E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaYaşam-Magazinİspanya'da siesta sona mı eriyor?---

İspanya'da siesta sona mı eriyor?

İspanya'da siesta sona mı eriyor?
19 Şubat 2014 - 13:35 borsaningundemi.com

Siestaları yani uzun yemek ve uyku aralarıyla bilinen İspanya’da bu kültürün sonlandırılması gündemde

Tarihinin en büyük ekonomik krizlerinden biriyle boğuşan İspanya, bir geleneğinden vazgeçmeyi planlıyor. İspanya, uzun siestaları sona erdirip çalışma saatlerini artırarak, Avrupa’da diğer ülkelerle rekabetinde güç kazanmak istiyor. Henüz bu alanda resmi bir adım atılmış değil.

KÖTÜ ALIŞKANLIKLARDAN KURTULUNMALI

Siesta kültürünün değişmesinin en büyük destekçisi olan İspanya Millet Meclisi Başkanı Ignacio Buqueras, “Daha etkin bir kültür istiyoruz. İspanya’nın son 40-50 yıldır edindiği kötü alışkanlıklarından kurtulması gerekiyor” dedi. Hükümet henüz bu konuda resmi bir adım atmasa da Parlamento’dan bazı üyeler, Madrid’in çalışma sistemini değiştirip, sekiz saatlik iş günü düzenine geçmesini öngören tasayı Meclis’e sundu.

ÇALIŞANLAR DA ŞİKAYETÇİ

İspanyolların kendisi bile uzun siesta aralarından rahatsız. Özellikle şehir merkezlerinde çalışanlar günlerinin aralarla bölünmesinden dolayı mesailerin geç saatlere kadar devam etmesinden şikayet ediyor. Çalışanlar, özellikle uzun araları verenler patronlar olduğunda sabah başlayan mesailerin akşam saatlerine kadar devam ettiğine dikkat çekiyor.

FRANCO ZAMANINDAN GELİYOR

İspanya’nın çalışma saatlerinin Avrupa’nın diğer ülkelerinden farklı olmasının nedeni diktatör Fransisco Franco. Franco, İkinci Dünya Savaşı zamanında Nazi Almanya’sıyla aynı zaman diliminde olmak için böyle bir karar almıştı. Aynı şey Portekiz için de geçerli. Hitler’in bozgunun ardından Portekiz tüm Avrupa’da kullanılan Greenwich saat dilimine geçti ancak İspanya siesta uygulamasına devam etti.

NASIL ÇALIŞIYORLAR?

İspanya’da çalışma normal saatlerde 9 ve sonrasında başlıyor. İki saat sonra resmi daireler de dahil olmak üzere kahve arası veriliyor. Sonrasında yeniden işe dönülüyor ve yaklaşık bir buçuk saat sonrasında uzun yemek arasında çıkılıyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)