E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü verilerine göre Kovid-19 pandemisinde en yüksek vaka sayıları ve hastaneye yatışlar, geçtiğimiz yılın Ekim-Aralık ayları ile bu yılın Mart-Mayıs aylarında yaşanan piklerde görüldü. Bayramdan hemen sonra tekrar vaka artışları yaşansa da, aşılamaların da etkisiyle sağlık sistemi çok da zorlanmadan bu süreci atlattı. İstanbul İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Kemal Memişoğlu, şu anda İstanbul'da yoğun bakım ve servislerdeki doluluk oranlarının, Kovid dışı vakalar da dahil olmak üzere yüzde 50-60'lar bandında gittiğini belirterek aşılanmalar ve toplumun da hastalığa karşı daha uyumlu olması sayesinde büyük bir artış beklemediklerini söyledi.
"GENÇLERİN 65 YAŞ ÜSTÜ GRUBU ÖRNEK ALMASI LAZIM"
"Yüz yüze eğitim olmazsa olmaz" diyen Prof. Dr. Memişoğlu, "O nedenle bütün çocuklarımızın okula gidebilmesi için her türlü hazırlığı yaptık. Bütün testleri istendiği anda yapabilecek kapasitemiz var. Salgın başladığında İstanbul'un toplam günlük test kapasitesi 2 binlerde bile değildi. Şu anda günlük 150 binin üzerinde PCR tetsi yapabiliyoruz. Eskiden test sonuçlarının çıkması 24 saati geçiyordu, şu anda 4-6 saat içinde sonuçları verebilir haldeyiz. Dolayısıyla eğitimcilerde haftada 2 PCR testini her an yapabilecek altyapımız hazır. Ama bizim tercihimiz, buna gerek kalmadan bütün öğretmenlerimizin, eğitimcilerimizin aşı olması" dedi. Prof. Dr. Memişoğlu, İstanbul'da 65 yaş üstü grubun "tamö aşılanma oranının yüzde 91'in üzerine çıktığına ve gençlerin de bu kesimi örnek alması gerektiğine dikkat çekerek "Bu çok büyük bir oran, onlara teşekkür ediyorum. Gençlerin de onları örnek almasını istiyorum" diye konuştu.
"AŞI KARŞITI HEKİMLERE EN BÜYÜK CEZA ONLARIN KENDİ VİCDANLARI OLUR"
Son günlerde sosyal medyada da oldukça fazla gündemde olan "aşı karşıtı" söylemlerde bulunan sağlıkçıların yarattığı polemiklerle ilgili de konuşan Prof. Dr. Memişoğlu, bu kişilerin bilimin flu alanlarından yararlanarak aşılarla ilgili polemik yarattığını söyledi. Prof. Dr. Memişoğlu, "Maalesef her meslek grubunda olduğu gibi hekimlikte de eğitimcilerin arasında da, hukukçularda da uyumsuz kesimler olacaktır. Bu kesim, sağlıkla ilgili bilimin flu alanlarından yararlanıp bunu kullanıyorlar. Şimdi düşünün, penisilin iğnesi yaptırmayın diyen biri hekim olabilir mi? Artık biliyoruz ki penisilinle ilgili flu alan yok, mikrobik hastalıkların tedavisinde kullanılıyor. Ama penisilin yaptırdığın zaman alerji olma riskin var? Kimse çıkıp da alerji yapabilir, insanlar ölebilir, bunu diyecek bir bilim insan yok. Aşı da aynı şekilde. Şu anda aşı ile ilgili spekülasyon yapalanlar işte bu uç noktaları kullanıyorlar. Tabii ki bu arkadaşlarımıza ceza da verilebilir. Ama en büyük ceza, bunların vicdanı ile kendilerini başbaşa bırakmaktır. Çünkü bugün baktığınızda, yoğun bakımımızda yatan hastaların yüzde 60'ı aşısız kesimden. Ölenlerin ve yüzde 80'i aşısız. Bu insanlardan bir tanesini bile kötü niyetli olarak etkilemişlerse, aşı olmamalarına sebep olmuşlarsa, bunların yoğun bakımı düşmesi ya da daha sonra ölmesine sebep olmuşlarsa en büyük ceza onların kendi vicdanları. Tabii ki devletimiz de bunlarla ilgili gerekli soruşturmaları yapacaktır. Ama sonuçta aşı, insanların kendi kişisel inisiyatifi ile yaptırması gereken bir şey" dedi.
