E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaKulisİşte dev araştırma---

İşte dev araştırma

İşte dev araştırma
06 Şubat 2013 - 12:29 borsagundem.com

Borsagundem.com ‘büyük fotoğrafı’ çekti… Şirketler, vaatler, tutulan ve tutulmayan sözler

BORSAGUNDEM.COM
Gelişmekte olan piyasalar içerisinde yıldızı parlayan ülkeler arasında gösterilen Türkiye ekonomik anlamda yenileniyor, değişiyor, dünyanın örnek aldığı adımlar atmaya devam ediyor. Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’ın “Son 10 yılda ekonomideki değişeme ayak uyduramadı” dediği Sermaye Piyasaları da yeni bir döneme, hem yapısal değişikliklerle hem de yönetim değişikliğiyle giriyor. Kimsenin elinde bir sihirli çubuk olmadığı için bu değişimin akşamdan sabaha gerçekleşmesi beklenmiyor. Zaman alacak yenilenme sürecinde ilk olarak, geçmişte yapılan hataların tespiti ve kronikleşen sorunların çözülmesi gerekiyor. Öncelikle piyasalara küsmüş yatırımcıların yeniden güveninin kazanılması gerektiği artık her platformda dile getiriliyor. İşte bu yüzden Borsagundem.com’un yıla damgasını vuracak yazı dizisi büyük önem taşıyor.
Aracı kurumların rekabeti
Tabii sistemin bugünlere gelmesinde önemli sıkıntılar, yatırımcılar cephesinde de büyük eskiliklerin olduğu biliniyor. Ayrıca bugün hemen hemen bütün aracı kurumlarda yasaklı spekülatörlerin hesapları olduğu biliniyor. Öyle ki, SPK’nın aldığı idari bir kararla birçok yatırımcının yasağı kaldırıldı ancak geçmişte çok sayıda yasak almış spekülatörlere hesap açmak için aracı kurum yöneticileri kıyasıya bir rekabet içerisindeler…
Mali yapı, hedefler ikinci planda
Bugün bir halka arz yapmak için aracı kurumun kapısını çaldığınızda “Önce bu hisseleri nasıl satacaksınız, büyük bir alıcınız var mı?” diye soruluyor. Şirketin mali yapısı, gelecek projeksiyonları, piyasa değeri her zaman ikinci planda kalıyor. Bazı aracı kurumlar halka açılmak isteyen şirketlere spekülatör bile tayin ediyor. Banka kökenli aracı kurumlar, KOBİ statüsündeki şirketler için kurulan Gelişen İşletmeler Pazarı’nda (GİP) halka açılmak isteyen şirketlere kapılarını kapatmış durumda. Şirket büyük bir aracı kurumun kapısını GİP’te halka arz için çaldığında, “Sen bizim için küçüksün” diye geri çevriliyor. O zaman da bu iş birkaç aracı kurumun üzerine kalıyor ve hisselerin satılamama kaygısı, sıkıntılı bir başlangıcın fitilini ateşliyor.
Şirketler için büyük fırsatlar
Daha sonra şirket halka açılıyor, ilk seansta taban, ilk bilançoda zarar, ilk fırsatta ortak satışı, son olarak da bedelli sermaye artırımı yapıyor. Patronlar esas faaliyetlerini bırakıp kolay para kazanma yöntemi sandıkları borsadaki ayak oyunlarının içerisine giriyor ve ardından şirket birkaç yıl içerisinde mali krize düşüyor. Son günlerde bunun örnekleri sıkça yaşıyoruz. Sermaye Piyasaları, büyümek, ucuz maliyetli fon sağlayarak yeni yatırımlar yapmak isteyen şirketler için büyük fırsatlar sunuyor. Ancak patronların yeni ortaklarına “geleceğimize ortak olun, birlikte büyüyelim” zihniyetiyle yaklaşması gerekiyor.
Yatırımcı gerçek tabloyu göremiyor
Yatırımcılar da sadece fiyat hareketlerine kilitlendiği için gerçek tabloyu istese de göremiyor. Büyük sıkıntılar yaşadığını dile getiren yatırımcılar, ortağı olduğu şirketin genel kuruluna bile katılmıyor. Ya da yasal ortamlarda hakkını aramak yerine illegal yollara başvuruyor veya “Lanet olsun” diyerek hisselerini büyük zararla satıp, piyasalardan uzaklaşıyor. Turkcell’in New York Borsası’ndaki halka arzında neler yaşandığı bugün hala hafızalardaki yerini koruyor. Bilanço verilerindeki bir hata yüzünden çok ağır davalar açılmış, yatırımcılar yasal yollardan haklarını almayı başarmıştı. Bu yüzden gelişmiş ülkelerde bu sistemler daha sağlıklı işliyor. Yatırımcılar daha bilinçli, şirketler de daha temkinli adımlar atıyor. Ama Türkiye’de şirketin yüklü miktarda vergi borcu olduğu, halka açıldıktan sonra ortaya çıkıyor ve yatırımcılar buna sesiz kalıyor. Ya da perde arkasında öyle dümenler dönüyor ki, yatırımcılar bunların hiçbirinden haberdar olamıyor. Şirket, “3 milyar dolarlık maden rezervimiz
var” diyor, aradan yıllar geçiyor, bu rezervin milyonda birine bile ulaşamıyor. Bu noktada yatırımcılara büyük görev düşüyor; yasal platformlarda haklarını aramak…SPK Kanunu’nda yatırımcılara önemli haklar tanımlanıyor. Yatırımcılar artık dava açarak mağduriyetlerini giderebiliyor. Ancak yatırımcılar bu yöntemi hiçbir zaman tercih etmiyor.
Şirketlerin fotoğrafını çekiyoruz
Bu yazı dizisindeki amacımız şirketlerin fotoğrafını çekmek.
*Kim geçmişte ne açıkladı?
*Bugün bunların ne kadarını hayata geçirdi?
*Şirket ne vaat etti, bunların hangileri gerçekleşti?
Bir önceki yazı dizimizde “Aracı kurumlar neden zarar ediyor? Nerelerde hata yapıyorlar?” konularını işlemiştik.
Bir sonraki yazı dizimizin konusu ve ana başlıkları ise şöyle olacak: “Yatırımcılar nerelerde hata yapıyor? Bilinçli yatırımcı nasıl olmalı? Hisse senedi piyasalarında nasıl para kazanılır? Kazanan yatırımcılar neler öneriyor?”
YARIN: Bir yılda suya düşen plan

