E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemİşte sermayeyi artırmanın yolu---

İşte sermayeyi artırmanın yolu

İşte sermayeyi artırmanın yolu
18 Haziran 2014 - 11:41 borsaningundemi.com

Fransız ekonomist Piketty, “Kitabımdan değil, gerçeklerden korksunlar” dedi

Gelir eşitsizliğini anlattığı ‘21. Yüzyılda Sermaye’ adlı kitabı tüm dünyada yankı uyandıran Fransız Ekonomist Thomas Piketty (43), “İnsanlar kitabımdan korkmasın ama gerçeklerden korksunlar ve bunu nasıl halledebileceğimize baksınlar” dedi.
Piketty 577 sayfalık kitabında, mirasla edinilen servetlerin, kazançla edinilen servetlerden hızlı arttığını ve böylece az sayıda insanın diğerleri üzerinde kurduğu hâkimiyetin garanti altına aldığını belirtiyor. Kitabında 20 ülkeden 200 yıllık verileri kullanan Piketty, kapitalizmin yarattığı ekonomik büyümenin herkes için faydalı olduğu inancının da yanlış olduğunu savunuyor. Durumun dengelenmesi için küresel ‘servet vergisi’ isteyen Piketty için ‘Yeni Karl Marx’ benzetmesi de yapılıyor.

CEO’lar 257’ye katlıyor

Dün ABD’de CNBC televizyonuna çıkan Piketty, dünyanın en çok kazanan insanlarının gelirlerindeki büyük sıçramaların aşırı eşitsizlik yarattığını ve bu durumun ciddi makroekonomik sonuçlar doğuracağını söyledi. Piketty, “Eşitsizlik kendi başına bir sorun yaratmıyor. Eşitsizlik aşırı bir hal aldığında sorun başlıyor. Tepedekiler ortalamanın 3 katı hızlı yükseliyorsa bunu sonsuza dek devam ettiremezsiniz. Bunun bir son bulması lazım. Gelir ve servet konusunda daha fazla şeffaflığa ihtiyacımız var” dedi.
CNBC’nin haberine göre, AP/Equilar’ın son araştırması CEO’ların ortalama bir çalışanın 257 katı para kazandığını ortaya koydu. Bu oran 2009 yılında 181 kat seviyesindeydi.
Piketty, bu sorunun çözümünün gelişmekte olan ülkelerde daha zor olabileceğine dikkat çekerek, “Uluslararası bir anlaşmaya ihtiyacımız var” yorumunu yaptı.
İngiliz Financial Times (FT) gazetesinin Piketty’nin yanlış veriler kullandığı iddiasının sorulması üzerine Fransız profesör, “İnsanlar kitabımdan korkmasın ama gerçeklerden korksunlar ve bunu nasıl halledebileceğimize baksınlar. Kendi inanırlıklarını zedeliyorlar” diye konuştu.
Thomas Piketty’nin verilerini inceleyen FT gazetesi Avrupa rakamlarının 1970’lerden sonra servet eşitsizliklerine işaret etmediğini savunmuştu.

Sihirli formül: r > g

‘21. Yüzyılda Sermaye’ kitabı tarihi süreçte, gelir ve servet birikimini inceliyor. 18’inci ve 19’uncu yüzyıllarda Avrupa’da eşitsizliğin çok büyük olduğu anlatan Piketty, katı sınıfsal yapıyla bazı zengin ailelerin devasa servetler biriktirdiğini ancak 1. Dünya Savaşı, Büyük Buhran ve 2. Dünya Savaşı’nın bu yapıyı bozduğunu yazıyor.
 Bu dönemlerde sosyal devlet anlayışı, vergiler ve iflaslar servetleri küçültüyor. Gelir ve servet nispeten eşit şartlarda dağılıyor. Ancak 20. yüzyıl başı yaşanan şoklar azaldığında servet tekrar öne çıkıyor.
 Thomas Piketty’ye göre genel bir kural olarak sermayenin getiri oranı, ekonominin büyüme oranından daha fazla. Piketty bunu r > g formülüyle anlatıyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)