AŞI KARŞITLARINA ÇAĞRI: YOĞUN BAKIMLARDAKİ HASTALARIN KAÇI AŞISIZ BERABER GÖRELİM
Aşıların çok kısa sürede geliştirildiğine ilişkin polemiklere de değinen İstanbul İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Memişoğlu, aşı karşıtı hekimlere de çağrıda bulunarak şunları söyledi:
Çok kısa sürede geliştirildi vs diye speküle ediliyor ama kısa sürede değil, 7-8 ay, bir sene uğraşıldı bu aşıların geliştirilmesi için. Kaldı ki yeni çalışmalar da değildi çoğu. Hem çalışma hem laboratuvar olarak altyapıları zaten vardı. Şimdi BioNTech aşısına da FDA normal ruhsatını verdi, acil kullanım onayından çıkararak. Diğer aşılarla ilgili süreç de devam ediyor bu konuda. Bütün bunlara rağmen aşı karşıtlığında bulunan hekim arkadaşlarımız, yoğun bakımlara gelsinler, kaç tane aşılı, kaç tane aşısız hasta var beraber tespit edelim. Ondan sonra çıkıp açıklama yapsınlar. Bu kadar net konuşuyorum.
"AŞILAR ÖLÜM VE YOĞUN BAKIM SAYILARINI AZALTIYOR"
İnsanlara zorlama ile aşı yaptırılamayacağını ama aşı olmadıkları zaman başkalarına da bulaştırma riskleri olacak alanlarda diğerlerini korumanın da devletin mükellefiyetinde olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Memişoğlu, "Salgın ne zaman bitecek kimse bilmiyor. Ama şu anda şu gözüküyor, dalgalı bir seyir var, bu salgında ölüm oranlarını da ve yoğun bakım oranlarını da hasta yükünü de en çok azaltan aşı, bu ispatlamış durumda. Bunun haricinde eğer siz kişisel olarak maske mesafe kurallarına dikkat ederseniz, toplu alanlarda kendinizi korursanız, hastalanmıyorsunuz. İstanbul'da son 15 gündür bir durgunluk var vaka sayılarında, yatan hastalarımızda da. Eylül-Ekim aylarındaki insanların davranışları ve aşılanmanın da yaygınlaşmasıyla beraber bu aylarda bir yükseliş olsa dahi geçmişteki gibi çok yüksek bir trend yaşanacağını düşünmüyorum. Ama yükselse dahi bunu hem aşılanma ile hem sağlık sistemimizin güçlü olması sayesinde, hem de insanlarımızın uyumuyla çok rahatlıkla yönetebileceğimizi düşünüyorum" dedi.
"OKULLARIN TEKRAR KAPANMASI GÜNDEMDE DEĞİL"
Prof. Dr. Memişoğlu, yeni bir kapanmanın gündemde olmadığını da vurgulayarak sözlerini şöyle noktaladı:
Salgının ilk zamanlarında vaka sayıları pik yaptığında dünyanın bazı gelişmiş ülkelerinde insanlar sokaklarda tedavi edilirken, İstanbul gibi bir mega kentte hiçbir hastamız mağdur olmadı. Aşısız olduğumuz, hastalığın yeni farkına vardığımız o zamanlarda bile kimse tedavisiz kalmadı. Biz bu şekilde bir daha kapanma olacağını tahmin etmiyoruz ve bunu umut ederek yolumuza devam ediyoruz. Dünyada da zaten şunu gösterdiler, okullar gibi çok hareketli alanlardaki kısıtlamaları uzun süre yaptığınız zaman, bu sefer ev içi bulaşlar, okul dışı bulaşlarda artış yaşanıyor. O nedenle okulların tekrar kapatılmasının bundan sonra gündemde olacağını düşünmüyorum. Kapalı alanların da insanlar dikkat ettiği sürece, havalandırmaları gerektiği şekilde yapıldığı sürece kapanacağını ön görmüyoruz. Biz insanları iyileştirmek, onlara faydalı olmak için çalışan bir meslek grubuyuz. Benim hekimime, hemşireme, sağlık memuruma, şoförümden temizlik elemanlarıma ya da laborantıma, bu toplumun gerçekten çok büyük bir minnet borcu var. Özellikle şiddet olaylarında toplumun sağlık çalışanlarına sahip çıkmasını istiyorum