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (22)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Arbede28 Şubat 2013 15:29

    Murat ÜLKER 3.100 milyar dolarlık servetiyle ülkenin en zengin 3 kişisi olmuş, çaldı paramızı tabiki zengin olur ama unutma MURAT ne kadar zengin olursan ol sonunda ölüm var, ve büyük mahkemede yakana yapışacağız hiç kurtuluşu yok. Bu dünyada işin iş dokunamıyor kimse sana ama inan orda nben şahsen yakana yapışacağım hiç helalleşme yok bundan sonra FONFK 30 olsada helal etmeyeceğim hakkımı

  • Erkan25 Şubat 2013 16:21

    FONFK yüzünden birçok kişi borsadan uzaklaştı, devlet KY yi sürekli çağırıyor borsaya ama insanlar artık dolandırılmak istemiyor BMD ve ÜLKER ler nice insanı dolandırdı ama nedense şikayetlere rağmen ne İMKB ne SPK hiç bir şey yapmıyor

  • Erkan25 Şubat 2013 16:18

    Birde şu YILDIZ HOLDİNGi inceleyin bakın FONFK de ne oyunlar yapmış ÜLKER ler

  • ahmet23 Şubat 2013 00:20

    bende kombassan magduruyum ve benim gibi niceleri yukaridaki yazilari okudukca halen kombassanin hangi yöntemlerle ortaklarinin elindeki hisseleri nasil alt ederim pesinde oldugunu gözler önüne seriyor.

  • ersin20 Şubat 2013 09:05

    memsa hissesinde dönen dolaplarıda yazı dizisine ekleyin lütfen daha düne kadar fait roprtaj yaptınız bizleri haycanladırdı ama söyleyin hangi sözleri doğru çıktı lütfen yazı dizinize ekleyin

  • 18 Şubat 2013 15:18

    Yeşil Gayrımenkul Yatırım Ortaklığı yani Engin Yeşil??? Piyasa kimlerin elinde oyuncak,sonra da neden küçük yatırımcı gelmiyor diyorlar!

