E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ
Borsa yatırımlarında başarılı olmak için gerekenler genellikle birkaç basit kurala ayrılabilir. Ancak başarı, ne yapılmaması gerektiği kadar ne yapılacağı ile de ilgili olabilir. Bunun da ötesinde, duygularımız tüm yatırım sürecimizde anahtar bir rol oynar. Herkes "düşük satın almak ve yüksekten satmak" gerektiğini bilse de, mizacımız genellikle bizi düşükten satmaya ve yüksekten satın almaya yönlendirir.
Bu nedenle, zor zamanlarda size rehberlik edecek bir dizi "altın kural" geliştirmek çok önemlidir. Borsalar yükselirken herkes para kazanabilir. Ancak piyasa dalgalı hale geldiğinde, başarılı olan ve güçlenen yatırımcılar, işe yarayan uzun vadeli bir plana sahip olanlardır.
Fortune’un haberinde yatırımcıları daha başarılı ve daha zengin yapabilecek 10 altın yatırım kuralına yer veriliyor:
Kural 1: Asla para kaybetmeyin
Altın tavsiyelerin ilki efsanevi yatırımcı Warren Buffett’ın zamansız tavsiyelerinden biriyle başlıyor: “1 numaralı kural asla para kaybetmemektir. 2 numaralı kuralsa ilk kuralı asla unutmamaktır.” Omaha Kâhini’nin tavsiyesi portföylerdeki kayıplardan kaçınmanın önemini vurguluyor. Portföyünüzde daha fazla para olduğunda bu parayla daha fazla para kazanabilirsiniz. Yani portföyünüzdeki olası bir kayıp gelecekteki kazanma yetinize de zarar verir.
Elbette hiç kimse para kaybetmeyi istemez. Ancak Buffett’ın kuralı daha çok bir yatırımın potansiyel getirisi karşısında büyülenmemek gerektiğini, bu yatırımın kötü yönlerini de aramayı belirtiyor. Aldığınız risklerle yeterince yükseliş sağlayamıyorsanız harcadığınız para yaptığınız yatırıma değmeyebilir. Buffett önce olumsuz tarafa odaklanmak gerektiğini tavsiye ediyor.
Fiyatları değişken olsa da hisse senetleri küresel işletmelerin bilanço gücüne dayanır. Bilançolar yükseldikçe hisse senetleri de en azından zaman içerisinde artacaktır. Hisse senetlerini kripto paralarla karşılaştırdığınızda kriptonun genellikle bilançolar veya sabit varlıklar gibi hiçbir temeli olmadığı görülür. Diğer bir deyişle kripto paralar Buffett’ın felsefesine göre yatırım yapmaya değer olmayabilir.
Kural 2: Şirketin sahibi gibi düşünün
RMB Capital’ın Baş Yatırım Sorumlusu Chris Graff, “Şirketin sahibi gibi düşünün. Unutmayın, sadece bir hisseye değil bir işletmeye yatırım yapıyorsunuz” diyor.
Birçok yatırımcı hisse senetlerine kumar oynar gibi davranırken, gerçek işletmeler bu hisse senetlerinin arkasında duruyorlar. Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre Hisse senetleri, bir işletmedeki kısmi bir mülkiyet payı anlamına gelir. İşletmeler zaman içinde iyi veya kötü performans gösterdiğinden, şirketin hisse senetlerinin şirketin kârlarını takip etmesi muhtemeldir.
Vivaris Capital CEO’su Christopher Mizer, “Yatırım yaparken motivasyonunuzun farkında olun. Kumar mı oynuyorsunuz yoksa yatırım mı yapıyorsunuz? Yatırım, temel verilerin analizini, değerlemeyi ve işletmenin gelecekte nasıl performans göstereceği hakkında bir görüşü içerir” ifadelerine yer verdi.
Mizer yatırım yapılacak hisselerin şirketlerine ilişkin, “Yönetim ekibinin güçlü ve hissedarların çıkarlarıyla uyumlu olduğundan ve şirketin güçlü bir finansala ve rekabetçi konuma sahip olduğundan emin olun” uyarısında bulundu.
Kural 3: Yatırım sürecinize sadık kalın
Kepos Capital Portföy Yöneticisi Sam Hendel, “En iyi yatırımcılar, birçok piyasa döngüsünde tutarlı ve başarılı bir süreç geliştirir. Kendinizden şüphe etmenize neden olan kısa vadeli zorluklar olsa bile denenmiş ve doğru olandan sapmayın" diyor.
