E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Koç, VI. Uluslararası Kurumsal Yönetim Zirvesi'nde düzenlenen, "Şirketlerin Piyasa Değerinin Oluşmasında Kurumsal Yönetimin Etkisi" başlıklı panelde konuşurken, kurumsal yönetim ilkelerinin, ABD'deki kriz sonrasında kurumsal yönetim ilkelerinin fevkalade önem arz ettiğini söyledi. Bunun için şirketlerin yeterli sermayeye kendine çekebilmesi için çok ciddi değişimlerden geçmesi gerektiğini belirten Koç, o nedenle şeffaflık, hesap verilebilirlik gibi konuların özümsenerek, içselleştirilmesi gerektiğini kaydetti.
Yöneticiler hem hakim, hem savcı
"Ya hesap veren olacaksınız, ya hesap soran olacaksınız" diyen Koç, Holding'te eskiden bir çok profesyonel yöneticilerinin icrada olduğunu, aynı zamanda özellikle holdingin yönetim kurulunda bulunduğunu söyledi. Bu durumun yöneticiler hem hakim, hem savcı pozisyonuna soktuğunu ifade eden Mustafa Koç, "Bunu tamamen kaldırmış durumdayız. Buna aile bireyleri de dahil. Hiçbir aile bireyi, eğer icracı ise yönetim kurulunda yer almıyor veya yönetim kurulundaysa, icrada yer almıyor. Bu da çok ciddi bir kuvvetler ayrılığı yaratıyor ki yabancı yatırımcının gözünde de pozitif bir şekilde karşılanıyor" dedi.
Futbol kulüplerinde kurumsal yönetim
Koç, panelde moderatörün "Futbol kulüplerinde kurumsal yönetim diye bir şey yapar mıyız?" sorusu üzerine, "Yapılması çok gerekiyor. Fakat nasıl yapılır, bu süreç ne kadar sürer onu tahmin etmek biraz zor. Fakat çok zor bir iş. Ancak eninde sonunda bu da kaçınılmazdır. Çünkü kulüplerinde de çoğu borsada kote. Belirli değerleri var. Onları da kurumsal yönetim ilkeleri çerçevesinde yönetmek gerekir diye düşünüyorum" yanıtını verdi.
Dünyanın en zor evliliği...
Yabancı yatırımın çekilmesi noktasında kurumsal yönetim ilkelerini değerlendiren Koç, daha evvelki senelerde Sabancı, Anadolu ve Koç Topluluğu'nun, günümüz şartlarının yaşanmadığı dönemlerde çoğunlukla yüzde 50-50 ortaklıkları kurduklarını belirterek, "Dünyada yüzde 50-50 ortaklık dünyanın en zor evliliğidir" değerlendirmesinde bulundu. Bugün otomotiv sanayinde kurdukları ortaklıkların her ikisinin de 40 seneye dayandığını hatırlatan Koç, banka yönündeki ortaklığın da bu yıl 10'uncu yılını doldurduğunu söyledi. UniCredit'in 2001 krizinin hemen sonrasında Türkiye'ye geldiğini belirten Mustafa Koç, "UniCredit, daha bu düzenlemeler henüz tamamlanmamışken, Koç gibi bir ortakla Türkiye'nin uzun vadeli potansiyeline yürekten inanarak yüzde 50-50 ortaklığa imza attı. Üç sene sonra da, en büyük banka alımlarından birini beraber gerçekleştirdik. Burada da tabii kurumun itibarı, kurumsallaşmış olmak. Kurumsal ilkeleri benimsemiş olmak, yabancı yatırımcının ve sermayenin güveni açısından çok büyük önem arz ediyor" dedi.
Koç şirketlerinin piyasa değeri açısından kurumsal yönetimi nasıl gördüğünün sorulması üzerine Koç, "Borsaya kote şirketlerimize baktığınız zaman, benimsendiğini açıkça görebiliyoruz. Koç şirketleri, öbür şirketlere nazaran iskonto açısından en az iskonto alan şirketler arasına giriyorlar. O bakımdan bu çok büyük bir önem arz ediyor" dedi.
Yemeğin kısık ateşte 20 yıl pişirilmesi gerekiyor
Koç, moderatörün, "Yemeğin içinde adillik, şeffaflık hesap verilebilirlik sorumluluk gibi kurumsal yönetim ilkelerini koyarsınız, bir de yemeğin tadına bakarsınız o da borsa değeridir. Bunları eklediniz mi yemek oldu demektir" yorumu üzerine, "Yemeğin kısık ateşte 20 yıl pişirilmesi gerekiyor" karşılığını vererek şöyle devam etti:
"Türkiye'nin bu genç nüfusa iş yaratma açısından en az yüzde 5-6 büyümesi gerekiyor. Eskiden yüksek enflasyonun olduğu ortamda ekonomik kar kavramına çok fazla önem verilmezdi. Özellikle şirket değerinin ölçülmesi veya alçalması açısından, bu işin küçük ama çok önemli bir parçası."
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (01:35)