E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
ABD Savunma Bakanlığı için NASA tarafından geliştirilip Büyük Okyanus’ta denenen hava aracı, ‘Scramjet’ denilen özel hidrojen motoru sayesinde ses hızının altı katı üzerine, saatte yaklaşık 7250 kilometre hıza ulaşmayı başardı.
NASA’nın “X-51A WaveRider” olarak adlandırdığı hava aracı bir B52 bombardıman uçağından 15 bin metre yükseklikte serbest bırakıldıktan sonra yaklaşık 4 saniye serbest düştü. Bu saniyede harekete geçen Scramjet motor, WaveRider’ı bir dakika içinde saatte 7252 hıza ve 25 bin metre yüksekliğe çıkardı. Bu yükseklikte yaklaşık 6 dakika uçan WaveRider, hidrojen yakıtı sona erince denize düştü.
Globalsecurity.org’a göre yaklaşık 140 milyon dolara (250 milyon TL) mal olması beklenen WaveRider projesi şimdilik askeri bir proje. Pentagon her türlü düşman ateşinden kaçabilen savaş uçaklarının geliştirilmesi için öteden beri çaba sarf ediyor. ABD ordusunun bir amacı da herhangi bir uzaklıktaki hedefi en fazla 1 saat içinde vurabilecek füze geliştirmek. Ancak WaveRider’ı “Wright kardeşlerden beri en önemli proje” olarak adlandıran NASA’ya göre bu uçak gelecek sivil havacılıkta “hipersonik” uçakların geliştirilmesinin kapısını aralıyor. halen en hızlı sivil uçak saatte 1126 kilometre hıza çıkabilen Cessna Citation X. Ancak özel iş jeti olan bu uçak sadece 7 yolcu taşıyabiliyor.
Nasıl çalışıyor
Scramjets’ler asıl gücünü havadaki oksijenden alıyor. Motorun içindeki hidrojen tankı havadan alınan oksijen ile birleştirildiğinde ortaya hava aracını ses hızını ses hızının altı kat ötesine taşıyacak bir itiş gücü ortaya çıkıyor. Ateşlemeyi sağlamak için hava aracında özel bir tür jet yakıtı da kullanılıyor.
1. Hava aracı bir B-52 bombardıman uçağından 15 bin metrede serbest bırakılıyor.
2. Dört saniye süren serbest düşüşünden sonra hava aracını 30 saniyede saatte 5500 kilometre sürate çıkaran yakıt devreye giriyor.
3.Son olarak ScramJet motor devreye giriyor ve hava aracını saate 7 bin kilometre hıza ve 21 bin metre yüksekliğe çıkarıyor.
4. Hava aracı yaklaşık 6 dakika sonra yakıtını tüketip okyanusa düşüyor.
ScramJet’in özellikleri
-Californialı Pratt & Whitney Rocketdyn firması tarafından geliştirildi.
-Mevcut jetlerin aksine hareketli hiçbir parçası yok.
-ilk ateşlemeyi JP-7 jet yakıtı sağlıyor.
-Oksijeni havadan aldığı için uçağın büyük yakıt deposu olması gerekmiyor.
Nasıl çalışıyor
A-Hava içeri girmeye zorlanıyor ve ilk bölmede sıkıştırılyor.
B-Sıkışan havaya hidrojen enjekte ediliyor ve gaz karışımı ateşleniyor.
C-Ortaya çıkan sıcak gazlar dışarı veriliyor ve itme gücü elde ediliyor.
İstanbul’dan Londra’ya
VaweRider 21 bin yükseklikte 1 saatte
Concorde 17 bin 600 metre yükseklikte 3 saatte
Boeing 727 9 bin 500 metre 7-8 saatte
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsagundem.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsagundem.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsagundem.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsagundem.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (00:18)