Yatırımcılar için en iyi stratejilerden biri: uzun vadeli bir satın alma ve alınan hisseleri tutma yaklaşımıdır. Örneğin hisse senetleri fonlarını düzenli olarak bireysel emeklilik hesabınız üzerinden satın alabilir ve daha sonra onlarca yıl elinizde tutabilirsiniz. Ancak, piyasa oynak hale geldiğinde planınızdan sapmak kolay olabilir. Zira geçici olarak para kaybedersiniz. Fortune’un haberinde bunun yapılmaması gerektiği tavsiye ediliyor.
Kural 4: Herkes korkarken satın alın
Piyasa düştüğünde, yatırımcılar genellikle satışa geçerler veya en basitinden hisse senetlerine odaklanmayı bırakırlar. Ancak borsalardaki asıl fırsatlar böyle zamanlarda ortaya çıkar. Borsalar satışların sürekli olarak devam ettiği ve herkesin satın alma konusunda korkak davrandığı tek piyasadır. Buffett’ın borsalarla ilgili kullandığı şu ünlü cümle de yatırımcılara ışık olacak nitelikte:
"Başkaları açgözlü olduğunda korkun, başkaları korktuğunda ise açgözlü olun."
Bireysel emeklilik yatırımcıları için iyi haberse bir hesap oluşturduktan sonra yapılması gereken tek şeyin yatırım yapmaya devam etmek olmasıdır. Bu yapı yatırımcının duygularını denklemden çıkarmasını sağlar. Zira BES yatırımcıları hisse senetlerini daha ucuz olduğunda ve daha iyi vadeler sunduğunda da satın almaya devam edecektir.
2020 krizi boyunca satın almaya devam eden yatırımcılar, 2021 boyunca hisse senetlerini yukarı çekti ve aynı şey muhtemelen gelecekteki düşüşler sırasında da geçerli olacak.
Kural 5: Yatırımlarınızda disiplin sağlayın
Yatırımcıların zaman içinde, sert iklimlerde ve iyi dönemlerde stratejilerinden uzaklaşabilir. Ancak böyle zamanlarda bile, tasarruf etmeye devam etmeleri önemlidir. Düzenli olarak yatırım yapmaya devam ederek, bir birikimin tomurcuklarını oluştururken bile zaman içinde portföyünüzde birikim yapma alışkanlığı kazanacaksınız.
BES bu disiplin için ideal bir araçtır. Zira karar vermek zorunda kalmadan hesabınızdan otomatik olarak para alır.
Kural 6: Yatırımlarınızı çeşitlendirin
Portföyünüzü çeşitlendirmek, riski azaltmak için önemlidir. Portföyünüzün yalnızca bir veya iki hisse senedinde olması, hisseler sizin için ne kadar iyi performans göstermiş olurlarsa olsunlar, güvenli değildir. Bu nedenle uzmanlar, yatırımlarınızı çeşitlendirilmiş bir portföye yaymanızı önerir.
Betterment’in eski Yatırım Yöneticisi Mindy Yu, “Yatırım yaparken aklımda tutmak için bir tek strateji seçmek zorunda kalsaydım, bu çeşitlendirme olurdu. Çeşitlendirme, borsanın iniş ve çıkışlarını daha iyi atlatmanıza yardımcı olabilir” diyor.
İyi haber şu ki çeşitlendirmeyi sağlayabilmek oldukça kolaydır. Endeks fonlarını satın alan yatırımcılar aldıkları endeksin içerisindeki bütün hisse senetlerini anında satın almış olurlar. Portföylerini daha fazla çeşitlendirmek isteyen yatırımcılar çeşitli ekonomik iklimlerde farklı performans gösterecek bir tahvil fonu veya emlak fonu gibi tercihleri de ekleyebilirler.
Kural 7: Borsada zamanlamayı yakalamaya çalışmaktan kaçının
Uzmanlar rutin olarak müşterilerine borsada doğru zamanı yakalamaya çalışmaktan kaçınmalarını tavsiye eder. Diğer bir deyişle televizyonda ve filmlerde popüler olduğu gibi doğru zamanda satın almaya veya satmaya çalışmak doğru bir fikir değildir. Uzmanlar daha çok rutin olarak şu tavsiyeyi verir: “Borsalarda geçirilen zaman borsada zamanlama yapmaktan çok daha önemlidir.” Buradaki fikir, güçlü getiriler sağlayabilmek için yatırım yapmaya devam etmek ve borsaya sürekli girip çıkmaktan kaçınmak gerektiğidir.
