E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Zorda kalan işyerlerinde çalışanların maaşlarının bir süre İşkur tarafından ödenmesi anlamına gelen “kısa çalışma ödeneğinde”, yararlanma koşulları kolaylaştırılıyor. İşçi ve işveren kesiminin “daha çok işletmenin bu imkandan yararlanması gerektiği” yönündeki taleplerinin ardından, İşkur konuyu gündemine aldı. Başlatılan çalışma kapsamında işçi ve işveren kesimi temsilcilerine ne tür kolaylıklar istedikleri sorusu yöneltiliyor. Bu kapsamda getirilen öneriler arasında “işyerinde örgütlü bulunan işçi sendikası ile işverenin ortak başvurusu halinde, başvuru direk onaylansın” da bulunuyor. Yetkililer ise, “İki tarafla da görüşerek, ortak noktayı bulacağız. Konu üçlü danışma kurulunda gündeme geldi, alınan karar çerçevesinde de çalışma başlatıldı. Amaç daha çok işletmeye ulaşabilmek” bilgisini veriyor.
Yürürlükteki mevzuata göre kısa çalışma ödeneği, kriz veya zorlayıcı sebeplerle işyerindeki çalışma sürelerinin geçici olarak en az üçte bir oranında azaltılması veya işyerinde faaliyetin tamamen veya kısmen en az dört hafta süreyle durdurulması hallerinde devreye giriyor. Bu tür durumlarda üç ayı aşmamak üzere, çalışanlara “kısa çalışma ödeneği” adı altında gelir desteği sağlanıyor. Çalışanların Genel Sağlık Sigortası primleri de ödeniyor. İşverenler, genel ekonomik, sektörel, bölgesel kriz veya zorlayıcı sebepleri gerekçe göstererek, başvuruda bulunabiliyor. Krizin varlığının işçi ve işveren sendikaları tarafından da iddia edilmesi ve bu yönde kuvvetli bir emarenin bulunması halinde, İşkur Yönetim Kurulu karar alıyor. Herhangi bir genel kriz olmadan işletmenin yaşadığı nakit darlığı, ödeme güçlüğü, pazar daralması ve stok artışı ise, kısa çalışma ödeneği kapsamına girmiyor.
YÜZDE 60’INI ÖDÜYOR
Kısa çalışma ödeneği, sigortalının günlük ortalama brüt kazancının yüzde 60’ı olarak hesaplanıyor. Bu şekilde belirlenen kısa çalışma ödeneği, aylık brüt asgari ücretin yüzde 150’sini geçemiyor. Buna göre son 12 ayda asgari ücretle çalışan bir kişiye kısa çalışma ödeneğinden 980 TL ödenirken; 5 bin TL ücreti olan bir kişiye kısa çalışma ödeneğinden yapılacak aylık ödeme de 2 bin 451 TL olabiliyor.
HANGİ KOŞULLAR KRİZ KABUL EDİLİYOR
KISA çalışma uygulaması bakımından “genel ekonomik kriz” ulusal veya uluslararası ekonomide ortaya çıkan olayların, ülke ekonomisi ve dolayısıyla işyerini ciddi anlamda etkileyip sarstığı durumlar olarak görülüyor. “Bölgesel kriz” ise, belirli bir il veya bölgede faaliyette bulunan işyerlerinin ekonomik olarak ciddi şekilde etkilenip sarsıldığı durumlar olarak değerlendiriliyor. “Sektörel kriz” ulusal veya uluslararası ekonomide ortaya çıkan olaylardan doğrudan etkilenen sektörler ve bunlarla bağlantılı diğer sektörlerdeki işyerlerinin ciddi anlamda sarsıldığı durumlar olarak kabul ediliyor. Zorlayıcı sebepler ise, yangın, su baskını, salgın, hastalık, seferberlik ve benzeri nedenler olarak sıralanıyor. (Hürriyet / Hacer Boyacıoğlu)
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (11:47)