  • Çok bilen15 Şubat 2013 15:53

    Yurt dışı fonlar ve bunların halka arzdan alıp ky dayandıkları hisselere ne demeli asıl bunları Masak izlemeli ama nerdeeeeeee birde hak hukuk Dan bahsediyorlar bütün halka arzlar spk eski uzmanların elinden çıkma kimseyi kandırmayalım

  • HASAN K.12 Şubat 2013 12:07

    Neden yatırımcı dava açmıyor acaba? Sebeb Türkiye de adalete olan güven kalmadı.Şahsen ben adalete kesinlikle güvenmiyorum.

  • 11 Şubat 2013 21:55

    ARTOGGGGGGGGGGGGGGGGGG

  • Küçük Yatırımcı11 Şubat 2013 13:47

    Demirdöküm'ü kesinlikle unutmayın. 5 yılda şirket nasıl devamlı zarar ettirildi Almanlar tarafından.

  • mustafa kılı 10 Şubat 2013 20:38

    FRİGOYU KISA SÜRE ÖNCE SATIN ALMIŞ ŞİMDİ YAŞLIYIM SATACAM DİYEN PATRON ALIRKEN GENÇMİYDİN VURGUN YAPAMADIN YÜZÜNE GÖZÜNE BULAŞTIRDIN BORÇLARDAN KURTULAMADIN BATACAKSIN ÇAREN VARMI

  • hasan tahsin08 Şubat 2013 21:06

    demirdöküm ü unutmayın kar eden düzeli temettü veren şirketi almanlar 5 yıldır zarar ettiriyor.

  • elma06 Şubat 2013 23:30

    ARENA bilgisayarın çağrıdan kaçmak için çevirdiği fırıldakları lütfen yazın.

  • Işıklar06 Şubat 2013 22:50

    ISYHO da 2 senedir temettü şirketi olacağız diyip duruyor patronu.Hisse fiyatının bu piyasada geldiği yer belli.

  • Avukat Recep 06 Şubat 2013 19:22

    Dava acın , ülkemiz hukuk devletidir.5-10 sene sürse de acın davayı ...Ceas kepez de de actık , Aihm e bile gitti .Acin kardeşim açın davayı...

  • cin ali06 Şubat 2013 16:10

    yazıda doğru denmiş dava açacaksın hakkını arayacaksın,insanlar şirketlere o kadar para kaptırıyor sonra avukata vereceği 3 kuruş paranın hesabına yapıyor yazarak çizerek ağlayıp inlemek,kaybettiğiniz hiç birşeyi size geri kazandırmaz,sadece içinizi dökmüş olursunuz.

  • flamenco7206 Şubat 2013 15:26

    Şirket hakkında her türlü (haklı veya haksız) beddualar diz boyu iken katıldığım genel kuruldaki tek hissedar bendim..kimse gelmemiş..Muhabbet sohbet sonra dağıldık:)

  • Cemas06 Şubat 2013 14:14

    Cemas ı ınutmayın

  • 06 Şubat 2013 14:04

    Yeni yazi dizinizde basirilar dilerken Bu gunku yazinizda agirlikli KY nin pasif bilgi azligindan bahsetmissiniz borsada yapilan vurgunlarin hepsi alenen oluyor ceza adi altinda vurgununu maliye ile paylasiyor bunun disinda devletin el koydugu sirketer batik olmadiklari halde

  • Delikanlı06 Şubat 2013 14:02

    Delikanlı abilerim ARENA unutmayın lütfen....

  • sema çeliköz06 Şubat 2013 12:41

    Desenize artık hiçbir şey gizli kalmayacak. Çok cesurca bir yazı dizisi olacak. Teşekkürler BORSA GÜNDEM.

  • ali tutar06 Şubat 2013 12:34

    nethol ceo su celomon ve vestel sahibi zorlu televizyonda temettü dağıtacağız diye söz verdiler. sözlerini tutsunlar. millet kaz değil.