (IEUG) ve Loughborough Üniversitesi Banking Centre bünyesinde araştırmacı olarak bulundu.
2001 yılında Yeditepe Üniversitesi'nde öğretim üyeliğine başlayan Turhan, bu kurumda Bankacılık ve Sigortacılık Bölümü ile Uluslararası Ticaret ve İşletmecilik Bölümü başkanlığı yaptı. Yine aynı üniversitede Meslek Yüksekokulu ve Yabancı Diller Yüksekokulu Müdürlüğü görevlerini yürüttü.
Birçok süreli yayında finansal ekonomi ve ekonomi politik alanında yayınları bulunan ve kitap editörlüğü de yapan Turhan, bankacılık, finans ve finans teknolojileri alanında faaliyet gösteren süreli yayınlarda yazı işleri müdürü ve yayın yönetmeni olarak çalıştı.
İbrahim Turhan 2004'e kadar Beykent Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi'nde yarı zamanlı öğretim üyesi olarak görev yaptı.
1 Nisan 2004 tarihinde Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Banka Meclisi üyeliğine, 7 Haziran 2006 tarihinde Para Politikası Kurulu üyeliğine seçilen Turhan, 8 Mayıs 2008 tarihinde Başkan (Guvernör) Yardımcısı olarak atandı.
Kiel Enstitüsü bünyesinde faaliyet gösteren Küresel Ekonomi Sempozyumu'nun Liderler Grubu ve Danışma Kurulu üyesi olan Turhan, ayrıca London School of Economics and Political Sciences (LSE) Avrupa Enstitüsü bünyesinde kurulan Çağdaş Türk Çalışmaları Kürsüsünde, TCMB adına danışma kurulu üyeliğini sürdürüyor.
VİDEO İÇİN TIKLAYINIZ

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (4)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)