E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum Raporlarıİşlem vergisi rafa kalktı, piyasalar nefes aldı---

İşlem vergisi rafa kalktı, piyasalar nefes aldı

İşlem vergisi rafa kalktı, piyasalar nefes aldı
14 Haziran 2024 - 09:01 borsagundem.com

A1 Capital Yatırım tarafından hazırlanan günlük bültende, piyasalar mercek altına alınıyor

Bu sabah BOJ, beklendiği gibi oybirliğiyle kısa vadeli politika faizi hedefini %0-0,1 aralığında tuttu, ancak büyük parasal teşvikten yavaş ama istikrarlı bir geri çekilme ile büyük tahvil alımlarını azaltmaya başlamaya karar verdi.

Merkez bankası, ayda yaklaşık 6 trilyon yen (38 milyar dolar) düzeyindeki mevcut hızda devlet tahvili satın almaya devam edecek olsa da, Temmuz toplantısında önümüzdeki bir ila iki yıl için azaltma planının ayrıntılarını açıklayacak.

BOJ’un para politikasını normalleştirme çabaları, yükselen enflasyonla mücadele etmek için zaten agresif bir şekilde para politikasını sıkılaştıran diğer büyük merkez bankalarının faiz oranlarını düşürmeye çalıştıkları bir dönemde geldi. FED   Çarşamba günü faiz oranlarını sabit tuttu ve bu yıl tek bir indirim ihtimalinin sinyalini verdi. Avrupa Merkez Bankası geçen hafta 2019’dan bu yana ilk kez faiz oranlarını düşürdü.

Tüketici fiyatlarının Mayıs ayında beklenmedik bir şekilde değişmediğini gösteren Çarşamba günkü ABD enflasyon verisinde sonra, ABD’den dün gelen veriler, işsizlik maaşı için yeni başvuruda bulunan Amerikalıların sayısının geçen hafta 10 ayın en yüksek seviyesine çıktığını gösterirken, Üretici fiyatlarının Mayıs ayında beklenmedik bir şekilde düştüğünün görülmesi, Fed’in genişleme döngüsünü Eylül ayında başlatabileceği yönündeki beklentilerini güçlendirdi.

Değişen beklentiler doların bu hafta yükselişe geçmesine neden oldu; altı para birimi karşısında değerini ölçen ABD döviz endeksi Salı günü gördüğü bir ayın en yüksek seviyesi olan 105,46’dan pek de uzak olmayan 105,25 seviyesinde kaldı. Endeks hafta boyunca %0,3 artış kaydetti.

Emtialarda, petrol fiyatları bu sabah geriledi ancak piyasaların bu yıl ham petrol ve yakıt talebine ilişkin sağlam görünümlere rağmen ABD faiz oranlarının daha uzun süre yüksek kalmasının etkisini değerlendirmesiyle dört haftadan bu yana ilk haftalık yükselişini gerçekleştirme yolunda ilerliyor. Brent ham vadeli işlemleri %0,62 düşüşle varil başına 82,26 dolara , West Texas Intermediate (WTI) ABD ham vadeli işlemleri %0,69 düşüşle 78,08 dolardan işlem gördü.

Bu arada euro marjinal bir yükselişle 1,0738 dolara yükseldi ve önceki seanstaki kayıplarının bir kısmını telafi etti. Yine de haftalık yaklaşık %0,6 kayıba hazırlıklı kalmayı sürdürdü. Tek para birimi, Fransa Cumhurbaşkanı  Macron’un Pazar günü ülkesinde yatırımcıları korkutan erken seçim kararının ardından çalkantılı bir hafta geçirdi. Bu karar bildiğiniz gibi  Fransa’nın aşırı sağının AB parlamentosu seçimlerinde Macron’un kendi partisini ezmesinin ardından gelmişti.

BIST 100 endeksi 344 dolar seviyesini gördükten sonra YKBNK dedikodularının gerçekleşmemesi ile  323 dolarda tutunmaya çalışırken gündemimize giren Borsadan vergi bilmecesi ile ki , bu arada resmi açıklama gelmemesi basında yer alan yalan yanlış kaynaksız haberle yatırımcı mağdur oldu ve BIST 100 endeksi  308 dolar seviyesine kadar geriledi. Vergi kazançtan olsa kısmı etki yaratırdı, ama iş işlem vergisine dönünce Piyasadaki Likidite öncelik kazandı. Borsa Aracı Kurumları Yöneticileri Derneğinin işlem vergisinin Likidite üzerindeki etkilisine yönelik  açıklamasının ardından yaklaşık 24 saat sonra  Sayın Bakan Şimşek sosyal medya hesabından “Vergide etkinliği ve adaleti artırmaya, kayıt dışılığı azaltmaya yönelik vergisel düzenlemeleri içeren paket yakın zamanda TBMM’ye sunulacak. İlgili tüm taraflardan gelen geribildirimler doğrultusunda borsaya yönelik taslak vergi çalışmasını yeniden değerlendirmek üzere bir süreliğine erteliyoruz.” açıklaması ile piyasanın bayram öncesi nefes almasını sağladı.

Şimşek duyurdu: Borsada işlem vergisi rafa kalktı

 

12 göstergesi "al" veren hisseler (14.06.2024)

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)