E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemİşte dünya enerji pazarında en stratejik ülke: Türkiye ---

İşte dünya enerji pazarında en stratejik ülke: Türkiye

İşte dünya enerji pazarında en stratejik ülke: Türkiye
12 Mart 2022 - 21:56 borsaningundemi.com

Dünyada enerji kullanımı gün geçtikçe artarken kaynak ülkelerin konumları değer kazanıyor. Bu coğrafyalara komşu devletlerin stratejik önemi de pekişiyor. Jeopolitik konumu Türkiye'ye enerji pazarında merkez ülke olabilme avantajı sağlıyor.

Türkiye, konumu itibarıyla dünyanın doğalgaz ve petrol rezervlerinin yaklaşık yüzde 60'ına sahip bir bölgeye komşu durumda. 7 enerji nakil hattı ülkemizden geçiyor. Bu durum, dünya enerji pazarında merkez ülke olma şansını artırıyor.

Türkiye, Orta Doğu ve Hazar Havzası başta olmak üzere, dünyanın ispatlanmış doğalgaz ve petrol  rezervlerinin yaklaşık yüzde 60'ına sahip bir bölgede yer alıyor. Kaynak ülkeler ile tüketici pazarları arasında geçiş güzergahında bulunuyor. Bu jeopolitik konum Türkiye'ye enerji pazarında merkez ülke olabilme avantajı sağlıyor.

Türkiye 14 farklı noktadan doğalgaz girişi sağlıyor

Polis Akademisi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Levent Yılmaz, Türkiye'nin 14 farklı noktadan doğalgaz girişi sağlayan bir alt yapısı olduğunu belirterek,  bu alt yapıların hem Doğu'dan Batı'ya hem Batı'dan Doğu'ya gazı gönderebilecek şekilde oluşturulduğunu söyledi.

Türkiye'de 2'si petrol, 5'i doğalgaz borusu olmak üzere 7 enerji nakil hattı bulunuyor.

TANAP, Avrupa'nın enerji ihtiyacında kritik öneme sahip

TANAP, Türk Akım, Mavi Akım, Rusya-Türkiye ve Bakü-Tiflis-Erzurum doğalgaz boru hattı olarak çalışıyor. Irak-Türkiye ile Bakü-Tiflis-Ceyhan ise petrol hattı olarak hizmet veriyor.

Türkiye'nin, Avrupa'nın enerji ihtiyacını karşılamada sağladığı katkı kritik önemde...

Avrupa'nın dördüncü doğalgaz arteri güney koridorunun en stratejik ayağını Türkiye'den geçen Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı (TANAP) oluşturuyor. Hat Azerbaycan'dan başlayıp İtalya'ya kadar uzanıyor. TANAP'ın 2026'da yıllık 31 milyar metreküp kapasiteye ulaşması hedefleniyor.

Türkiye Enerji Stratejileri ve Politikaları Araştırma Merkezi Başkanı (TESPAM) Oğuzhan Akyener, "Boru hatları ve ilgili alt yapı Türkiye'nin hem daha yüksek potansiyelle gaz tedarik edebilmesini sağlayacakken uluslararası arenadan baktığımızda Türkiye ve Türkiye'ye erişebilecek marketler Avrupa Birliği gibi büyük gaz marketleri için de birincil öncelik hale gelir" dedi.

Normalleşme adımları

Türkiye, Karadeniz ile Doğu Akdeniz'de sismik arama ve sondaj çalışmalarını sürdürüyor. Diğer taraftan bölge ülkeleriyle normalleşme adımları atılıyor.

Doç. Dr. Levent Yılmaz, "Nasıl Rusya-Ukrayna tarafında barış masasını Türkiye'nin kurabileceği yönünde net bir algı oluştuysa aynı şekilde enerji konusunda da Türkiye bir geçiş rotası değil. Net bir şekilde ticaret merkezi olarak da karşımıza çıkmış olacak" diye konuştu.

Artan enerji talebinin sonucu olarak kaynak çeşitlendirmesi Türkiye'nin öncelikleri arasında. Bu kapsamda yeni enerji nakil hattı projeleri üzerinde çalışılıyor.(TRT Haber- Ahmet Furkan Arvas)

Gazprom'un doğal gaz ihracat geliri 9,5 milyar dolara yükseldi

 

Avrupa'da gaz fiyatları aşağı yönlü seyrediyor

 

AB'den Rus doğalgazı planı: 3'te 2 oranında azaltılıyor

 

Biden: Rusya'dan petrol ve doğalgaz ithalatını yasakladık

 

AB doğal gaz tedarikçileri depolamaya odaklanacak

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Hehe13 Mart 2022 09:07

    Evet cok belli dunyanin en pahali yakitini kullanabilme yetegini arastiriyormus enerji uzmanlari nasil bir beceriksizlik diye

  • azılı solcu13 Mart 2022 00:41

    enerji pazarını kabul etmiyorum.onlar ortak biz pazarız.kahrolsun faşizm.kahrolsun naziler.