E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro Ekonomiİstanbul'da perakende fiyatlar arttı---

İstanbul'da perakende fiyatlar arttı

İstanbul'da perakende fiyatlar arttı
01 Mart 2013 - 12:41 borsaningundemi.com

İstanbul'da Şubat'ta perakende fiyatlar gıda ve ulaştırma nedeniyle %0.49 arttı

İstanbul Ticaret Odası'nın (İTO) İstanbul için hazırladığı 1995 bazlı ücretliler geçinme endeksine göre, Şubat ayında perakende fiyatlar yüzde 0.49 artarken, gıda ile ulaştırma ve haberleşme harcamaları gruplarındaki fiyat artışları genel enflasyon üzerinde etkili oldu.
İTO verilerine göre Şubat ayında gıda harcamalarında yüzde 1.59, ulaştırma-haberleşmede yüzde 0.78, konutta yüzde 0.25, ev eşyasında yüzde 0.17, sağlık ve kişisel bakımda yüzde 0.15 artış kaydedilirken, kültür-eğitim ve eğlencede yüzde 4.64, giyimde yüzde 1.98 azalış görüldü.
İTO tarafından yapılan açıklamada, "Şubat ayında gıda ile ulaştırma ve haberleşme harcamaları gruplarındaki fiyat artışları genel enflasyon üzerinde etkili olmuştur. Olumsuz hava koşulları nedeniyle yaş, kuru sebze ve meyve grubunda yaşanan arz eksikliğinin yanı sıra, Ocak ayının son haftasında tütün ürünlerine yapılan vergi düzenlemelerinin Şubat ayına yansımaları, petrol ve ulaştırma hizmetlerine yapılan fiyat ayarlaması bu ayki enflasyonun nedenlerini oluşturmuştur" denildi.
Verilere göre toptan fiyatlar Şubat ayında yüzde 0.41, toptan fiyatlara göre gıda harcamaları grubu ise yüzde 0.23 arttı.
Toptan fiyatlar tarafında bu ayki artışın ana nedenlerinin madenler, mensucat ve işlenmemiş maddeler grubunda yer alan bazı maddelerin yurt içi ve yurt dışı borsalara bağlı fiyat hareketlerinin yanı sıra petrol ürünlerine yapılan fiyat ayarlamaları olduğu belirtildi.
İstanbul'da perakende fiyatlar bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 7.61, toptan fiyatlar yüzde 5 artış kaydetti.
İTO açıklamasında 2013 yılında başlayan yabancı sermaye girişindeki artış, cari açıktaki daralma ve faiz koridorunun alt sınıra indirilmesinin TL üzerindeki değerlenme baskılarını azaltarak makro finansal riskleri sınırladığı belirtilerek, "İktisadi faaliyetteki bu gelişmelere karsı kapasite kullanım oranı son iki yıl itibariyle düşük seviyede seyretmiştir. Bunun yanı sıra yurtiçi nihai talebin dengeli şekilde büyümesinin ise enflasyon üzerindeki yukarı yönlü baskıları yılın ilk çeyreği için sınırlandırdığı düşünülmektedir" denildi.
TÜİK Şubat ayı enflasyon verilerini 4 Mart'ta açıklayacak.
Reuters anketine göre Tüketici Fiyatları Endeksi'nde (TÜFE) Şubat ayında medyan bazında yüzde 0.4 artış beklenirken, 2013 sonu TÜFE beklentisi yüzde 6.80 ile bir önceki anketteki yüzde 6.50'e göre yükselirken TCMB'nin yüzde 5.30 olarak açıkladığı yıl sonu tahmininin oldukça uzağında şekillenmeye devam ediyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)