E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro Ekonomiİşsizlik sonrası faiz artırımı gündeme gelecek mi?---

İşsizlik sonrası faiz artırımı gündeme gelecek mi?

İşsizlik sonrası faiz artırımı gündeme gelecek mi?
15 Ocak 2014 - 11:15 borsaningundemi.com

FED’in “çıkışı” faizleri küresel ölçekte yükseltiyor ve gelişen piyasa ekonomileri için kur baskısı oluşturuyor

Şekerbank tarafından hazırlanan analiz bülteni:
"Ekim verilerine göre iş gücü piyasası görece zayıf seyrini sürdürdü. Mevsimsellikten arındırılmış istihdam 9.000 kişi gerileyerek 25,5 milyon kişi oldu. İşsizlik oranı ise işgücüne katılımın düşmesinin de katkısıyla 0,3 puan gerileyerek %9,9 oldu  işsizlik oranı Haziran 2012’de %8,9’luk dip seviyesinin ardından, bir yılı aşkın süredir yükselişini sürdürmüş ve geçen ay %10,2’ye yükselmişti. Geçmiş dönemi yansıtan bu rakamlarda, görece yavaş seyreden ekonominin gecikmeli yansımasının etkilerinin gözlendiği değerlendirilebilir.
TCMB’nin bu ayki Para Politikası Kurulu toplantısından beklentimizi şöyle özetleyebiliriz: 21 Ocaktaki Para Politikası Kurulu toplantısında %7,75 olan Marjinal Fonlama Oranının ve %6,75 ile %4,50 olan İstikrarlı Fonlama Oranlarının sabit bırakılmasını bekliyoruz. Bu beklentimiz, TCMB’nin faiz artırımı sinyali vermemesinden kaynaklanıyor. Önümüzdeki donemde faiz artırımının gündeme gelebileceği görüşümüzü koruyoruz zira, FED’in “çıkışı” faizleri küresel ölçekte yükseltiyor ve gelişen piyasa ekonomileri için kur baskısı oluşturuyor. Ekim verilerine göre iş gücü piyasası şöyle özetlenebilir:

*Mevsimsellikten arındırılmış toplam istihdam aylık bazda 9.000 kişi gerileyerek 25,5 milyon kişi, tarım dışı istihdam ise yıllık bazda 0,4 milyon artışla 19,6 milyon kişi oldu ve istihdamın zayıf seyrini kaydetti.

*Mevsimsellikten arındırılmış işsizlik oranı, işgücüne katılımın gerilemesinin de katkısıyla, aylık bazda 0,3 puan gerileyerek %9,9 olurken tarım dışı işsizlik oranı da yıllık bazda 0,5 puan gerileyerek
%11,9 oldu ve iş gücü piyasasındaki görünümü kısmen olumlulaştırdı.

*İstihdamın sektörel dağılımı:
    -Sanayi istihdamı 4,9 milyon kişi ile bir yıl öncesinin 166.000 kişi üzerinde fakat son aylardaki ivme kaybı sürüyor.
    -Hizmet sektörü istihdamı 12,8 milyon kişi ile bir yıl öncesinin 198.000 kişi üzerinde bulunuyor ancak ivme kaybı sürüyor.
    -İnşaat sektörü istihdamı 2,0 milyon kişi ile bir yıl öncesinin 68.000 kişi üzerinde bulunuyor ve üç aylık gerilemesinin ardından sektörden olumlu sinyal veriyor.
    -Ek olarak, sağ alttaki grafikteki yöntem şöyle özetlenebilir: Her bir sektör için 2005 yılındaki ortalama istihdam seviyesi 100 kabul edilmiş, buna bağlı olarak aylık endeks değerleri hesaplanmıştır."

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • mehmet15 Ocak 2014 20:32

    yargıçlar cumhuriyeti olarak ülke ekonomisinin projelerini askıya alırsınız tabiki işçizlik oranı arttacaktır buda faizi tetikleyecektir hiç bir hukuk adamı bu ülkenin yatırımcısı ve emekçisinin ekmegigle oynayamaz bu hukugun evrensel hukuk kurallarına getirilmesi gerekir aksi halde tüm vatandaşlar etkilenir