E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaKulisIşıklar ve Çemaş'a vize çıkmadı---

Işıklar ve Çemaş'a vize çıkmadı

Işıklar ve Çemaş'a vize çıkmadı
09 Mayıs 2011 - 08:16 borsagundem.com

SPK, Işıklar ile Çemaş’ın sermaye artırım talebini işlemden kaldırdı

ELİF BATU YENER/BORSAGUNDEM.COM
Son birbuçuk yıllık süreçte iki kez bedelli sermaye artışı yapmasıyla küçük yatırımcıları isyan noktasına getiren Işıklar Yatırım Holding’in son sermaye artırım girişimi Sermaye Piyasası Kurulu’ndan (SPK) döndü. SPK, Işıklar ile Çemaş’ın sermaye artırım taleplerini finansal tablolarının hatalı hazırlanması nedeniyle işlemden kaldırdı. Işıklar, 2005’den bu yanaki tüm ana ve ara dönemlerle ilgili finansal tablolarını yeniden düzenleyip bağımsız denetimden geçirecek. Çemaş da ilk çeyrek bilançosunu yeniden düzenleyip bağımsız denetimden geçirmek zorunda. SPK, yeni bir sermaye artırım talebini düzenlenmiş mali tablolar hazırlanıp kamuya açıklandıktan sonra değerlendirmeye alacağını açıkladı.
Işıklar son olarak Şubat 2011’de sermaye azaltımı ve ardından bedelli artırımı talebi ile SPK’ya başvurmuştu. Son 1.5 yıl içerisinde 2 defa bedelli sermaye artışı yaptığına dikkat küçük yatırımcılar, şirketin sermaye azatımı ve ardından bedelli artırım talebi gerektirecek bir durumda olmadığı itirazında bulunmuştu. Çemaş da mart ayında 76.7 milyon liralık sermaye artırım talebi ile SPK’ya başvurmuştu.
Gerekçe: Hatalı finansal tablolar
Işıklar ile Çemaş’ın finansal tablolarını hatalı bulan SPK, geçen hafta yaptığı açıklamada her iki şirketin sermaye artırım taleplerinin işlemden kaldırıldığını açıkladı. Toplamda 340 milyon 219 bin 590 liralık devam eden inşaat sözleşmelerinden alacaklar ve hakediş bedellerinin Işıklar ile Çemaş’ın UMS kapsamındaki bilançoda yer almaması gerektiği uyarısında bulunan SPK, 2005’ten bu yanaki bilançolarda düzeltme istedi. Işıklar’ın UFRS’ye uygun olarak düzenlenen 2005’ten 31 Aralık 2010 da dahil olmak üzere tüm yıllık ve ara dönem finansal tablolarının UMS standartı kapsamında düzeltilmesine karar veren SPK, ayrıca bu tabloların tekrar bağımsız denetimden geçirilmesini şart koştu. Karara göre Çemaş da 31 Aralık 2010 tarihli bilançosunu UMS standartına göre yeniden düzenleyip, bağımsız denetimden geçirecek.
Finansal tablolarda tespit edilen aykırılıkları dikkate alan SPK, Işıklar ile Çemaş’ın bu yılki ilk yarı yıl tablolarının da özet olarak değil tam kapsamlı hazırlanması gerektiğini bildirdi. Tam kapsamlı bağımsız denetimi de şart koşan SPK, Işıklar ile Çemaş’ın mevcut sermaye artırım başvurularını işlemden kaldırdı. Işıklar ve Çemaş, düzeltilmiş ve bağımsız denetimden geçirilmiş finansal tablolarını hazırlayıp kamuya açıkladıktan sonra tekrar sermaye artırım başvurusunda bulunabilecekler.
SPK ayrıca, her iki şirketin ilk çeyrek bilançolarının da UMS kapsamında düzeltilmesi gerektiğini vurgulayarak, finansal tabloların hatalı olarak hazırlanmasından zarar görenlerin, yasal koşullar oluştuğu takdirde, yönetim kurulu üyelerinin hukuki sorumluluğu için yasal yollara başvurma haklarının saklı olduğuna değindi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (9)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • emell10 Mayıs 2011 01:55

    ışıklar yaktı beni 1 yıldır bekliyorum sonında yaptı yapacağını yakti bizim gibileri bundan sonra ne olur arkadaşlar bu hisse

  • ali09 Mayıs 2011 17:25

    Cemaş'ın durumu bundan sonra ne olabilir dusuncesi olan yazsin

  • rami09 Mayıs 2011 15:41

    adamlar 'A'grubu hissesi diye gerine gerine dolaşıyorlar...mahfettiler küçük yatırımcıyı....bundan sonra ne olacak sanki....!!!!

  • bora09 Mayıs 2011 14:02

    bu spk karari ne anlama geliyor yani cemas denetimlerini tamamladigi zaman yeniden sermaye artirim talebinde bulunacak mi

  • bora09 Mayıs 2011 14:01

    simdi ne olacan cemas alanlaar bu hisse 18 gordu

  • ela09 Mayıs 2011 13:01

    doğru karar verse kaç yazar adamlar yukseltip sattılar malı. olan kime oldu. bu yuzden kendilerini kutlamıyorum. yapılan işlemleri inceleyip bu gruba dur deseler ama nerdeeee

  • mustafa alkan09 Mayıs 2011 12:54

    2005 den beri kimse farketmemişmi bilançoların hatalı olduğunu....ah spk ahhhhh.... elinde olanlar ilşallah kazanır ben 25000 tl zarar ile satmıştım geçen hafta..bi daha da bulaşmam

  • asels09 Mayıs 2011 09:45

    spk dogru karar verdi nihayet. insallah hakettigi yere gelir simdi.

  • özdemir09 Mayıs 2011 09:28

    SPK yı kutluyorum. Yorum ilgili yazıda gizli. Şirket sahipleri ortakları ve hissedarları yolunacak kaz olarak görmekten vazgeçirilmelidir.