E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Türkiye’nin önde gelen kredi derecelendirme kuruluşu Turkrating ile Capital Intelligence tarafından dünyada faizsiz bono olarak bilinen sukuk piyasaları hakkında sektör profesyonellerine bilgi vermek amacıyla Sabit Getirili İslami Menkul Kıymetler Çalıştayı gerçekleştirildi.
40’a yakın ülkede faaliyet gösteren ve ESMA (European Securities and Markets Authority) lisansına sahip Capital Intelligenceın İş Geliştirme Birimi Direktörü Dr. Chammas çalıştayda yaptığı konuşmada, "Türkiye, dünyada 70 milyar dolara ulaşan sukuk piyasasından yüzde 8-10 pay alabilir. Türkiye, İslami tahvil ve özellikle de sukuk konusunda bölgesinde önemli bir rol oynayabilir." dedi.
Chammas, dünyada İslami finans alanında en gelişmiş ülkenin Malezya olduğunu anımsatarak, "Malezya tek başına dünyadaki sukuk ihracının yüzde 60’tan fazlasını gerçekleştiriyor. Türkiye ise çoklu kültürü ve finans sektöründe farklı finans enstrümanlarını kullanmak konusundaki yetkinliği sebebiyle uluslararası kredi kuruluşu tarafından ikinci büyük İslami finans merkezi olma fırsatını taşıyor. Konvansiyonel yatırımcılar da sukuk ihracını finansman aracı olarak tercih ediyor." şeklinde konuştu.
İslami finans araçlarının sadece Müslüman yatırımcılar için olduğu şeklinde yanlış bir algının var olduğunu vurgulayan Chammas, "Gerçekte İslami finansı kullananların yüzde 68’i Müslüman değil." dedi.
İslami finans ürünlerine yatırım yapan yatırımcılar arasında İslami yatırımcılar kadar konvansiyonel yatırımcıların da önem arz ettiğine dikkati çeken Chammas, sukukun, alternatif bir finansman aracı olarak geleneksel tahvillerin aksine, yatırımcılara faiz yerine finanse edildiği varlıktan elde edilen gelir/kardan pay sağladığını anlattı.
"İstanbul sukuk piyasası alanında merkez olabilir"
Chammas, diğer ülkelerdeki tecrübeleri ile karşılaştırıldığında, İstanbul’un sahip olduğu coğrafi ve kültürel avantajlarıyla sukuk piyasası alanında bir merkez olabileceğini belirterek, son yıllarda Türkiye’de İslami finans araçlarıyla ilgili yapılan yasal düzenlemelerin de piyasanın gelişmesini hızlandıracağını kaydetti.
İstanbul’un İslami finansman açısından Malezya’nın başkenti Kuala Lumpur ile yarışabileceğini ifade eden Chammas, burada Türkiye’nin finans sektöründe çeşitlilik taşıyan ürünleri kullanma yetkinliği ve uluslararası yatırımcılarla iş birliği deneyiminin İstanbul’un finans sektöründe fark yaratması için en önemli avantajları olduğunu kaydetti.
Capital Intelligence İş Geliştirme Birim Direktörü Nicolas Photiades ise Türkiye’nin tahvil piyasasının çok büyük olduğunu aktararak, şunları dile getirdi:
"Türkiyede komşularına göre Avrupa standartlarında bir piyasa bulunuyor. 2016 yılında Türkiye 7,7 milyar dolar sukuk ihracı yaptı. Bu ihraçlar Hazine ve katılım bankaları tarafından gerçekleştirildi. Halen çok büyük bir potansiyel bulunuyor. Büyüme potansiyeli çok fazla. Türkiye’de reel sektör şirketleri İslami finans araçlarının geleneksel fonlama ihtiyaçları yanında özellikle proje finansmanı alanında kullanımı konusuna da ilgi duyuyor."
Çalıştayda konuşan Turkrating Genel Müdürü Gülnur Üçok, "Alternatif piyasalara girerek finansman kaynaklarını çeşitlendirmeyi düşünen şirketlere bu piyasaların nasıl işledikleri hakkında uluslararası uzmanlar tarafından eğitim verildi. Katılımcılara bu pazarlardaki yatırımcılara ne şekilde ulaşabilecekleri konusunda önerilerde bulunuldu." ifadelerini kullandı.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
Bu sokuk piyasası çok iyi bişi...Hacı hoca görünümlü bilumum zerzavata....bakın ulaa uşaklar bunda faiz yok...şeklinde olmayan viçdanlarının ve toplum önünde bak ben faiz yemiyom(sokuk tan para kazanıyom) demeleri içinde bir fırsat sunuyor...
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (03:09)