E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
İşsizlik artışını sürdürmeye devam ediyor. Ekim ayında yüzde 11.8'e ulaşan işsizlik korkutmaya başladı. Dünya Gazetesi Yazarı Alaattin Aktaş konuyu köşesine taşıdı. İşte o yazı:
Türkiye İstatistik Kurumu dün geçen yılın ekim ayına ilişkin istihdam ve işsizlik verilerini açıkladı. Eylül, ekim ve kasımın ortalamasını gösteren ve ekim verisi olarak açıklanan son durum, işsizlik oranının yüzde 11.8'e ulaştığını gösteriyor.
Ekimdeki yüzde 11.8, 2010 yılının mart ayındaki yüzde 12.8'den sonraki en yüksek oran. Bunu bir not olarak düşelim. Yani ekimdeki yüzde 11.8'lik işsizlik oranı, son 80 ayın en yüksek oranı.
İşsizliği mevsimsel etkenlerden dolayı diğer yılların aynı ayıyla kıyaslamak elbette daha doğru. Öyle yapalım... Ekimdeki yüzde 11.8, 2009'un aynı ayındaki yüzde 12.2'den sonraki en yüksek ekim oranına işaret ediyor.
Türkiye 2009'da tüm dünyayı etkisi altına alan küresel krizi yaşıyordu. Dolayısıyla o yılın ekimi için yüzde 12.2 öyle çok da yadırganacak bir oran değildi. Bu yüzden, o yılın yüzde 12.2'si ile geçen yılın yüzde 11.8'ini kıyaslarsak, geçen yılki durum için "çok daha vahim" tanımlaması yapmak durumundayız. En azından adı konmuş bir kriz yaşamıyoruz.
İşte sorun da biraz burada. Belki bir kriz yaşıyoruz da, bir türlü adını koyamıyoruz.
Son altı aydır böyle
Aslında geçen yılın mayıs-ekim dönemindeki işsizlik oranı, küresel kriz yaşanan yıllardan sonraki en yüksek düzeyde seyrediyor.
Mayıstaki yüzde 9.4, 2010 yılının mayısından sonraki en yüksek orandı. Geçen yılın haziran, temmuz, ağustos, eylül ve ekim aylarındaki oranlar ise 2009 yılından sonraki en yüksek oranlar durumunda.
Yüzde 13'ü görebiliriz
İşsizliğin Türkiye'de mevsimsel etkenlere bağlı olarak çizdiği eğri çok belirgin. Yılın en düşük oranları nisan, mayıs aylarında görülür; en yüksek oranlar da ocak, şubat aylarında.
İşte ekim ayında yüzde 11.8'e ulaşan işsizlik oranından ve geçmiş yıl eğilimlerinden yola çıkarak, ayrıca içinde bulunduğumuz dönemde yaşanmakta olan sorunları da göz önünde bulundurarak işsizliğin bu yıl ocakta yüzde 13'e yaklaşacağını kolaylıkla söyleyebiliriz.
Ocak ayında oluşabilecek yüzde 13'lük bir gerçekleşme de, 2010'dan sonraki en yüksek oran anlamına gelecektir.
Yani Türkiye, geçen yıl başlayan adı konulmamış ekonomik krizi, bir ekonominin nihai hedeflerinden olan işsizliği aşağı çekme anlamında, bu yıl da yaşamaya devam edecek gibi görünmektedir.
Nereye gidiyoruz...
Anayasa değişikliği... Adı konmamış başkanlık... Bacak ısırma iddiaları... Burun kıvırma değil, kırma... Büyük bir gururla "Ben Anayasa'nın verdiği haktan feragat ettim, daha ötesi Anayasa'nın yüklediği sorumluluğu yerine getirmedim" dercesine oyunu açık eden milletvekilleri...
İşsizlik yüzde 12'ye dayandı, yüzde 13 de kapıda...
Herkesi ters köşeye yatıran, tahminlerin çok ötesine çıkan kur artışı... Buna yabancıların yol açtığı iddiaları... Başbakan'ın "Türk şirketleri döviz alıyor" açıklamasıyla konunun yeni bir boyut kazanması... Ve kurun yeniden artmaya başlaması...
3.6 milyon işsizimiz var, üstelik çalışmak isteyenlerimizin oranı çok düşük olduğu halde...
Turizmin dibe oturması; bu yıla ilişkin umutların da iyice azalması... Döviz dengesinin bozulması, cari açığın yavaş yavaş 2015'i yakalaması ve geçmesi...
15-24 yaş grubundaki her dört gençten biri ne okuyor, ne çalışıyor...
Piyasada yaprak kımıldamaması, buna önlem olarak peş peşe adımlar atma gereği duyulması... Hepimizi etkileyen, ama hepimizin başkalarını etkilediğini sandığımız ve "Bize ne" diye dudak büktüğümüz ekonominin yıllar sonra hem de yüzde 1.8 küçülmesi...
İşsizlik neredeyse yüzde 12 ve biliyoruz ki daha da artacak... Sahi nereye gidiyoruz...
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (21:12)