E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaDış Piyasalarİspanya’nın kaderi İstanbul’a bağlı---

İspanya’nın kaderi İstanbul’a bağlı

İspanya’nın kaderi İstanbul’a bağlı
17 Temmuz 2012 - 10:07 borsaningundemi.com

Avrupa devi krizden kurtulmak için bir çıkış yolu buldu. Ancak tek bir engel var

Ekonomik krizle boğuşan İspanya, krizden çıkışı Olimpiyatlarda arıyor. İstanbul ve Tokyo ile beraber aday şehir olan Madrid'in 2020 Olimpiyatları için seçilmesi halinde bunun genç işsizliğinin yüzde 52'yi bulduğu ülke ekonomisinin toparlanmasına ve sosyal huzursuzluğun azalmasına ciddi katkı sağlayacağı belirtiliyor.
Hafta sonunda yeni bir kemer sıkma programı açıklayan İspanya, kalan fonlarını da pahalı ve riskli bir projeye akıtmayı planlıyor; Olimpiyat Oyunları. 2020 Olimpiyatları için Tokyo ve İstanbul ile yarışacak olan Madrid, ekonominin krizden çıkışı için yeni umut oldu.
Wall Street Journal'ın haberine göre, Madrid 2020 yönetim kurulu üyesi Viktor Sanchez ekonomiye güç ve halka coşku olmak üzere iki şeye ihtiyaçları olduğunu ve Olimpiyat Oyunlar gibi büyük bir projenin ekonominin ilacı olacağını söyledi. Ülkenin teklif komitesi, oyunları kısıtlı bir bütçe ile organize edebilecekleri bir teklif hazırladı.
Madrid'in ilk başvurusuna göre sporların yüzde 78'i için gerekli olan yarış alanları zaten mevcut, sadece 9 yeni yapının daha inşa edilmesi gerekiyor. Son plana göre ise mevcut tesisler daha da idareli kullanılacak. Mesela Madrid'in sembolik arenası geçici bir basketbol sahasına dönüştürülecek ve şehrin kongre merkezi gazeteciler için konaklama alanı haline getirilecek.
Madrid Belediye Başkanı Yardımcısı Miguel Angel Villanusva'nın cumartesi günkü Olimpiyat Komitesi davetinde söylediğine göre adaylığın en büyük garantisi başarılı İspanyol tenis yıldızı Rafael Nadal.  Ayrıca, İspanya'nın içinde bulunduğu ekonomik kriz değerlendirmelerde ülke aleyhine oy çıkmasına neden olabilir.
2011 verilerine göre Madrid 6 milyar eurodan fazla (7.3 milyar dolar) borcu ile ispanya'nın en yüksek borçlu şehirlerinden biri ve kredi notu ajansı Fitch'in, Community of Madrid denilen yerel hükümet için yaptığı tahminlere göre borç 2014'te 23,7 milyara ulaşıp 2010 verilerini üçe katlayacak. Barcelona'ın Pompeu Fabra Üniversitesinde İktisat Profesörü olan Jose Garcia Montaluo bunları bütün bunları göz önünde bulundurarak böyle bir organizasyon için uygun bir zaman olmadığını söylüyor ve özellikle otelcilik, ulaşım ve hizmet sektörlerinde çoğu kalıcı olmak üzere 300.000 kişiye istihdam olanağı sunulabileceği fikrine itiraz ediyor. Fakat şehir krizden çıkış yolunu Olimpiyat olarak görüyor ve çalışmalara devam ediyor.
Halk ise temkinli. 1992 Barselona Olimpiyatları'nın yararlarını hatırlatan Madridliler, ticaret bu kadar kötü durumdayken hükümetin oyunlara boş yere para harcayacak olmasından korkarak, "hükümetin olimpiyat harcamalarını mercek altına alması lazım. Oyunları biz finanse etmek zorunda kalıyorken madalyaları politikacıların alıyor olması adil değil" diyorlar. Halka göre, o para boşa harcanırken herkesin vergileri yükseltilmemeli.
Gelişmekte olan ülkelerin gözü de olimpiyatlarda
Madrid'in teklifi akıllara başka bir soruyu daha getiriyor: 2012 olimpiyatlarına ev sahipliği yapacağı şuan ki kriz başlamadan önce belli olan İngiltere'nin tasarruf programlarında ve ev sahipliğinde Avrupa'nın rolü ne olacak? Şimdiye kadar olimpiyatların yarısına ev sahipliği yapan ve madalyaların yüzde 50'sini evine götüren Avrupa'nın gelecek yıllarda oynayacağı rolün biraz zayıflayacağı konuşuluyor. Mesela şubatta İtalya Başbakanı Mario Morti, Roma'nın ev sahipliği teklifine finansal açıdan sorumsuzca bulmuştu. Gelişmekte olan piyasalarda ise  Olimpiyatlara ev sahipliği yapma isteği artışta. İngiltere'den sonraki üç ev sahibi ülke Rusya, Brezilya ve Güney Kore. Uluslararası Olimpiyat Komitesi 2020 Olimpiyatları için ev sahipliği yapacak olan kente Ağustosta karar verecek. İşsizlik seviyesinin çok yüksek olmasına rağmen olimpiyatları finanse edebileceğini iddia eden Madrid'in yarış alanlarını inşa etmek ve yenilemek için çıkarttığı bütçe 2.4 milyar dolardı fakat nisan ayında Uluslararası Olimpiyat Komitesi tarafından yayınlanan rapora göre Madrid'in kamudan karşılanacak paraya ek olarak özel kaynaklardan da fon bulması gerekiyor. Örneğin Londra, Olimpiyat için gerekli olan bütçeyi 2007'de 2,3 milyar pound olarak hesaplamıştı fakat bu yılın başı itibariyle toplam maliyet 11 milyar pounda ulaştı.
Uluslararası Olimpiyat Komitesi çalışma grubu 2020 için Madrid'e üç finalist arasından en iyi puanı verirken Madrid'in dikkatle izlenen ekonomik konulardaki faaliyetlerinin gelecek teslimatlar için risk arz ettiğini burguluyor. Buna rağmen Madrid'in, şubattaki başvurusuna göre en büyük vaatlerinden birisi şehir tarafından finanse edilen ve minimum risk garantisi verilen, açık hava müzesi şeklinde tasarlanmış 17.800 yataklı Olimpiyat Köyü.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • AHMET ÖZBİR17 Temmuz 2012 22:06

    EDEN BULUR, YILLARCA BOĞALARIN KAFALARINA SIKTINIZ ŞİŞLERİ, ÇEKİN ŞİMDİ ÇİLELERİ !.. Boğaların ne suçu vardı, bizim gibi onlar da birer canlı!.. Kumar malzemesi yaptınız o güzelim canlıları, yetmedi KAFALARINA SIKTINIZ GECE GÜNDÜZ ŞİŞLERİ !.. Eden bulur demiş atalarımız, yani o zulmettiğiniz boğaların ahı YAKACAK TÜM İSPANYA’YI !..