E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Türkiye'de 2012 yılında işsizlik oranı yüzde 9,2 olarak belirlendi.
Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) ''Hanehalkı İşgücü İstatistikleri, 2012'' verilerine göre, Türkiye genelinde işsiz sayısı 2 milyon 518 bin kişi olarak belirlendi.
İşsizlik oranı, geçen yıl bir önceki yıla göre 0,6 puanlık düşüşle yüzde 9,2 seviyesinde gerçekleşti. 2011 yılında işsizlik, yüzde 9,8 olarak açıklanmıştı.
Türkiye'de 2012 yılında tarım dışı işsizlik oranı, geçen yıla göre 0,9 puan azalarak yüzde 11,5 oldu.
Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) ''Hanehalkı İşgücü İstatistikleri, 2012'' verilerine göre, Türkiye genelinde işsiz sayısı 2012 yılında bir önceki yıla göre 97 bin kişi azalarak 2 milyon 518 bin kişiye düştü. İşsizlik oranı ise 0,6 puanlık azalış ile yüzde 9,2 seviyesinde gerçekleşti.
Kentsel yerlerde işsizlik oranı 0,8 puanlık azalışla yüzde 11,1, kırsal yerlerde ise 0,3 puanlık azalışla yüzde 5,5 oldu.
Tarım dışı işsizlik oranı bir önceki yıla göre 0,9 puanlık azalışla yüzde 11,5 seviyesinde, 15-24 yaş grubundaki genç nüfusta işsizlik oranı ise 0,9 puanlık azalışla yüzde 17,5 olarak gerçekleşti.
İstihdam edilenler 711 bin kişi arttı
İstihdam edilenlerin sayısı geçen yıl, bir önceki yıla göre 711 bin kişi artarak 24 milyon 821 bin kişiye yükseldi. Bu yıl, tarım sektöründe çalışan sayısı 46 bin kişi azalırken, tarım dışı sektörlerde çalışan sayısı 757 bin kişi arttı.
İstihdam edilenlerin yüzde 24,6'sı tarım, yüzde 19,1'i sanayi, yüzde 6,9'u inşaat, yüzde 49,4'ü ise hizmetler sektöründe yer aldı.
Bir önceki yıl ile karşılaştırıldığında hizmet sektörünün istihdam edilenler içindeki payı 1,3 puan artarken, tarım sektörünün payı 0,9 puan, sanayi sektörünün payı 0,4 puan, inşaat sektörünün payı ise 0,1 puan azaldığı görüldü.
İstihdam oranı yüzde 45,4
İstihdam edilenlerin oranı ise 2012 yılında, bir önceki yıla göre 0,4 puanlık artış göstererek yüzde 45'ten yüzde 45,4'e yükseldi.
Aynı dönemde, Türkiye genelinde işgücüne katılma oranı, bir önceki yıla göre 0,1 puan artarak yüzde 50 oldu. Erkeklerde işgücüne katılma oranı bir önceki yıla göre 0,7 puanlık azalışla yüzde 71, kadınlarda ise 0,7 puanlık artışla yüzde 29,5 olarak gerçekleşti.
İşgücüne dahil olmayanların sayısı ise 2011'de 26,8 milyon iken, 2012'de 27,4 milyona çıktı.
Türkiye'de en yüksek işsizlik oranı yüzde 12,4 ile Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde gerçekleşti.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Hanehalkı İşgücü İstatistikleri 2012 sonuçlarını açıkladı.
TÜİK'in Türkiye'yi 12 bölgeye ayırarak yaptığı Düzey-1 hesaplamasına göre, işsizlik oranının en yüksek olduğu bölge yüzde 12,4 ile Güneydoğu Anadolu Bölgesi, en düşük olduğu bölge yüzde 6,1 ile Batı Karadeniz Bölgesi oldu.
Erkeklerde işsizlik oranının yüksek olduğu bölge yüzde 13 ile yine Güneydoğu Anadolu Bölgesi olurken, kadınlarda işsizlik en yüksek olduğu bölge de yüzde 14,4 ile İstanbul Bölgesi'nde gerçekleşti.
