E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Türkiye İstatistik Kurumu şubat ayı işgücü istatistiklerini yayınladı. Şubat dönemi işgücü istatistikleri 2017 yılının ilk 13 haftasını içine alan “Ocak-Şubat-Mart” aylarındaki istihdam tablosunu yansıtıyor.
Dün yayınlanan şubat ayı işgücü istatistiklerine göre:
-2017 yılı ocak ayında % 13 olan işsizlik oranı şubat ayında % 12.6’ya geriledi. Bir önceki aya göre işsizlik oranında iyileşme var.
-2016 yılı şubat ayı işsizlik oranı % 10.9 idi. 2017 yılı şubat ayı işsizlik oranı % 12.6 oldu. Geçen yıla göre işsizlik oranında artış var.
- Şubat ayından geriye 1 yılda 1 milyon 175 bin kadın ve erkek iş aradı.
-İş arayanların 600 bini tarımda veya tarım dışı sektörlerde iş bulabildi.
-675 bin kadın ve erkek iş bulamadığından işsizler ordusuna eklendi.
-İşsizler ordusu 1 yılda 3 milyon 224 binden 3 milyon 900 bine yükseldi. 4 milyona yaklaştı.
Yıllık gelişmeler önemlidir ama, aylık gelişmeler, istihdamdaki eğilimi sergiler. 2017 yılında Ocak’tan Şubat’a 1 aylık dönemde istihdamda önemli değişimler oldu. Şubattan Şubata yıllık gelişmede iş arayanların tamamının iş bulamamasına karşılık 2017 yılı Ocak’tan Şubat’a işsizlik sayısında gerileme dikkati çekiyor. Ocaktan şubata iş arayan sayısındaki artış 200 bin iken 285 bin kişiye iş imkanı sağlanınca, toplam işsiz sayısında 85 bin artış görüldü.
Hızlı nüfus artışına ayda 200 bin kişinin iş aramasına, ekonomideki yavaşlamaya rağmen, şubat ayında iş arayanlara eklenen 200 bin kişiye karşılık 285 bin kişiye istihdam imkanı sağlanması olumlu bir gelişmedir. İstihdamın yapısı, istihdamın dağılımı da önemlidir.
Şubat ayında toplam çalışanların % 16.6’sı sanayide çalışıyor. Geçen yıl sanayide çalışanların oranı % 19.9 idi.
Toplam çalışanların yüzde 55.2’si hizmetler kesiminde. Geçen yıl hizmetlerde çalışanların oranı % 55.0 idi.
Tarımda çalışanların oranı % 118.4’ten % 18.7’ye yükseldi. Sanayinin toplam istihdamdaki ağırlığı azalıyor. Hizmetler sektörü istihdam deposu olarak büyümeye devam ediyor. Tarımda çalışanların sayısındaki artış dikkat çekiyor. Ücretli ve yevmiyeli çalışanların toplam çalışanlara oranı % 67.2 oldu. Geçen yıla göre gerileme var. Ücretsiz aile işçilerinin toplam çalışanlara oranı % 10.5 oldu. Geçen yıla göre artış var.
İstihdamda en önemli sorun genç işsizlerin sayılarının giderek artması. Genç işsizlik oranı geçen yıl % 18.6 iken bu şubat ayında 23.3’e tırmandı. Her ay istihdam rakamlarını “indi-bindi” gözü ile değerlendirirsek, istihdam sorununu çözemeyiz. Değiştiremeyeceğimiz gerçek hızlı nüfus artışı. Hızlı nüfus artışını frenleyemeyeceğiz.
Her ay 200 bin, yılda en az 1 milyon kadın ve erkeğe iş bulmaya mecburuz. Bunu yapabilirsek işsizlik azalmayacak ama artmayacak da. Bütün bunlar tarım ve sanayide üretim artışını zorunlu kılıyor. Üretimi artırmadan insanlara iş imkanı sağlamamız imkansız.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
Eve çift maaş girmesi işsizlik sorunudur. Sadece evin reisleri çalışırsa bu sorun çok kolay ve hızlı atlatılır. Eve yüksek maaş girenler biraz az kazansın açlıktan ölmezler.
milli otonun üretilmesine az kaldı. fikri ışık 2017de milli otomobiller hazır diyor
yol köprü inşaat yaparak geçici olarak insanlara 1400 tl lik istihdam oluşturuluyor. inşaatlar bitince hem işsiz kalınıyor hem de 1400 tl ile para biriktirilmiyor
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (18:59)