E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
7 Arap ülkesinin Katar ile tüm siyasi ilişkilerini kesmesi, Körfez bölgesinde son yıllarda görülen en büyük diplomatik krize yol açtı.
Katar'ın Arap ülkelerinin diplomasi ve ulaşım tecridiyle karşılaşmasında, Katar resmi ajansının hacklenerek ABD karşıtı ve İran'ı destekleyici açıklamalar yayınlanması etkili oldu.
Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Bahreyn, Mısır ve son olarak da Yemen, Müslüman Kardeşler, IŞİD, El Kaide gibi örgütlere destek olduğu, bölgedeki istikrarı tehlikeye attığı gerekçesiyle Katar'la her tür diplomatik ilişkiyi kestiğini duyurmuş, Katarlı diplomatlardan iki hafta içinde ülkelerini terk etmelerini istemişti.
Görünür neden siber saldırı
Son yıllarda Körfez ülkeleri arasındaki en derin krizin görünür nedeni, Katar haber ajansının siber saldırıya uğramasıyla başlayan gerginlik.
Katar'ın resmi haber ajansı QNA, 23 Mayıs gecesi Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamad Al Sani'ye ait olduğu ileri sürülen ABD karşıtı açıklamalar yayınlamış, haber kısa süre içinde hükümet ve dışişleri bakanlığı tarafından yalanlanmıştı. Açıklamalarda QNA'nın siber saldırıya uğradığı belirtiliyordu.
Açıklamalar başta Suudi Arabistan olmak üzere bölge ülkeleri tarafından protesto edilmişti.
İlişkiler daha önce de gerilmişti
Ancak neden bu gibi görünse de Katar, uzun süredir Arap komşuları tarafından İslamcı ‘terörist' gruplara destek vermekle suçlanıyor.
Suudi Arabistan ve BAE, kendi ülkelerinde de sempatizanları bulunan Müslüman Kardeşler'i ‘terörist' olarak tanımlıyor ve hareketi hanedanlık yönetimlerine tehlike olarak görüyor.
Mısır'daki Müslüman Kardeşler'e destek veren Katar, 2014 yılında da Körfez ülkelerinin yaptırımlarıyla karşılaşmıştı.
Suudi Arabistan, BAE ve Bahreyn, Mısır'ın devrik lideri Muhammed Mursi'ye arka çıkan Katar'dan elçilerini çekmiş, ancak sekiz ay sonra Müslüman Kardeşler üyelerinin ülkeyi terk etmesinin ardından diplomatik ilişkilere yeniden başlamıştı.
Suriye'de Nusra etkisi
Katar'a yöneltilen suçlamalar sadece Müslüman Kardeşler'e destek çıkması değil. Katar, Suriye'de süren iç savaş boyunca El Kaide kökenli Nusra Cephesi ve İslamcı gruplara verdiği finansal destekle de sık sık gündeme gelmişti.
Ancak Suriye iç savaşında sahadaki grupları, Suriye'deki hükümete karşı desteklemekte diğer Arap ülkeleri de geri kalmadı. Uluslararası kamuoyunda Katar kadar Suudi Arabistan da radikal İslamcı gruplara destek vermekle suçlanıyor.
Trump'ın ziyareti etkili mi oldu?
Diplomatik gerilimde dikkat çeken diğer ayrıntı da ABD Başkanı Donald Trump'ın Suudi Arabistan'ı ziyaretinden kısa süre sonra patlak vermesi.
Trump'ın ziyaretinde ABD ile Suudiler arasında 110 milyar dolarlık bir silah anlaşması imzalanmıştı. Ziyaret, Trump'ın İran karşıtı açıklamalarıyla dikkat çekmişti. Bölgesel istikrarsızlıktan İran'ı sorumlu tutan Trump, Körfez ülkelerinden de İran'a karşı yaptırım uygulamalarını istemişti.
Trump, aşırılıkçı gruplara karşı mücadelede Suudi Arabistan'la işbirliği mesajları vermişti. Körfez ülkeleri arasında bilhassa Suudi Arabistan'ın Trump'ın ‘yeşil ışığı'nı alarak Katar'a karşı atağa geçmesi hayli olası.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
Ulan iblis oğlu iblis hiç mi anan babandan bir şey öğrenmedin! bari biraz insanlıktan nasibini alsaydın. İngiliz özentisi kompleksli soytarı sen ve sinin gibilerden bu ülkeye hayır gelmez. Bir savaş çıksa böyle dürzüler ilk fırsatta vatan ı satar adı üzeri iblis iti.
arkadaşlar ırkçı söylemlerden uzak durmanızı tavsiye ederim, ne o arapları aşağılayıcı açıklamalar, koskoca bir imparatorluk bu ırkçı siyaset yüzünden bölüne bölüne bu hale geldi.
Bizdede arapligi benimseyen araplara özenen onlar gibi giyinen onlar gibi yaşayan iblisler var
araplar kim gucluyse onun pasine takilmayi pak severler
Araplar aptal olmaya devem ettigi surece ve birbirlerine tutmadigi muttetce birbirlerine kirdirilmaya mahkumlar.........
Millet olamamış toplumların durumu.araplık arapların olsun bana TÜRKLÜK yeter
Asıl teröristleri destekleyen ülkeler Suudi Arabistan ve ABD siber saldırıyı da bu ülkeler yapmıştır. Bu konuda Katar'a iftira atılmış. Tabi Katar'ın terör örgütlerini destekleyip desteklemediğini tam olarak bilemeyiz.
Terör destekçisi Katar'ın Türkiye'deki varlıklarına müdahale edilmeli.
Bana ne lan...Nerden çıktı ise çıktı.......GETİR ULEN PARALARI KATAR.....CONİ YİYENE KADAR BİZ YİYELİM....hEMİDE BESMELE İLE...
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (19:04)