E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemİşçi hakkına 5 yıl şoku---

İşçi hakkına 5 yıl şoku

İşçi hakkına 5 yıl şoku
09 Mayıs 2014 - 03:25 borsaningundemi.com

Taşeron işçilerle ilgili taslağın bir maddesi tüm işçileri ilgilendiriyor. İşten ayrılanların geriye dönük dava açma süresi 5 yıldan 1 yıla inecek

Hükümetin taşeron işçilerle ilgili taslağında ayrıntılar ortaya çıkmaya başladı. Taslağa göre pek çok kamu kurumunda taşeronlar için normal sözleşme süresi 3 yıla çıkacak. Mithat Yurdakul'un Milliyet'teki haberine göre düzenleme ile tüm işçileri ilgilendiren değişiklikler de gelecek. Buna göre işten ayrılarların geriye dönük dava açma süresi 5 yıldan 1 yıla inecek. İşverenden mahkeme yoluyla tazminat isteyenler yargıcın önüne belirli bir maddi taleple çıkacak.

Edinilen bilgiye göre taslakta, işten ayrılan tüm işçileri ilgilendiren bir düzenleme yapıldı. Taslakla iş kanununa eklenen maddeye göre iş sözleşmesi fiilen sona eren işçilerin ücret alacaklarına ilişkin uyuşmazlıklarda dava açma süresi iş sözleşmesinin sona erdiği tarihinden itibaren 1 yılla sınırlanacak. Buna göre, işten ayrılarların geriye dönük dava açma süresi 5 yıldan 1 yıla inecek. Fazla mesai, kullanmadığı izin gerekçeleriyle açılan iş davaları da düzenlemeden etkilenecek. İşten kendi isteğiyle ayrılan ya da atılan işçi, 1 yıl içinde dava açacak, işten ayrılmadan önceki 5 yılına ilişkin alacakları ile ilgili talepte bulunabilecek.

İŞÇİ ZAR'ARINI BEYAN EDECEK

Taslağa göre, iş uyuşmazlığından kaynaklanan davalarda, talep konusu ve talep tutarı para davala dilekçesinde açıkça belirtilmek zorunda olacak. Halihazırdaki işçi-işveren anlaşmazlıklarında hakimin kanaatine bırakılan alacak talepleri yerini somut taleplere bırakacak. Açık, somut ve miktar belirtilen talepler üzerinden başvuru yapacak olan işçi, hangi düzenlemeden ne kadar maddi kaybı olduğunu mahkemeye sunmakla sorumlu olacak.

ÖNCE SGK SONRA DAVA

Yeni taslağa göre, işverenle sosyal güvenlik anlaşmazlığı yaşayan işçi, akde bağlı çalışma süresi tespiti dışında dava açmadan önce SGK’ya başvuracak. Başvurunun SGK tarafından reddedilmesi ya da 90 gün içinde karara bağlanmaması halinde dava açılabilecek.

3 YILLIK SÖZLEŞME ŞARTI

Taslağa göre pek çok kamu kurumunda taşeronlar için normal sözleşme süresi 3 yıla çıkacak. Temizlik ve güvenlik elemanlarını kapsamayacak düzenleme uyarınca, taşeron şirketle anlaşan kamu idaresi, üst yöneticinin onayıyla kısaltılabilecek. Taşeronla anlaşan kuruluşlar, taşeron işçilerin ücretlerinin ödenip ödenmediğini her ay kontrol edecek. Ödenmeyen taşeron işçi ücretleri, taşeron işçinin hakedişinden kesilirek işçinin banka hesabına yatırılacak. Taşeron işverene haciz gelmesi halinde önce işçi alacakları tahsil edilecek.

TAŞERONDA TOP ARTIK MALİYE'YE GEÇECEK

Bakanlıkların taşeron anlaşmalarında da Maliye Bakanlığı yetkili olacak. sağlık Bakanlığı gibi yoğun taşeron işçi çalıştıran bakanlıklar için taşeron ihalesi türlerini belirlemek için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Hazine Müsteşarlığı ve Devlet Personel Başkanlığı’ndan görüş alınacak, Maliye Bakanlığı’nın teklifi ile Bakanlar Kurulu yetkili olacak. Taşoran toplu sözleşmelerinde ise kamu işveren sendikası, yani devlet belirleyici olacak.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)