E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Dijital para birimi olan kripto paralar 2011 yılında hayatımıza girdi. Son birkaç senedir daha da dikkat çekmeye başlayan kripto paralar hükümetleri korkutsa da bugün piyasa değeri 114 milyar dolar olan bitcoine alternatif birçok dijital para ortaya çıktı. Her ne kadar bitcoin kadar yüksek piyasa değerine sahip olmasalar da işte o alternatif paralar:
Ethereum
Bugün piyasa değeri 37 milyar dolar olan Ethereum, bir blockhain zinciri üzerine kurulu olmasından dolayı daha güvenli ve hızlı. 2015 yılında ödeme yapma amacıyla tasarlanmış olmasına rağmen gittikçe popüler olması nedeniyle sanal bir para birimi haline geldi. Hemen cevap verme özelliği nedeniyle alışverişlerin daha hızlı yapılmasına olanak sağlıyor.
Ripple
2017 yılında en çok artan kripto para olan Ripple, bir şirketin kontrolü altında olması nedeniyle diğer kripto paralardan farklı. Bu nedenle bankaların ve şirketlerin daha çok tercih etmesine neden oluyor. Transferlerin düşük maliyetlerle yapılmasına imkan veren Ripple'ın bugünkü piyasa değeri 19 milyar dolar.
Bitcoin Cash
Bitcoin'in ikiye bölünmesi ile ortaya çıkan Bitcoin Cash kullanıcıların birbirleri ile internet üzerinde hareket edebildiği nakit bir sistemdir. Üçüncü tarafa ya da Merkez Bankası'na ihtiyaç görülmeksizin işlem gören Bitcoin Cash'ın bugünkü piyasa değeri 10 milyar dolar ediyor.
Litecoin
2011 yılında Bitcoin'den ayrılan Litcoin işlem onay süresi oldukça hızlı olan dijital paralardan biri. Şu sıralar piyasa değeri 6 milyar doları buluyor.
EOS
Yeni bir sanal para birimi olan ve bugün piyasa değeri 4.3 milyar doları bulan EOS, blockhain teknolojisine bağlı ve kısa sürede milyonlarca işlem gerçekleştirebilme ve daha az maliyete sahip olma kapasitesi ile Ethereum'a benzer özellikler gösteriyor. Ethereum'dan farkı, işlemler için herhangi bir ücret talep etmeyip hesabınızda sadece EOS coin'i bulundurmanızın yeterli olması.
Cardano
Güvenliğe önem veren Cardano, akıllı bir sözleşme platformu kullanıyor. Mühendisler ve akademisyenlerin ortak çalışması olan Cardano, Ethereum'a benzer özellikler gösteriyor. İki katmanlı geliştirilmesi üzerinde yapılan sözleşmelerin daha esnek olmasını sağlıyor. Daedalus adında açık kaynaklı bir cüzdana sahip olan Cardano'nun piyasa değeri 3.8 milyar doları buluyor.
Dash
Bitcoin'in altcoini olan Dash finansal gizliliğe önem vererek merkezi olmayan işletim ve fon sistemine sahip. Piyasa değeri 2 milyar doları buluyor.
NEO
Çin merkezli bir sanal para birimi olan NEO'nun piyasa değeri 3 milyar dolar. Çinlilerin Ethereum'u olarak biliniyor. Transfer ücreti almadığı için daha avantajlı.
IOTA
Nesneler arasında internet üzerinden güvenli bir değişim ve ödeme sistemine dayanıyor. Tangle adında dağıtımcı hesap sistemine sahip. Bugün 3 milyar dolar piyasa değerine yaklaşıyor.
Monero
Özel ve izlenemeyen bir sanal para birimi. Bunun için özel bir şifreleme sistemi kullanır. Taka özelliğine sahip olan Monero'nun şimdiki piyasa değeri 2.7 milyar dolar.
NEM
Hasat özelliği bulunan NEM'in piyasa değeri 1.9 milyar dolar. Merkezi olmayan bilgi işlem sistemlerine sahiptir.(Hürriyet)
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
spk bmeksi korumayın şirket sermayesi bitti hala kottan cıkarmyorsunuz torpil yapılıyor sahibine adaletli davranın ramazan geldi mübarek gün
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (17:06)