E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) verilerinden derlenen bilgilere göre, geçen yıl Türkiye'ye 7 milyar 437 milyon dolarlık doğrudan yabancı yatırım girişi gerçekleşti.
Bu rakamda en büyük paya, geçen yıl 4 milyar 964 milyon dolarlık doğrudan yatırım girişi gerçekleştiren Avrupa ülkeleri sahip oldu. Avrupa ülkelerinin doğrudan yatırımları, geçen yıl 2016'ya kıyasla yüzde 2,4 yükselirken, miktar bazında 114 milyon dolarlık artış elde edildi. Avrupa ülkeleri içerisinde Türkiye'ye sermaye girişi 1 milyar 133 milyon dolar yükselen İspanya, doğrudan yatırımı en fazla artan ülke oldu.
Bu dönemde, Avrupa'nın ardından Türkiye'ye doğrudan yatırımlarda en büyük paya sahip olan Asyalı ülkelerin yatırımları ise yüzde 22,8 azalışla 1 milyar 734 milyon dolara geriledi.
Amerika kıtasında bulunan ülkelerin doğrudan yatırımlarda payının giderek azaldığı görülürken, bu ülkelerden geçen yıl 214 milyon dolarlık yatırım girişi gerçekleşti. Amerika kıtası ülkelerinden gelen doğrudan yatırımlar 2016'da 408 milyon dolar düzeyinde bulunurken, bu da geçen bir yıllık süreçte söz konusu ülkelerin sermaye girişinde yüzde 47,5'lik düşüş yaşandığını gösterdi.
Geçen yıl, Afrika'dan 43 milyon dolarlık, Okyanusya'dan 459 milyon dolarlık ve sınıflandırılmayan ülkelerden 23 milyon dolarlık yatırım girişi gerçekleşti.
Hollandalı yatırımcıların Türkiye'ye ilgisi sürüyor
Türkiye'ye doğrudan yatırımlarda yıllardır lider ülke unvanını taşıyan Hollanda, geçen yıl da bu konumunu korudu. Türkiye'ye yapılan doğrudan yatırımların 1 milyar 768 milyon doları Hollandalı yatırımcılardan gelirken, söz konusu ülkenin toplam yatırımlar içindeki payı da yüzde 23,8 oldu.
Hollanda bu tutarla tek başına, Asya, Okyanusya, Amerika ve Afrika ülkelerinden de daha fazla doğrudan yatırıma imza attı.
Doğrudan yatırımlarda Hollanda'yı, 1 milyar 451 milyon dolarla İspanya, 1 milyar 9 milyon dolarla Azerbaycan, 459 milyon dolarla da Avustralya takip etti.
Finlandiya, Gürcistan, Lübnan, Bulgaristan, Mısır, Slovenya, Slovakya, Rusya, Kazakistan, Bahreyn, Tayvan, Hindistan ve Suudi Arabistan'ın ise Türkiye'ye doğrudan yatırımları geçen yıl 10 milyon doların altında kaldı.
Doğrudan yatırımı en fazla azalan ülke Rusya
Geçen yıl Türkiye'ye gelen doğrudan yatırımlar miktar bazında incelendiğinde, İspanya'dan 1 milyar 133 milyon dolarlık yatırım artışı gerçekleştiği görüldü. İspanya bu tutarla geçen yıl Türkiye'ye yatırımı en fazla artan ülke olurken, İspanya'yı, 744 milyon dolarlık yatırım artışı ile Hollanda izledi.
Avustralya'dan gelen doğrudan yatırımların, 2016'da bulunduğu 24 milyon dolardan geçen yıl 459 milyon dolara çıkması dikkati çekerken, bu artış Avustralya'yı sıralamada üçüncülüğe taşıdı.
Öte yandan Rusya, geçen yıl Türkiye'ye gelen doğrudan yatırımları en fazla azalan ülkeler sıralamasında başı çekti. Rusya'dan gelen doğrudan yatırımlar 2017'de 719 milyon dolar azalırken, bunu 650 milyon dolarla İngiltere, 320 milyon dolarla Katar ve 287 milyon dolarla da İsviçre takip etti.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (11:47)