E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Apple'ın marka değeri yüzde 19 artışla 182,9 milyar dolara çıkarken IBM'in değeri 115,9 milyar dolara, Google'ın ise 107,8 milyar dolara ulaştı. Türkiye'den sıralamaya giren bir marka bulunmazken listenin en hızlı değer artışı yakalayanı ise Facebook oldu.
Dünyadaki ekonomik belirsizliğe rağmen en büyük markalar büyümeye devam ediyor. Finansal verilerle tüketici marka varlığı ölçümlerini birleştiren araştırmada, sıralamada yer alan ilk 10 markanın 7'si teknoloji ya da iletişim markası olarak öne çıktı. Çalışmaya göre Apple, marka değerini yüzde 19 artırarak 182,9 milyar dolara çıkardı ve en değerli marka oldu. WPP tarafından sunulan ve Millward Brown Optimor tarafından bu yıl yedincisi hazırlanan çalışmaya göre IBM yüzde 15 büyüme göstererek marka değerini 115,9 milyar dolara çıkarırken, sıralamadaki ikinciliğini IBM'e kaptıran Google ise 107,8 milyar dolarlık marka değeri ile 3'üncü sıraya geriledi. 8 yaşında olan Facebook, halka arzının öncesinde yüzde 74 değer artışı yakalayarak listenin en hızlı değer artışı yapan markası unvanını kazandı; 33,2 milyar dolar marka değerine sahip olan şirket 35'inci sıradan 19'uncu sıraya yükseldi. Birçok ülkede Apple ürünleri ile rekabet eden Samsung'un değeri ise 14,2 milyar dolara çıktı. Bu yıl sıralamaya ilk kez Afrika'dan bir şirket girdi. Mobil iletişim markası MTN, listenin 88'inci sırasında ve marka değeri 9,2 milyar dolar.
Araştırmada yer alan markaların toplam değeri yüzde 66 artarak 2,4 trilyon dolara ulaştı. Millward Brown Küresel Üst Yöneticisi (CEO) Eileen Campbell, markaların şirketlerin sigorta poliçeleri olduğunu belirterek, ''Birçok kategorideki markayı zorlayan ve uzun süredir devam eden ekonomik kriz, politik belirsizlik ve doğal felaketlere rağmen, dünyanın önde gelen markaları büyümeye devam ediyor, işlerini koruyor ve geliştiriyor.'' dedi. Millward Brown Türkiye Genel Müdürü Betül Khan ise, 8 değişik sektörde halka açık Türk markalarının değerinin hesaplandığını ve Türkiye'nin en değerli 25 markasının belirlenmesi için yapılan bu çalışmadan Küresel 100 Marka sıralamasına girebilen marka çıkmadığını açıkladı. En değerli 100'üncü küresel marka olan DHL 7,6 milyar dolarla listenin sonunda yer alırken, en değerli 25 Türk markası listesinin başındaki markanın değeri 2,4 milyar dolar olarak hesaplandı. Bu yılki araştırma geleceğin 'Mobil'de olduğuna işaret ederken, mobil, durgunluk dönemlerinde tüketicinin kesintiye gitmek ya da vazgeçmek istemediği birkaç kalemden biri olarak bir noktaya kadar kendini korumayı başardı. En değerli telekom markası AT&T'nin marka değeri 68,8 milyar Dolar olurken, ABD'nin en büyük mobil hizmet sağlayıcısı olan Verizon, marka değerini yüzde 15 arttırdı, şirketin marka değeri 49,1 milyar dolar oldu.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (13:14)