E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Türkiye de kur ve enflasyondaki yükselişle faiz artırım kervanına katılan ülkelerden biri oldu. İşte 2018'de faiz arttıran gelişen ülkeler...
- TÜRKİYE
Nisan ayında 75 baz puanla başlayan faiz artırım sürecinde 23 Mayıs'ta geç likidite penceresi borç verme faiz oranı % 13.5'ten % 16.5'e yükseltildi. Son olarak geçen Perşembe günü faiz oranı 125 baz puan artışla %17.75'e yükseltildi.
- HİNDİSTAN
4 yıldan fazla süre sonra Merkez Bankası 6 Haziran'da faizleri 25 baz puan arttırarak %6.25'e çekti. Küresel petrol fiyatlarındaki artış sonrası enflasyona dair endişeler ve para pirimi rupideki değer kaybı faiz artışında etkili oldu.
ARJANTİN
Mayıs ayında bir hafta içinde üç kez faiz artırımına giderek, politika faizini 675 baz puan artırdı ve yüzde 33,25’ten yüzde 40’a çıkardı. Aşırı yüksek enflasyon, geniş bütçe açığı, pesonun %20'ye varan değer kaybı sert faiz artışına neden oldu. Pesodaki değer kaybı nedeniyle geçen ay kredi talebinde bulunan Arjantin hükümeti ile IMF heyeti, 50 milyar dolarlık kredi için anlaştı.
-ENDONEZYA
Banka, rupideki değer kaybını ve sermaye çıkışlarını durdurmak için 30 Mayıs'ta faiz oranını 25 baz puan artırarak %4.75'e yükseltti. Bu, birkaç haftadaki ikinci faiz artışı oldu. Daha fazla faiz artışı olabileceğini bildirdi.
- FİLİPİNLER
Enflasyonist baskıları çevrelemek için banka 10 Mayıs'ta 3 yıldan fazla süre sonra ilk kez faiz artırdı, faiz 25 baz puan artışla %3.25 oldu.
- MALEZYA
Merkez Bankası yıllar sonra ilk kez faiz arttıran Güneydoğu Asya ekonomisi oldu. Banka 25 Ocak'ta faizi %3'ten %3.25'e yükseltti.
- PAKİSTAN
Genişleyen cari açık ve petrol fiyatlarıyla yükselen enflasyon nedeniyle 25 Mayıs'ta faiz oranı 50 baz puan artışla %6.5'e yükseltildi.
- ÇEK CUMHURİYETİ
Enflasyonun hedefi aşmasıyla 1 Şuba'ta faizler 25 baz puanlık artışla %0.75 oldu.
- ROMANYA
Faizleri bu yıl 3 kez arttırdı. Son hamle 7 Mayıs'ta 25 baz puanlık artış oldu, faiz oranı %2.50'ye yükseldi. Amaç, enflasyondaki sert yükselişi engellemekti.
- SUUDİ ARABİSTAN
Sermeye çıkışlarının önüne geçmek amacıyla 15 Mart'ta 2 temel faiz oranını 25'er baz puan artışla %2.25 ve %1.75'e yükseltti.
- KUVEYT
21 Mart'ta Fed'in faizleri artırmasının ardından temel faiz oranı 25 baz puan artışla %3'e yükseltildi. Bu, 2017'nin Mart ayından beri ilk faiz artışı olarak kayda geçti.
- BAHREYN
Fed'in faiz artışının ardından 25 baz puanlık faiz artışı yapıldı.
- MEKSİKA
8 Şubat'ta faiz oranını 9 yılın en yüksek seviyesine çıkardı. Enflasyonu çevrelemek için gerekirse yeniden faiz artışı olabileceği belirtildi.
- TUNUS
Faiz oranı enflasyonun 1990'dan beri en yüksek seviyesine çıkmasıyla 5 Mart'ta %5'ten %5.75'e yükseltildi.
- UKRAYNA
Faizler 1 Mart'ta yüksek enflasyona tepki vermek amacıyla %16'dan %17'ye yükseldi.
- HONG KONG
Faizleri Fed'in faiz artışının ertesi günü 22 Mart'ta 25 baz puan artışla %2'ye yükseltti. Karar, Hong Kong dolarının 33 yılın dibini test etmesinin ardından geldi.(CNBC)
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
Faiz iyidir. Cildi güzelleştirir gözlere iyi gelir. Benim gibi faiz lobisi için bulunmaz fırsattır.
Ülkesinde savaş olmayan ve avrupa ülkeleri sınırlarındaki ulkelerin faizleri 0.75 ile 2 arasinda ama güzel TÜRKİYEMİN kaderi etrafı ateş çemberi ve amerikanın ve avrupanın maşası olmadığından gel görki faizler uçrum.Allah devletimizi yönetenlere yardım etsin.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (12:46)