E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, yeni dönemin ihracat hedeflerini değerlendirdi. Yeni Ekonomi Programı döneminde ihracatın büyümeye destek vermeye devam edeceğini kaydeden Pekcan "Oluşturacağımız İhracat Ana Planı ile pazar ve mal çeşitlendirmesine, mevcut pazarlarda derinleşmeye gideceğiz, ihracatımız içindeki yüksek teknolojili ürünlerin payını artıracağız" dedi.
İHRACATÇI SAYISI ARTACAK
Bakan Pekcan KOBİ’leri ihracata yönlendirerek ihracatçı sayısının artırılmasını ve firmaların küresel değer zincirlerine entegrasyonunu sağlayacaklarını vurguladı.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
Örnek olarak demir çelik üreticileri ortak sermaye ile bir dış ticaret şirketi kurup THY nin uçtğu her ülkede bir ofis ve gerekirse bir servis merkezi açmalı. Aynı şirketi çimentocular da ortak olabilir. 100 ülkede oluşan taleplere dinamik olarak teklif verip ufak miktarları da stokdan sağlayabilirler. Eksilen soklar için de yarı kota yarı dinamik ihale ile yurt içi şirketlere paylaştırabilirler. Esas sorunun pazarlama ve satışda olduğu anlaşılıyor. Aynı şekilde diğer ürünlerde yerli üreticiler ortaklaşıp Praktiker veya Bauhaus benzeri bir satış şirketi oluşturup sonra potansiyeli olan ülkelere açılabilirler. Bir girişimci yapmaya kalksa hem risk fazla olur hem de başarılı olur ise kazanç üreticiye değil yine sermaye sahibine gitme riski var. Show room, fuar vs ile olacak değil bizzatihi dışarıda pazarlama ve satış lazım.
Isin erbablarini bakanlikta gormek cok guzel. Guveniyorum
Teknolojik ürünlere yoğunlaşmak da iyi. Öte yandan temel mallarda da derinleşme verimlilik ve markalaşma lazım. Tabi örnek olarak aynı sütü marka koyup da pahalıya satmak değil dediğim. Konfeksiyon, ayakkkabı, ev tekstili, temel mobilya vs bir sürü kitlesel tüketim alanları var ama firmalar ufak kümelenmeler ve tedarik zinciri, dağıtım ağı ve ihracat kuvvetli değil. Kanımca komunist sistemde nasıl olur diye düşünüp sonra her girişim aşamasını özele vermek lazım, esas karma ekonomi o şekilde olur. Böylece rekabet ve özel girişim dinamizmi planlama ile birleşince maksimum verim olur. Piyasa kendi kendine dengelemesi ile kalkınma olmayacak gibi. Bu arada şeker fabrikaları özelleşmesi ne oldu kazananlar tornistan mı etti. Bu fabrikalar tam randıman ile çalışmalı.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (09:59)