E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaİşte TCMB faiz senaryoları---

İşte TCMB faiz senaryoları

İşte TCMB faiz senaryoları
10 Temmuz 2019 - 16:40 borsaningundemi.com

Çetinkaya'nın Başkanlık görevinden alınmasının ardından, TCMB'nin 25 Temmuz'daki toplantısında nasıl bir adım atacağı piyasalarda merakla bekleniyor

Yatırımcıların Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Merkez Bankası üzerindeki tartışmasız etkisini hazmetmek için birkaç günlük bir zamanları oldu, şimdi soru artık şu; Türkiye'nin borçlanma maliyetleri ne hızda düşürülecek?

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Murat Çetinkaya'nın görevden alınıp yerine yardımcısı atanmadan bile önce, piyasa, politika yapıcılara son üç yılın ilk faiz indirimi için yeşil ışık yakmıştı. Bu görüş, Türk Lirası'nın Pazartesi günü Mayıs başından bu yana en büyük düşüşünü gerçekleştirmesine karşın korundu.

Ancak para otoritesinin finansal koşulları gevşetme hızı, Erdoğan'ın yüksek faize ilişkin bilinen hoşnutsuzluğu dikkate alındığında piyasa için büyük bir fark yaratacak. Kıvamında bir yaklaşım, liraya destek olacak sermaye girişlerine yol açacak ve enflasyonun yavaşlamasına neden olacakken, daha agresif bir duruş para biriminin yeni oluşmaya başlayan toparlanmasını yoldan çıkarabilir. 

TCMB yetkilileri 25 Temmuz'daki politika toplantısında faizlere ilişkin karar alacak. Bu karara ilişkin ne gibi senaryolar olabilir?

Yoğun bir indirim

Yatırımcılar için en büyük korku Erdoğan'ın Merkez Bankası'nı çok agresif ve çok hızlı faiz indirimleri için zorlaması. Geçen haftanın sonunda, piyasalar halihazırda, bir yıl vadeli lira çapraz Döviz swaplarının gösterge politika faizi olan yüzde 24'ün 450 baz puan altında işlem görmesi ile birlikte, yüklü bir gevşeme çevrimini fiyatlamıştı. Bu durum fazla değişmedi.

Ancak getiri eğrisinin dikliğine bakarak değerlendirme yapıldığında, değişen nokta, merkez bankasının ne hızda faiz indirimine gideceğine ilişkin beklentiler oldu. Getiri eğrisinin yakın ucundaki faizler bu hafta düşerken, eğri boyunca borçlanma maliyetleri daha da artıyor. Bu durum, yatırımcıların kendilerini enflasyondaki yükselişe karşı korumak istediğini işaret ediyor. Tüketici fiyatlarındaki artış Haziran ayında yüzde 15.7'ye yavaşladı.

Rabobank gelişen piyasalar stratejisti Piotr Matys, "Cumhurbaşkanı Erdoğan, inatçı bir şekilde yüksek seyreden enflasyondan kaynaklanan ekonomik sıkıntıları, çok daha az popüler ve bu yüzden uygulanması çok daha zor olan yapısal reformlar üzerinde odaklanmak yerine faizi göreceli olarak hızlı bir şekilde düşürerek çözmeye niyetli gibi görünüyor" dedi.

Matys, TCMB Başkanı Murat Uysal'ın Erdoğan'ı yatıştırmak için birkaç yüz baz puanlık büyük çaplı bir faiz indirimine gidebileceğini sözlerine ekledi.

Bebek adımları ile gitmek

Çetinkaya'nın görevden alınmasından kaynaklanan TCMB'nin güvenilirliğine ilişkin hasar dikkate alındığında, Uysal, hikayeyi biraz değiştirebilmek için borçlanma maliyetlerinde ölçülü bir indirimi tercih edebilir. Bir hafta vadeli repo faizinde 100 baz puanlık bir indirim, Standard Chartered Plc’den Carla Slim'in geçen haftaki tahminine göre, bir itidal işareti olacak. Slim bu tahmini koruyor.