En yüksek istihdam artışı da 282 bin kişi ile İstanbul Bölgesi'nde gerçekleşti. Buna karşılık en fazla istihdam azalışı Batı Karadeniz Bölgesi'nde görüldü. Bu bölgede toplam istihdam geçen yıl önceki yıla göre 70 bin kişi azaldı.
Bölgelerdeki istihdamın sektörel dağılımına bakıldığında, tarım sektörünün payının en yüksek olduğu bölge yüzde 55,2 ile Doğu Karadeniz, sanayi sektörünün payının en yüksek olduğu bölge yüzde 38 ile Doğu Marmara ve yüzde 36,7 ile İstanbul, hizmetler sektörünün payının en yüksek olduğu bölge ise yüzde 63,3 ile Batı Anadolu ve yüzde 62,7 ile İstanbul Bölgeleri oldu.
En yüksek işgücüne katılma oranı yüzde 55,5 ile Doğu Karadeniz Bölgesi'nde gerçekleşti. Erkeklerde işgücüne katılma oranının en yüksek olduğu bölge yüzde 73,5 ile İstanbul Bölgesi, kadınlarda ise yüzde 43,1 ile Doğu Karadeniz Bölgesi oldu.
26 bölgeye göre sonuçlar
Türkiye'yi 26 bölgeye ayırarak yapılan Düzey-2 hesaplamasına göre ise kuramsal olmayan çalışma çağındaki nüfusun yüzde 18,1'ini barındıran İstanbul'un, toplam istihdamın da yüzde 18,1'ine sahip olduğu görüldü.
Çalışma çağındaki nüfus içindeki payı yüzde 6,7 olan Ankara Bölgesi de toplam istihdamın yüzde 6,5'ine sahip oldu. İzmir Bölgesi'nin çalışma çağındaki nüfus içindeki payı yüzde 5,7 iken, toplam istihdamın da yüzde 5,7'sine sahip oldu. Buna karşılık, çalışma çağındaki nüfusun yüzde 3,9'una sahip olan Şanlıurfa, Diyarbakır Bölgesi'nin toplam istihdam içindeki payı yüzde 2,3 olarak belirlendi.
En yüksek işgücüne katılma oranı yüzde 58,1 ile Zonguldak, Karabük, Bartın Bölgesinde gerçekleşti. Buna yüzde 56,9 ile Antalya, Isparta, Burdur Bölgesi izledi. En düşük işgücüne katılma oranı ise yüzde 28,8 ile Şanlıurfa, Diyarbakır ve yüzde 35 ile Mardin, Batman, Şırnak, Siirt Bölgelerinde oldu.
Eğitim durumuna göre iş gücüne katılma oranı
Türkiye'de okuma-yazma bilmeyenlerin işgücüne katılma oranı yüzde 19,7'de kaldı. Okuma-yazma bilen fakat bir okul bitirmeyenlerin işgücüne katılma oranı yüzde 33,4, ilkokul mezunlarının işgücüne katılma oranı yüzde 51,4, ilköğretim, ortaokul ve orta dengi meslek okullarından mezun olanların işgücüne katılma oranı yüzde 46,2, genel lise mezunlarının işgücüne katılma oranı yüzde 51,9, meslek lisesi mezunlarının işgücüne katılma oranı yüzde yüzde 64,6 olarak belirlendi.
En yüksek işgücüne katılma oranı ise yüzde 79,1 ile yüksekokul ve fakülte mezunu grupta oldu. Bu çerçevede, veterinerlik mezunlarının yüzde 88,1'i, yaşam bilimleri mezunlarının yüzde 86,1'i, mühendislik mezunlarının yüzde 86,5'i, hukuk mezunlarının da yüzde 86,1'i iş yaşamında yerini aldı.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
Bence işsiz sayısının yanında NACE kodlarına göre çalışan sayısı da açıklanmalı. Ücretli çalışan sayısı aslında her ay sonunda belli oluyor, neden 3-4 ay sonra açıklanıyor anlamak mümkün değil.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (17:25)