E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemİstanbul'daki 121 fırından sadece 12’si standartlara uyuyor---

İstanbul'daki 121 fırından sadece 12’si standartlara uyuyor

İstanbul'daki 121 fırından sadece 12’si standartlara uyuyor
21 Kasım 2020 - 17:26 borsaningundemi.com

İstanbul Valiliği, Bağcılar'da fiyat ve gramaj denetimi yapılan 121 fırından sadece 12'sinin standartlara uygun satış yaptığını açıkladı.

Ekmek fırınlarında yapılan gramaj ve fiyat denetiminde çarpıcı sonuçlara ulaşıldı. İstanbul Valiliği tarafından yapılan açıklamaya göre Bağcılar'da denetim yapılan 121 fırından sadece 12'sinin standartlara uyduğu belirlendi.

Vatandaşların şikayetleri üzerine Valilik koordinasyonunda Bağcılar'da Kaymakamlık, İl Ticaret Müdürlüğü, İlçe Emniyet Müdürlüğü ve İlçe Tarım, Gıda ve Hayvancılık Müdürlüğü ekiplerinin katılımıyla 121 fırın denetlendi.

200 GRAM EKMEK EN FAZLA 1,5 TL OLMALI AMA…

16 ekipte 48 personelin görev yaptığı denetimlerde, 6502 sayılı Kanun'un 54. Maddesi ve fiyat etiketi yönetmeliği kapsamında fırınlarda yer alan ürünlerde;

Fiyat etiketlerinin ve tarife fiyat listelerinin bulunup bulunmadığı,

Fiyat etiketlerinin/fiyat-tarife listelerinin mevzuatta yer alan hususları taşıyıp taşımadığı

Ekmek fiyatlarının İstanbul Ticaret Odası (İTO) tarafından 10.09.2020 tarihinde ve İstanbul Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (İSTESOB) tarafından 16.10.2020 tarihlerinde açıklanan azami ekmek fiyat tarifesinde yer aldığı gibi (1 kg) ekmek fiyatının azami 7.50 TL'ye (200 gram ekmek 1,5 TL) denk gelecek şekilde satılıp satılmadığı, haksız fiyat artışı olup olmadığı kontrol edildi.

121 FIRINDAN 93’Ü YÜKSEK FİYATTAN SATIYORMUŞ

Yapılan denetimlerde, 12 fırının standartlara uyduğu, 93 fırında azami ekmek fiyat tarifesine göre 1,5 lira olması gereken 200 gram ekmeğin daha yüksek fiyatla satıldığı tespit edildi.

Fiyat/gramaj tarifesine uymayan her işletmeye asgari 10 bin TL olmak üzere ceza teklif tutanağı düzenlendi.

Ayrıca, 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun'un 54. maddesi gereğince 16 fırında 43 ayrı ürün çeşidinde fiyat etiketi bulunmadığından her bir ürün çeşidine 415 TL ceza uygulandı.

Konuyla ilgili şikayetler “Haksız Fiyat Artışı Bildirimi” uygulaması (Anroid, IOS) veya Alo175 telefon hattı üzerinden yapılabiliyor.

Valilik, “İstanbul genelindeki 2.579 fırının tamamını denetlemeye devam edeceğiz” denildi.

Fırıncılar, girdi fiyatlarındaki büyük artışa rağmen ekmek fiyatlarında zammın uzun süredir engellenmeye çalışılmasına tepki gösteriyordu.

İŞTE HİSSEDİLEN ENFLASYON

İktisatçı Uğur Gürses, fırın denetimi sonuçlarına ilişkin Twitter’dan paylaştığı mesajında, “Talimatla örtülü ya da açık fiyat kontrolü (belirleme) yaparsanız istatistikler üzerinden herkesi aldatırsınız; yurttaşların ‘hissettiği enflasyon’ bu işte.” dedi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • mtu09 Mayıs 2021 12:41

    Fırınların birçoğu pislik içinde. uçan karafatma var, adam diyor ki uğur böceği onlar bereket getiriyormuş...Seni götüren adama da sırtını ovalıyor dersin artık... :D 

  • Bika21 Kasım 2020 19:10

    Ekmeğin içinde böcek, fare pisliği hangi oranda var onu da araştırsınlar.

  • TÜKETİCİ21 Kasım 2020 17:59

    bu ekmek üretme işini  tamamen belediye üstlenmeli,  zira fırınlar gerek çalıştırdıkları personel gerekse mekan olarak  hijyen ve temizlik kurallarından çok uzaklar. birçok fırın abartısız çöplük gibi, çalışanlar sözümona eldiven takıyor ancak bu eldivenle ekmek dışında herşeye dokunuyor, ekmekler ortalık yerde gelen geçen gerek konuşması gerek üstündeki toz kir gerekse  ekmekleri elle kontrol etmeleri ayrı bir risk oluşturuyor. özetle fırınlarımız hijyen, temizlik ve disiplinden uzaklar.