E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Türkiye imalat sektörünün ana ihracat pazarlarındaki faaliyet koşullarını ölçen İSO Türkiye İhracat İklimi Endeksi’nde eşik değer olan 50.0’nin üzerinde ölçülen tüm rakamlar ihracat ikliminde iyileşmeye, 50’nin altındaki değerler ise bozulmaya işaret ediyor.
IHS Markit Direktör Yardımcısı Andrew Harker, İSO Türkiye İhracat İklimi Endeksi'ne ilişkin şu değerlendirmeyi yaptı:
Türk imalat sektörü ihracatının Haziran’da PMI verilerine göre yeniden büyüme bölgesine geçmesi, genel olarak zayıf seyreden küresel talep koşullarına rağmen gerçekleşti. Zira ana ihracat pazarlarındaki büyüme oranları, 2018 yılı düzeylerinin altındaki seyrini sürdürüyor. Dolayısıyla, Türk imalatçılarının satış düzeylerini korumaya yönelik çabaları rekabetçi fiyatlamadan destek bulmuş görünüyor.
İSO’dan yapılan açıklamaya göre;
Haziran’da Avrupa’daki temel ihracat pazarlarının yanı sıra ABD’de ekonomik aktivitenin zayıf büyümesinin etkisiyle küresel talep koşulları zayıf kaldı ve bu durum Türk imalat sanayi ihracatçıları açısından zorluklara yol açtı.
Haziran ayında Türkiye’nin temel ihracat pazarları kapsamında Euro Bölgesi’nde Almanya’nın ekonomik aktivitesi Mayıs ayındaki hızını sürdürdü. Benzer seyir İspanya için de geçerli olurken, İtalyan şirketlerinde de aktivite üst üste ikinci ay yatay seyretti.
Türk imalat sanayi ihracatından yaklaşık yüzde 5.0 pay alan Fransa’da ise görünüm daha pozitif oldu ve üretimde son yedi ayın en güçlü artışı görüldü. Hem Hollanda hem de Yunanistan’da büyüme hızı Mayıs ayına göre yavaşladı. Birleşik Krallık ekonomisi ise Haziran’da daralma bölgesine girdi ve aktivite Temmuz 2016’dan beri ilk kez geriledi.
İkinci çeyreğin sonunda Kuzey Amerika'da da zorlu talep koşulları gözlendi. ABD’de ekonomik aktivite Mayıs’ta son üç yılın en yavaş artışını gösterdikten sonra Haziran’da hafif toparlandı fakat büyüme yine de ılımlı düzeyde kaldı. Kanada’da ise imalat sanayi üretimi son üç buçuk yılın en yüksek düzeyinde geriledi. Orta Doğu, 2019’un geride kalan kısmında olduğu gibi Haziran’da da talep açısından hızlı bir iyileşme sergiledi.
Çin’deki artış son sekiz ayın en düşük düzeyinde
İSO açıklamasında, Birleşik Arap Emirlikleri ve Suudi Arabistan’da ekonomik aktivitede güçlü bir artış görülmesine karşın, Mısır ve Katar'ın daralma bölgesinde kaldığı belirtildi ve şöyle denildi:
"Nijerya ve Uganda gibi bazı Afrika ekonomilerinde aktivite belirgin bir şekilde arttı ancak Türk imalat sektörü ihracatının çok düşük bir kısmını oluşturdukları için bu ülkelerin endeks üzerindeki etkileri sınırlı kaldı. Asya ekonomileri Haziran’da ılımlı düzeyde büyüme gösterdi.
Dünyanın ikinci en büyük ekonomisi olan Çin’de üretim artışı son sekiz ayın en düşük düzeyini gördü ve söz konusu düşüşte ABD ile yaşanan ticaret gerilimler etkili oldu. Japonya ve Hindistan’ın talep koşullarında ise sınırlı düzeyde iyileşmeler görüldü.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (23:02)