Slim, e-posta yoluyla yaptığı değerlendirmede,  "Koşulların iletken olmasına karşın, TCMB bu yıl, piyasa türbülansından dolayı, gevşeme çevrimini başlatmayı erteledi," dedi ve "Temmuz ayında keskin bir faiz indirimi piyasaları tedirgin edebilir ve buna bağlı olarak, takip eden faiz indirimlerinde, potansiyel olarak olarak Merkez Bankası'nın manevra yeteneğini düşürebilir. Bu yüzden kademeli faiz indirimi beklentimiz sürüyor" değerlendirmesinde bulundu.

Faiz değişikliğine gidilmez

Faizin değiştirilmemesi tüm dünyada analistleri ve yatırmcıları şaşırtır ve muhtemelen lirada bir ralliye yol açar. Eğer enflasyon önümüzdeki aylarda beklendiği üzere yavaşlarsa, bu durumda, zaten dünyanın en yükseği olan Türkiye'nin reel faizi de artacaktır.

Lüksemburg'da Nordea Investment Funds kıdemli makro stratejisti Sebastien Galy, "Eylül ayından bu yana, Merkez Bankası para politikasını hükümetin müdahalesine karşı bağımsızlığının bir işareti olarak tuttu," dedi ve "Agresif faiz indirimi beklentilerine karşın faizi sabit tutarsa, bu durum yatırımcıları, hisse senedi ve sabit getirili menkul kıymet piyasasında bir volatilite dalgasının ardından sakinleştirecektir" değerlendirmesinde bulundu.

Galy'ye göre, mantık şöyle de olabilir; fiyat baskısı hafiflerse, ona karşı mücadele ihtiyacı da azalır. Ancak, Galy, stratejistlerin büyük kısmı gibi, bu senaryonun ihtimalinin oldukça düşük olduğunu düşünüyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (5)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • :))11 Temmuz 2019 09:34

    faizi indirim. faiz insin. borçlu firma ve bireyler daha fazia kredi çeksin. 400 öilyer usd dış borç düşen faizle 800 milyar usd ye çıksın. herke skredi kullansın ev+araba+villa+yat+evdeki eşyaları değilştirsin+tarla vb. alsın.üretime para gitmesin... düşem faizlede, USD ARTSIN böylece faiz düşerken, üretmeyenekonomimizin usd borcu artsın. usd dahada artsın, TL  daha da düşsün. böylece torunlarımız öder, biz gezer yer içeriz :D 

  • alp10 Temmuz 2019 18:16

    faizden kim onmuş arkadaş kaçan kaçsın dolar gideceği yere kadar gider  ama şu faiz sülüğünü indirin artık bir dalgalansın yav...ben 5000 puan bekliyorum

  • Harun bekçi10 Temmuz 2019 18:01

    100~300 düşürecekse hiç düşürmesin. 625 yükseltti ne oldu piyasada alım satım durdu. Doları baskıladı ne oldu millet yine dolara hücüm. Abd zaten tüm dünyada doların değerini düşürmeye çalışıyor bizimkiler de doları daha da baskılıyor ki iyce düşsün.4 lira yapsan ne olur? Millet daha da dolar alır.. Bırakın kurla bebek gibi oynamayı. Dolara kitlenmişler sanki tüm derdimiz dolar. Faizi en az 400 puan düşmedikçe hiç bir faydası olmaz. 400 puan bekliyorum.. Şayet m.b düşüncesi 200 ise komik bir rakam.

  • kemal10 Temmuz 2019 17:27

     f   aizin,biran,önce,inmesi,lazım,ENFLASYON,15,faiz24,olmaz,Faizin,şok,şekilde,indirilmesi,lazım,ki,sanayi,canlansın,üretim,başlasın

  • tam komedi10 Temmuz 2019 16:46

    İç piyasada üretimin çoğalması ve ekonomik genişleme için faiz indirimi şart ! Ama döviz cephesinde durum farklı minimum ithalat maxsimum ihracat için kur yükselmesi gerek ! 625 puan faiz arttırımında da söylediğimiz gibi MB kuru değil faizi kontrol etmesi gerek ! Kur 6,5 aşağı inmeseydi bugün üretimin dahada hızlandığını görürdük ! Fed faizleri sabit bıraksa bile MB Temmuz toplantısında  200 puan indirimi garanti fed faiz inidirse bu rakam 400 puana kadar çıkabilir !!! ( NOT: Fed faiz indirse bile abd den para çıkmayabilir ) Y.T.D.