E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Rusya ile Ukrayna arasındaki savaş 24 Şubat’tan beri devam ederken İngiliz medyasından dikkat çekici bir iddia geldi.
İngiltere’nin saygın gazetelerinden Financial Times’a yazan ABD Savunma Bakanı eski yardımcı asistanı olarak görev yapan ve ABD Özel Kuvvetler’de yer alan Roger Pardo-Maurer, Rusya’nın son dönemde iyice gündeme getirdiği nükleer silah açıklamalarını değerlendirdi.
Sözcü'deki habere göre; Pardo-Maurer, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in tehditlerinin arkasında “elektromanyetik titreşim saldırısı” olduğunu öne sürdü. Ukrayna’ya bu sistemlerle böyle bir saldırı durumunda Kiev’in bütün bilgi savaşı sistemlerinin hasar görebileceği belirtildi. Makalede ABD’li isim, “Şu zamana kadar Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik tehditlerinde geleneksel nükleer silahlara gönderme yapıldı. Fakat Vladimir Putin’in kullanmayı düşündüğü bir başka silah daha var, taktiksel elektromanyetik titreşim saldırısı yani EMP” dedi.
Bu silahların güçlü bir enerji dalgası yaratarak kısa dalga elektrik sistemlerine hasar verdiğini söyleyen Pardo-Maurer, “Böyle bir saldırı bilgisayarlar, jeneratörler, uydular, radyolar, radar alıcıları ve hatta trafik ışıklarını bile etkiler” dedi. Pardo Maurer, Rusya’nın silahı kullanması durumunda hem askeri hem de sivil altyapı sistemlerinin büyük hasar görebileceğini dile getirdi.
“ELEKTROMANYETİK SİLAHLAR ÇOK DAHA BÜYÜK HASARLARA SEBEP OLUR”
Rusya devlet televizyonlarına çıkan Rus yetkililerin canlı yayında bu tür silahların nasıl kullanılabileceğine yönelik açıklamalar yaptığına dikkat çeken ve Baltık Denizi üzerinden bu silahların kullanılabileceğinin sinyalini verdiğini söyleyen ABD’li yetkili, taktiksel nükleer silahların etkisinin daha düşük olacağını ve elektromanyetik nükleer silahların çok daha büyük bir tahribata sebep olabileceğini söyledi.
Rysya’nın hipersonik Zircon seyir füzeleriyle bu tür silahların kullanılabileceği belirtilirken, “Bunlar herhangi bir binayı yıkmaz ya da kimseyi öldürmez. Fakat kalıcı olarak elektrik devrelerini etkisiz hale getirebilir” ifadesi de yer aldı.
NATO müttefiklerinin Ukrayna’ya gönderdiği bütün savunma sistemleri, drone ve benzeri araçların elektrik sistemleri olduğunu hatırlatan Pardo-Maurer, “Elektromanyetik etkileri uyduların yüzde 90’ını 3 ay boyunca kullanılamaz hale getirebilir” derken Ukrayna’daki Rus askerlerinin de bundan etkilenebileceğine dikkat çekti.
GİZEMLİ HASTALIĞIN ARKASINDA DA TİTREŞİMLİ ELEKTROMANYETİK SİLAHLARIN OLDUĞU İLERİ SÜRÜLMÜŞTÜ
Son yıllarda ABD’li diplomatlarda görüşen “Havana Sendromu” isimli gizemli hastalığın arkasında da darbeli elektromanyetik enerji ve ultra ses olduğu iddia edilmişti. ABD istihbarat raporuna göre, yüzlerce metre mesafede etkili olan darbeli elektromanyetik enerji ve ultra ses, yurtdışındaki diplomatlarda ve istihbarat yetkililerinde görülen gizemli Havana Sendromu belirtilerine yol açıyor olabilir.
ABD’li uzmanlar, yurt dışında çalışan diplomatlarda görülen gizemli Havana Sendromu’nun arkasında darbeli enerji cihazlarının olabileceğini tespit etti. Raporda bazı Havana Sendromu vakalarının sağlık ve çevre faktörleriyle açıklanamadığı, gizlenebilir ve fazla enerji gerektirmeyen cihazların yüzlerce metre mesafeden bu semptomlara yol açabileceği belirtildi.
Rus askeri birliklerinin geri çekilmesi başladı
Rusya ile ilgili yeni iddia: İHA'ya karşılık 'Batı silahı'
Erdoğan: Rusya'nın Herson kararı olumlu bir adım
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (11:16)