E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
CNBC'de yer alan habere göre, ABD'nin Çin'e uyguladığı ek gümrük vergilerinin şirket karlarına olumsuz etkilerinden dolayı bazı Asyalı şirketler ürünlerini üretmek için evlerine döndükleri ya da fabrikaları güncel olarak neredeyse Çin’den oraya taşıyorlar.
ABD tarafından uygulanan yüksek vergilerden kaçınmak için evine dönen 56 Şirket en çok Japonya ve Tayvan’da makine ve elektronik sektöründe görülüyor.
ABD ve Çin bir yıldan daha uzun süredir şiddetli bir ticaret savaşı sürdürmekte. İki taraf da milyarlarca dolar değerindeki ürüne uygulanan tarifeleri çok kez yükselttiler. Taraflar en son geçtiğimiz hafta Pazar günü karşılıklı tarifleri yükseltmişlerdi.
Nomura’nın raporuna göre, bu ticaret gerginliğinden en fazla fayda sağlayan ülke şirketlerin üretim yerlerini Çin’den ana merkezlerine doğru değiştirmesiyle Tayvan oldu.
‘Fabrikalar evlerine dönüyor’
Nomura’nın South China Morning Post’un 2019 Şubat ayındaki haberine referans verdiği notta, Tayvan Ticaret ve Ekonomi Bakanlığı’na göre 40 Tayvanlı şirket fabrikalarını Çin’den Tayvan’a geri taşımak için başvuruda bulundu.
Taipei, ‘Invest Taiwan’ (Tayvan’a yatırım yap) inisiyatifi ile şirketlerin Tayvan’a geri dönmelerini teşvik ediyor.
Örneğin, Tayvanlı şirketler Flexium ve Quanta Bilgisayar şirketlerini Tayvan’a taşıdı. SK Hynix, dünyanın en büyük ikinci çip üreticisi de bazı çip modüllerinin üretimi için Güney Kore’ye dönmek konusunu değerlendiriyor.
Japon şirketlerinden Mitsubishi Electric ise üretim merkezi olan Dalian’daki ABD’ye bağlı makine techizatlarının üretimini Çin’den Japonya Nagoya’ya taşıyor.
Nomura’nın The Japan Times ve The Asahi Shimbun’ın haberlerine dayandırdığı bilgiye göre makine üreticileri Toshiba Machine ve Komatsu’nun da konuya dair benzer planları bulunuyor.
Nomura ekonomistleri Sonal Varma ve Michael Loo’nun Çarşamba günü yayımladıkları notta, “Bu trend Asya’da ticaretin yönünü değiştirmesinin sonucu olarak güncel ihracat verileriyle tutarlı bir görünüm sergiliyor” dediler.
Ekonomistlere göre, Dell gibi Çin’deki işgücü maliyetinden endişe duyan şirketler de fabrikalarını Çin’den çıkışını hızlandırmak için ticaret gerginliğinden faydalanıyor.
Ticaret savaşının kâr sağlayanları
Asya’da tarife savaşından en fazla fayda sağlayan ekonomiler Vietnam, Tayvan ve Tayland olurken Asya dışında Meksika olduğu görülüyor.
Nomura analizine göre, Meksika en çok elektronik ve elektrik ekipmanları konusunda yarar sağladı.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (15:53)