Wells Fargo Yatırım Enstitüsü Yatırım Stratejisi Analisti Veronica Willis, “En iyi ve en kötü getirilerin sağlandığı günler tipik olarak birbirine yakındır. Piyasaların en değişken olduğu dönemler, ayı piyasası veya ekonomik resesyon zamanlarıdır. Bir yatırımcının bir gün piyasada olup, ertesi gün piyasadan çıkması ve bir gün sonra tekrar piyasaya girmesi için uzman hassasiyetine ihtiyacı olacaktır" açıklamasında bulunuyor.
Uzmanlar genellikle dolar maliyet ortalamasından yararlanmak için düzenli olarak borsada satın almayı öneriyor.
Kural 8: Yatırım yaptığınız her şeyi anlayın
Harvest Returns’ün Kurucu CEO’su Chris Rawley, “Anlamadığınız bir ürüne yatırım yapmayın ve yatırım yapmadan önce risklerin size net bir şekilde açıklandığından emin olun” tavsiyesinde bulunuyor.
Neye yatırım yaparsanız yapın bu yatırımın nasıl çalıştığını anlamanız gerekir. Eğer bir hisse senedi satın alıyorsanız bu hisse senedinin kâr getirmeye neden yakın olduğunu anlamlandırabilmeniz gerekir. Eğer bir fon satın alıyorsanız bu fonun geçmiş dönem performansını ve giderlerini anlamanız gerekir. Eğer bir emeklilik sistemine giriyorsanız bu yatırımın nasıl çalıştığını ve haklarınızın ne olduğunu bilmek kritik öneme sahiptir.
Kural 9: Düzenli olarak yatırım planınızı gözden geçirin
Sağlam bir yatırım planı oluşturmak ve daha sonra sadece bu yatırımla uğraşmak iyi bir fikirdir. Ancak yatırım ihtiyaçlarınıza hala uyup uymadığını görmek için planınızı düzenli olarak gözden geçirmeniz önerilir. Bu gözden geçirmeyi her yıl vergi giderlerinizi kontrol ettiğiniz sırada yapabilirsiniz.
Finans şirketi Navy Federal’ın Yatırım Hizmetleri Başkan Yardımcısı Kevin Driscoll, “Unutmayın ki ilk finansal planınız sonuncusu olmayacaktır. Özellikle de aile kurmak, taşınmak veya iş değiştirmek gibi mali kilometre taşlarına ulaştığınızda planınıza bir göz atabilirsiniz ve en az yılda bir kez gözden geçirmelisiniz” açıklamasında bulundu
Kural 10: Oyunda kalabilmek için bir acil durum fonuna sahip olun
Sadece zor zamanlarda sizi yönlendirmek için değil, aynı zamanda uzun vadede yatırım yapabilmeniz için bir acil durum fonuna sahip olmanız kesinlikle hayati önem taşımaktadır.
Servet yönetimi firması Kirsner’ın Emeklilik Planlama Hizmetleri Başkanı Craig Kirsner, “Varlıklarınızın yüzde beşini nakit olarak saklayın. Çünkü hayatın içerisinde zorluklar da vardır” diyor. Kirsner, “Tasarruf hesabınızda en az altı aylık harcama olması mantıklıdır” uyarısında bulundu.
Zorlu zamanlarda yatırımlarınızı satmanız gerektiğinde bu tür dönemlerin genellikle yatırımlarınızın düşüşte olduğu dönemlerde gerçekleşmesi muhtemeldir. Bu sebeple kısa vadede (üç yıldan az) ihtiyaç duyabileceğiniz paranın, ideal olarak yüksek verimli bir mevduat hesabında kalması gerekir. Habere göre yatırımcıların bu fonları için en iyi teklifleri bulmak için arayışa girmesi gerekiyor.
Bitcoin 100 bin dolara yükselebilir
2021'de devleri dize getiren perakende yatırımcılar 2022'de çöktü
Küresel piyasalar Fed'den ipucu bekliyor
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
2022 paramı borsada 30 kat artırdım
Bir gece ansızın TCMB başkanı görevden alınan ve kararnamelerle alınan ekonomik kararlar gece yarısı resmi gazetede yayınlanan bir ülkede, borsada asla para kaybetmemek mümkün mü ki! Şirketin sahibi gibi düşünmek için bilançoları çeyrek dönem bittikten 2 ay sonra değil, 2 gün sonra öğrenmeliyiz.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (22:00)