Kovid-19 verileri açıklandı: Vakalarda tam kapanma verilerine geri dönüldü
Önce kapanma şimdi normalleşme: Piyasalara maliyeti
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
Bilgisayarlarda virüsleri nasıl yakalarız ? var olan sistem var, Sistem dizilimi DNA gibidir. var olan zincir tek tek virüs programınca taranız. Zincirde değişim, değişiklik, farklılık oldugunda PC bunu standartlara göre düzeltir onarır, incire karışan yeni yazılımı, virüsü bulur, zincirden çıkartır siler.. AŞI larda böyledir. İnsan dna sistemine giren bir aşı, vucuda giren yabancı cismi tanır. Ve bağışıklık sistemini harekete geçirir. DNA dışı düşman covid karşısında insan vucudu savaşır. Aşılar ve diğer bütün kimyasal ilaçlar illakiş yan etkisi olabilir. Ama aynı etki herkesde olmaz. Her dun 250 - 300 insanın oldugu olkemizde, aşı olupda 500 - 1000 kişi durduk yere ölmemektedir. Aşı olmadan yakalanılacak hastalık etkisi daha şiddetlidir. Aşısız yakalanan vucut daha ağır vaka olarak kalpkası iltahabı yaşababilir. DNA zibcir boşluğu varsa, aşı erken vucuda girdiğinden hafif etki yalanabilir. Ama kontrolsuz alınan virüs ölümcül olabilir.
Covid olmaz isen, solunum ve kalp probleminden ölebilirsin. aşı etkileri olabilir, herkesde farklıdır.Ama covid yan etkiside ve kalıcılığıda herkesde farklı olabilir. Covid den ölenler var, Aşı olduklarında bu ölümcül risk en aza iniyor. Bilimcilerin bilimsel verilere bakması önemli. " myokardit/perikardit " olarak ABd de fark edildi. 6 ay önce felan okumuştum. Ama, sorun şu, aşı olmayanlarda ilgili kalpkası iltahabı daha fazla ve ölümcül olabilir. Türkiye de aşılarda imzaların o yüzden alındığını düşünüyorum. ABD de her ilaç yan etkisi olabilir. Hatta ilk 2 ,3 ay gerekli çekimler ve tetkikler yapılabilir denildi. Bilimci makale okumuş ama yeni bulguları pek anlatmadan okumuş : ) milyonda / 10 kişi gibi bir etki bu. Bilimci herkese olacak gibi yazmış. Ölümler milyonda kaç ? . Zaten covid solunumdan öldürüyor. Aşısızları yakalasa kalp kası iltahapı daha şiddetli oluyor. Aşı önemli.
Birde şu var, hastalık kapanlar vucut direnci olmadıgından, hastalık kalıcı olarak vucuda yerleşebiliyor. tomografilerde durum mevcut. Hasta olsadam hafif atlattım demek, ileride neler olur ? bilinmez. Aşı vucuda gelen miktrobu tanıyor, savaşıyor, vucudu sarması, engellenıyor, vucut dirençli halde covid ile mücadele ediyor. vucuda yerleşkesi kalıcı izler en aza iniyor. aşı olmayanlar en dip hücrelerine kadar covidi alıyor, ama vucutta antıkor olsada, virüs bazı noktalar yerleşip kalıcı kalıyor. AŞı bu durumda riski azaltan bir etmen. Ben covid oldum ama hissetmedim aşımda yoktur bana etki etmedi demek, vucuda yerleşen virisün 5 yıl sonra ne olacağını bilmemek var. o bakımdan aşı yapmak, yapmamaktan çok daha avantajlı..aşılar dunya tarihinde buyuk hastalıkları yok etmiştir. aşılar geleceği şekilleindirmiştir.
