E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Türkiye’de işçi ile işveren arasındaki anlaşmazlıklar nedeniyle açılan dava sayısı 2017’de 500bini, davaların görülme süreleri de bir yılı aştı. Hem yargının yükünün hafifletilmesi hem de tarafların daha kolay ve hızlı anlaşabilmesi için 1 Ocak 2018 itibariyle tarafların öncelikle arabulucuya başvurması zorunluluk haline geldi.
Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Arabulucu Avukat Cevat Kazma, tarafların arabulucu nezdinde 3 hafta içinde 4 kez görüşerek anlaşma yolu arayacaklarını, tarafların anlaşması halinde hazırlanacak tutanağın mahkeme kararı niteliği taşıyacağını söyledi.
Eğer bu görüşmelerde anlaşma sağlanamazsa taraflar dava yolunu tercih edebilecek, dava açarken taraflardan arabulucu tarafından hazırlanmış “uzlaşma sağlanamamıştır” tutanağı talep edilecek.
2017’de 20bin İşçi-İşveren Mahkemeye Gitmeden Anlaştı!
Arabuluculuk zorunlu hale dönüşmeden önce de birçok işçi-işveren anlaşmazlığı bu uygulama ile çözüldü. Cevat Kazma, 2017 yılında 20bin anlaşmazlığın mahkemeye gitmeden, bir günde çözüldüğünü ifade etti.
Şirketlerin Kendi Arabulucuları Olamaz!
Arabulucunun her iki tarafa da eşit mesafe olma zorunluğuna değinen Cevat Kazma, şirketlerin kendi bünyelerinde arabulucu bulundurmasının yasaya aykırı olduğunu söyleyerek, tarafları bu konuda uyardı.
Arabulucuya Nasıl Başvurulacak?
Taraflar adliyelerde bulunan arabuluculuk bürolarına başvuruda bulunabilecek. Başvuru sonucunda komisyon bir arabulucu atayabilecek ya da tarafların üzerinde mutabık olduğu bir arabulucu ile devam edecekler.
Adli Tatile Takılmayacak!
Arabuluculuk işlemlerinde adli tatil olmadığını belirten Cevat Kazma, insanların uzun süre beklemeden daha hızlı bir şekilde, hak kaybına uğramadan uzlaşabileceklerini belirtti.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (08:35)