E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Türk girişimciler, 2021 bitmeden aldıkları milyar doları geçen yatırımlarla bu yıl adeta altın çağını yaşıyor. Öyle ki bu yılın ilk yarısında 129 Türk girişimine 1.3 milyar dolarlık yatırım yapıldığı açıklandı. Startups.watch'un açıkladığı verilere göre bu rakamlar da son 10 yılda alınan toplam 736 milyon dolarlık yatırımın neredeyse iki katına ulaştığını gösteriyor.
Türkiye milyar dolara ulaşan unicorn’larıyla dikkatleri üzerine çekerken, yatırımcı şirketler de yeni unicorn'lar yetiştirmek için hem Türkiye'deki hem de dünyanın dört bir yanındaki girişimleri yakından takip ediyor. Bu şirketlerden biri de girişimlere hem yatırım yapmak hem de bir yol haritası sunmak üzere hayata geçirilen yerli yatırımcılık girişimi Heaventures.
Heavantures ilk olarak Haziran ayında yazılım dunyasında en hızlı büyüyen No-Code Uygulama Platformları alanında çok başarılı global bir ürün sunan yerli girişim Workiom’a yaptığı yatırım ile adından söz ettirdi. Heaventures'in kurucu ekibi, Nurettin Şendoğan, Utkan Şanda ve Dr. Aylin Şahin. Nurettin Şendoğan ve Utkan Şanda, daha önce Smartiks'i kuran ve başarılı bir IPO sonrasında yaptıkları exit ile yeni bir çok girişim ve yatırımlara yelken açan ekip. İkili aynı zamanda birçok girişim kurarak, çeşitli teknoloji firmalarına hem yatırım yapıp hem de portföy şirketlerinin büyümelerinde destek oluyor. Aylin Şahin ise Türkiye ve ABD’de yüzlerce teknoloji şirketinin kuruluşunda, Turkiye’den Amerika’ya taşınmasında, yatırım alma ve satın alma aşamalarında girişimci veya yatırımcı tarafında çalışmış, sayılı Türk teknoloji hukukçularından biri.
"İŞİN MUTFAĞINDAN GELİYORUZ"
Heaventures’in kurucu ekibi için "işin mutfağından gelip, girişimlerin mutfağında yer alan ekip" tanımlamasını yapan Şendoğan, 'Bizler işin mutfağından geldiğimiz için, erken aşama girişimlerin ne gibi sorunlarla karşılaşacaklarını iyi biliyoruz. Onların da mutfağında yer alarak karşılacakları riskleri azaltıyoruz. Kendimizi, bir yatırım fonundan ziyade, faydalı işler yapacaklarına inandıkları erken aşama girişimleri, kendi alanlarında dünyanın en iyi şirketleri haline getirmeye çalışan; kendi de bu şekilde büyüyen bir girişim olarak konumlandırıyoruz." açıklamasında bulundu.
"UZMAN EKİP SERMAYE KADAR ÖNEMLİ"
Bir girişimin başarıya ulaşmasında uzman bir ekip oluşturmanın sermaye kadar önemli olduğunu vurgulayan Nurettin Şendoğan, "Girişimler için yetkin kişilerden rehberlik almak, doğru bir şekilde büyüyebilmek için hayati önem taşır. Heaventures, yaptığı nakdi yatırımın yanı sıra girişimlere rehberlik ederek, başlangıçta olan riskleri azaltıyor. Biz, girişimlere finansmanla birlikte satış, pazarlama, eğitim ve hukuk gibi alanlarda da destek oluyoruz" diye konuştu.
Heaventures, kurucularının geçmişi ve uzmanlığından dolayı yatırımlarını teknoloji şirketlerine ya da işinin başarıya ulaşmasında teknolojiden yoğun faydalanan girişimlere yapıyor. Odağında şu an için bir sektör ayrımı bulunmuyor.
Girişimler için yetkin kişilerden rehberlik almak, doğru bir şekilde büyüyebilmek için hayati önem taşır. Heaventures, yaptığı nakdi yatırımın yanı sıra girişimlere rehberlik ederek, başlangıçta olan riskleri azaltıyor. Biz, girişimlere finansmanla birlikte satış, pazarlama, eğitim ve hukuk gibi alanlarda da destek oluyoruz.
"ORTAK AKIL YOLUYLA İLERLİYORUZ"
Nurettin Şendoğan, girişimci ekibin niteliği ve uyumlu çalışma becerisinin birlikte çalışabilmeleri için önemli bir etken olduğunun altını çiziyor. Zaten kendileri de takım üyesi gibi birebir şirkete dahiller. Girişimcilerle birebir çalışan bir ekip. Uzman destekle, ortak akıl yoluyla ilerlediklerini kaydeden Şendoğan, "Zaten erken aşama şirketler oldukları için neredeyse her konuda eksiklikleri oluyor. İşe alımlarda, satışlarda, hukuki ve diğer süreçlerde dışarıdan danışmanlık aldıkları kişiler gibi değil bizzat takım üyesi gibi destek veriyoruz. Yani yatırım yaptıktan sonra bizimle diğer kurumsal veya melek yatırımcılarından daha fazla zaman geçirecekler.” ifadelerini kullandı.