Cevap veren . Okumuşsun ama boş adamsın. Sen anca, onun bunun üretikleri hapları, ilaçları doktorum diye millet rereçete yazarsın. bilimcimiş, hangi hayvanat bahçesinden bilimci olarak atandın : ) Neyse... senin okudugun makaleleri bizde okuyoruz. Makaleler halka açık devletlerce. Ne ürettin ne geliştirdin ? bilimcimiş : ) SMA çocukları, çaresi yok diye diye neden yurtdışına tedavi olmaya gidiyorlar bilimci ? ortada yaşanan büyük salgın var. bu salgında senin bilimci olarak önerin nedir? Yada ne icat ederek dunyayı daha iyi hale getireceksın ? . Kimse aşı olmasın, virüsden ölsün mü çözüm : )) Covid yan etkileri ilerde ne olacak biliniyormu bilimci : )) İlerde ciğerlere yerleşen virüslerin etkisi peki ? Kalıcı hazar yapacakmi covid ? anlat bilelim. : )
Boş boş yazıp yanlış beyanlarla insanların kafasını karıştırma. Bir bilimci olarak söylüyorum, bunlar onaylı aşı değil, en iyi ihtimalle denek olursunuz. Aşının mikrobu virüsü tanıması diye bişey yok, onlar da vücuttaki antikorları harekete geçirir. Aşıların 2-3 yıllık uzun vade etkileri bilinmiyor. Hele gen aşıları, mRNA aşıları ilk defa insan üstünde deneniyor. Normalde covid kalp krizine sebep olmaz ama aşı kalp kası iltihabı yapıyor. Kalp krizinden ölme riskiniz fazla.
Aşı olmak istemiyorum iş yeri zorunlu tutuyor benim kendi vücut bütünlüğümü koruma hakkım vardı hani zorunlu değildi şimdi ne oldu??
Aşı konusunda gönüllülük esasına dayalı olacak denildi şimdi geldiğimiz duruma bakın
Sağlıklı olduğumuz için cezalandırılıyoruz. Sağlıkta gizlilik diye bir şey kalmadı. Aşılı olup ta aşısızlardan korkuyorsanız demek ki o aşıya güvenmiyorsun.
Kapatmaz isen kapanmaz. Gelişmiş devletler, sınıflarını ayarladı. Nüfüsdağılımını ayarladı, Her kette kişi başı doktor, öğretmen, kamu hizmeti, görevlisi dağılımını ayarladı. Bİz de yabancıla rkapatmıyor, bizde kapatmayız der, Sağ kalan sağlar bizimdir mantığı ile açık tutar heryeri yaşarız. Olay basit : )) Gel görki, okullar küçük değil, çok büyük. Cep okul tarzı yerler yapılabilirdi. Bazı el konan dershaneler okula dönebilirdi. Kalabalık yerler seyreltilebilirdi. öğrenci sayısı 500 tuvalet sayısı 15 : )) sosyal mesafa 1 ,5 metre. teneffuz ve kantınde bu kadar kişi nasıl aynı dakikalarda birbirinden uzak durabilsin ? . kışın camlar açık ders olacak mı ? zaten çocuklar üşüyecek, buz gibi okullar. Gerçekten hazırlık yok. .Allaha emanet işlerimiz. ek sınırflar, ek dersler, cep arzı küçük okullar, öğretmen atamaları yok, 2 yıl eğitim almayanlara bol öğretmenli takviye lazım. Yabancı 20 kişilik sınıf 1 öğretmenle bu işi aşacaz. sözleşmeli öğretmenle 40 kişilik sınıf :)
Son dozu olmadıysan aşı olmadın! Ama aşı oldun yinede öldüysen takdiri ilahi öylemi!
Yüzde 78 birinci doz, yüzde 58 ikinci, doz yüzde 28 üçüncü doz, insanlar vuruldu vaka sayıları nasıl artıyor o zaman ben sana saygı duyuyorum. vuruldun diye bende sağlığımı düşünüyorum vurulmuyorum, sen niye bana saygı duymuyorsun madem aşının koruyuculuğuna inanıyorsunuz. vurulmayanlar sizi neden bu kadar rahatsız ediyor, bu beden benim özel mülküm neden müdahale ediliyor bu psikolojik baskı neden zorla her yerde dayatma benim anayasal hakkım
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (05:03)