E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmlakİstanbul gayrimenkulde en cazip şehir---

İstanbul gayrimenkulde en cazip şehir

İstanbul gayrimenkulde en cazip şehir
23 Şubat 2011 - 08:25 borsagundem.com

Avrupa ve Rusya'nın 27 önemli şehri arasında yapılan araştırmada İstanbul, 'yeni gayrimenkul alımı' tavsiye edilen kentler sıralamasında zirvede

'Gayrimenkul sektöründe gelişme beklentisine' göre oluşturulan listenin birincisi de yine İstanbul oldu. Amerikan PwC ve ULI'nin 'Avrupa Gayrimenkul Piyasalarında Gelişen Trendler 2011' araştırmasında iki birincilik alan İstanbul, 'mevcut yatırım performansı'nda ise aynı puana sahip olduğu Münih'in ardından 2. sıraya yerleşti.
Dünyada gayrimenkul piyasalarının durumunu ve geleceğini araştıran Amerikan PwC (PricewaterhouseCoopers) ve ULI'nin (Kentsel Planlama Enstitüsü) 2011 Avrupa araştırmasının 'yıldız şehri' İstanbul oldu. PwC ve ULI'nin 'Avrupa Gayrimenkul Piyasalarında Gelişen Trendler 2011 Raporu'na göre, gayrimenkul yatırım profesyonellerinin 'gayrimenkul alımı' için 19 ülkeden 27 Avrupa şehri arasında önerdiği birinci şehir İstanbul oldu. Yine 'gelişme beklentileri'nde de İstanbul birinci sırada yer aldı. 'Mevcut yatırım performansında' ise İstanbul, aynı puanı paylaştığı Münih'in ardından ikinci sıraya yerleşti. Bu kategoride İstanbul geçen yıla göre 5 basamak birden yükseldi. İstanbul'un zirvelerde yer almasının nedeni olarak raporda, Avrupa'da görülen ve etkileri devam eden ekonomik krizin, İstanbul'u çok fazla etkilememiş olması gösterildi.
PwC ve ULI'nın Avrupa'da sekizinci kez gerçekleştirdiği araştırma ve hazırladığı rapor, gayrimenkul şirketi temsilcileri, kredi verenler, aracılar ve gayrimenkul danışmanlarını içeren 600'den fazla sektör profesyoneli ile görüşülerek oluşturuldu. Sektör temsilcilerinin görüşleri de raporda yer aldı. Türkiye ve İstanbul'daki iyimser havanın aksine raporda Avrupa gayrimenkul sektörü için kötümser tespitler yer aldı. Rapora göre Avrupa'daki kemer sıkma politikaları, katı düzenlemeler ve ülke borçlarındaki krizle birlikte hâlâ kısıtlı düzeyde kalan kredi piyasası nedeniyle 2011 yılı Avrupalı gayrimenkulcüler için zor geçecek. Yatırım noktaları ve ikincil gayrimenkul piyasaları arasındaki büyüyen boşluğu yansıtan çift vitesli bir piyasanın ortaya çıkması ile 2011 yılında Avrupa emlak sektörü ümit ettiği iyileşmeyi göremeyecek. Katılımcılar Avrupa'da sektörün daha da küçüleceği tahmininde bulundu.
Raporun Türkiye ve İstanbul ile ilgili bölümlerine göre 2011'de özellikle yatırım performansında görülen yükselme, uluslararası yatırımcıların İstanbul ile ilgili geçtiğimiz yıllara göre daha olumlu yaklaşım sergilemesi sonucunu doğurdu. İstanbul'un bütün kategorilerde zirvede yer almasının sebebi olarak, Avrupa'nın geri kalanında görülen ekonomik krizin, İstanbul'u etkilememiş olması gösterildi. Araştırmaya katılan bir yatırımcı, "Ekonomideki olumsuzluklar, Avrupa'nın diğer bölgelerine kıyasla İstanbul'daki ticari gayrimenkul piyasasında aynı etkiyi yapmadı." diye görüşlerini ifade etti. Avrupalı yatırımcılar İstanbul'da, yüzde 24,5'lik oranla en fazla perakende ve ofis alımını öneriyor. Bununla birlikte sanayi gayrimenkulü alımını önerenlerin oranı da artarak yüzde 17 oldu. Bu alanda yatırım önerenler sadece İstanbul'u değil Türkiye'deki diğer şehirleri de yatırım için tavsiye etti. Raporda ayrıca, İstanbul'u farklı kılan ve öne çıkaran en önemli etkenlerden biri stok çeşitliliği olarak gösterildi. "Varlık yönetimi ve yatırımların başarısı için stok çeşitliliğinin kendileri için önemli olduğunu" belirten Avrupalı yatırımcılar, İstanbul'u bu alanda çok güçlü buldu.
Dün, raporun açıklandığı toplantıda konuşan PwC Türkiye Gayrimenkul Sektörü Sorumlusu Ersun Bayraktaroğlu, "Avrupalı sektör profesyonelleri zorlu bir sürecin içinde. İç finansman sorunlarını çözmüş Avrupalı gayrimenkul yatırımcılarının Avrupa'da orta ve uzun vadedeki tek yatırım seçeneği Türkiye olacaktır. Kriz öncesindeki yoğun uluslararası yatırımcı talebi bunun en önemli göstergesi. Türkiye sadece genç nüfus yapısı ve şehirleşme oranları ile değil, artan ticaret ve finans imkanları ile de gayrimenkulde çok önemli bir yatırım hedefi olarak ortaya çıkmakta." dedi. ULI Türkiye Başkanı Haluk Sur da, "Bu yıl Avrupa'da krizi aşabilenler ile krizin ortasındaki ülkeler ayrışacak. Türkiye ise raporda da açıkça görüldüğü gibi yatırım fırsatları arasında ilk tercih olmaya devam ediyor." değerlendirmesinde bulundu. İstanbul'un yıldızı çok parlak olsa da yatırımcıların kapının önünde kuyrukta beklemediğini belirten Sur, yatırımcıları çekecek eksiklerin giderilmesi gerektiğini söyledi.

İBRAHİM BALTA - ZAMAN

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)