Bundan dolayı, birlikte çalışmaktan keyif alacakları, sorumluluk sahibi, profesyonelliğe inanan kuruculara yatırım yapmak istediklerini söyleyen Şendoğan, "Kurucuların vizyon sahibi olması, ürünlerini sadece Türkiye veya bu coğrafya ile sınırlı tutmayıp dünyadaki en yüksek standartlarda ve en büyük pazarlarda müşterilerine sunmaya çalışmaları bizim için önemli. Yatırım yaptığımız şirketlerden exit etmek elbette hedeflerimiz arasında ancak süreç bizim için sonuçtan daha önemli. Bizler gerçekten kaliteli işler çıkaran şirketlere destek vermek istiyoruz.” diye konuştu.
"GURUR DUYACAĞIMIZ İŞLER ÇIKARMAYI HEDEFLİYORUZ"
Heaventures'in tüm birikimini koyduğu vizyonu hayata geçirmeye adayan bir girişim olarak kurulduğunu hatırlatan Şendoğan, "En fazla katkıyı hangi teknoloji girişime yapabileceğimize inanırsak ona yatırım yapıyoruz. Heaventures, dahil olduğu girişimlerin değer maksimizasyonunda önemli bir rol oynamaktadır. Biz Heaventures olarak yönettiğimiz yatırımın kümülatif toplam değeri ve getirisinden çok, yatırım yaptığımız her bir girişimde lider yatırımcılarımızın da büyük katkısıyla elimizi taşın altına koyarak gerçekten gurur duyduğumuz işler çıkarmayı hedefliyoruz. Girişimin kurucularını başarıya ulaştırmak için alanında yetkin ve özverili ekibimizle onlara sürekli destek olmayı misyon edindik. Bunu başardığımızda portföyümüzün toplam değeri ve yatırımcılarına toplam getirisinin çok yüksek olacağına eminiz.” açıklamasında bulundu.
Ortağı olduğumuz girişimleri nerede kurulursa kurulsun yerelden globale taşımayı başarmış, dünya markalarının oluşumuna katkıda bulunmuş olmayı istiyoruz.
"KAYIPLAR GÖZ ARDI EDİLİYOR"
Heaventures'in yatırımcı ekosisteminde gördükleri eksikliklerden dolayı ortaya çıktığını dile getiren Nurettin Şendoğan bu eksiklikleri şöyle açıkladı: "Yatırım ve fon yönetimi tarafının odağı, yatırımcılarından topladığı finansal katkıyı olabildiğince kısa zamanda yüksek katsayı ile geri döndürmek olmaktadır. Teknoloji girişimlerin getirisinin globalde çok hızlı artması bu konudaki girişimlerin sayısının da gün geçtikçe hızla artmasına yol açıyor. Yatırımın geri dönüş oranının bu kadar yüksek olması da yatırımcıların sayıca daha fazla girişimde hisse sahibi olmak istemelerine sebep oluyor. Bu yüzden, yatırım yapılan çok sayıda girişimden sadece bir iki tanesi başarıya ulaşsa bile diğer girişimlerdeki kayıplar maalesef göz ardı ediliyor. Dolayısıyla girişimlere yatırım öncesinde değerlendirme ve ölçekleme, yatırım sonrası ise liderlik, uzmanlık, denetleme ve yol göstericilik anlamında sarf edilmesi gereken efor ve zaman yeterince sağlanamıyor."
YERELDEN GLOBALE
Heaventures’ın gelecekteki hedefleri hakkında da bilgi veren Nurettin Şendoğan, bunları 2 önemli başlık altında özetliyor. Şirketin öncelikli hedefi yeni bir VC modeli yaratmak. Şendoğan bunu şu şekilde açıklıyor: "Biraz önce bahsettiğimiz klasik girişim sermayesi yatırımlarında gördüğümüz sorunları ortadan kaldıran kar maksimizasyonu değil değer maksimizasyonu hedefleyen bir VC modeli bu. Gelecekte bu modeli başkaları da örnek alsın istiyoruz."
Heaventures'in ikinci öncelikli hedefi ise ortağı oldukları şirketleri yerelden globale taşımak. Şendoğan, "İkincisi de ortağı olduğumuz girişimleri nerede kurulursa kurulsun yerelden globale taşımayı başarmış, dünya markalarının oluşumuna katkıda bulunmuş olmayı istiyoruz.” diyerek sözlerini tamamladı.
Sahte kripto uygulamaları siliniyor
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (20:29)