E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmlakİş GYO’dan Tuzla üçlemesinin ilk adımı---

İş GYO’dan Tuzla üçlemesinin ilk adımı

İş GYO’dan Tuzla üçlemesinin ilk adımı
29 Aralık 2011 - 02:15 borsagundem.com

İş GYO, Tuzla’da yapacağı üç projenin ilk adımı olan 476 konutluk Çınarlı Bahçe’nin temelini attı.

Türkiye’nin en büyük gayrimenkul ortaklıklarından biri olan İş GYO, Tuzla’da yapacağı üç projenin ilk adımı olan 476 konutluk Çınarlı Bahçe’nin temelini attı. Firmanın, bölgede 5 bin kişilik teknoloji merkezi ve karma projeden oluşan 2 planı daha var
Türkiye’nin en büyük gayrimenkul yatırım ortaklıklarından biri olarak nitelendirilen İş GYO, Tuzla’da 476 konutluk Çınarlı Bahçe projesinin temelini attı. Geçtiğimiz hafta Teknik Yapı’nın dev projesi Evora’nın 863 konutluk ikinci etabının da satışa sunulduğu bölgede İş GYO’nun iki ayrı planı daha var. Bunlardan biri otel, ofis ve AVM’den oluşan karma bir proje, diğeri de İş Bankası Teknoloji Merkezi.
Projenin temel atma töreninde konuşan İş GYO Genel Müdürü Turgay Tanes, Tuzla’da üç projede toplam 300 milyon dolar yatırım yapacaklarını belirterek, yatırımın ilk halkası olan Çınarlı Bahçe projesinden ise 150 milyon lira hasılat beklediklerini söyledi. 41 bin metrekarelik arsa dageliştirilen Çınarlı Bahçe projesinin yanı sıra bölgede yaklaşık 5 bin kişilik İş Bankası Teknoloji Merkezi ile otel, ofis ve AVM’den oluşacak karma bir proje daha yapacaklarını vurgulayan Tanes, bu projeleri de 2012 içinde hayata geçirebileceklerini söyledi. Tuzla’nın, bulunduğu konum itibarıyla hem yaşam hem de yatırım açısından son derece değerli bir ilçe olduğuna dikkat çeken Tanes, şunları söyledi:
Sinerji yaratacağız
“Üstelik, bölge yapılan yatırımlarla her geçen gün gelişiyor. İş GYO’nun deneyimi ve güçlü markasıyla gerçekleştireceğimiz karma projeyle Tuzla’ya değer katacak kurumlardan biri olmanın heyecanını yaşıyoruz. Bizim için apayrı bir heyecan kaynağı olan bu projemize yaklaşık 1.5 km mesafede de iş Bankası’nın ihtiyaçları doğrultusunda Teknoloji ve Operasyon Merkezi inşa edeceğiz. Yaklaşık 5 bin çalışan kapasitesine sahip olacak bu merkezin gerçekleştirileceği alana bitişik arsa üzerinde ise tamamlayıcı unsur olarak alışveriş merkezi, otel ve ofis öğelerini barındıran bir karma proje yer alacak. İş GYO olarak hayata geçireceğimiz bu iki proje arasında bir sinerji yaratılmasını amaçlıyoruz.”
Kulaktan kulağa 306 konut
Çınarlı Bahçe projesinin, Tuzla’da arazinin koru ile birleşen noktasında, farklı yaşam profillerine yanıt veren bir şekilde tasarlandığını dile getiren Tanes, projenin tamamında alçak katlı ve yatay bir konsept oluşturarak ferah bir proje tasarladıklarını ifade etti. Tanes, iki aylık süreçte Çınarlı Bahçe projesinin yüzde 65’inin satışını tamamladıklarını ifade ederek, “Şimdiye kadar kulaktan kulağa yayılarak 306 konut satıldı ve 100 milyon lira ciro elde edildi. Buradan gelen parayı başka projelere de aktarabiliriz ya da nakit temettü dağıtabiliriz” dedi.
Bu satış oranının büyük bir başarı olmasının yanı sıra firmalarına olan güvenin de bir göstergesi olduğunu vurgulayan Tanes, “Küresel ekonomik sıkıntıların ülkemiz üzerinde de olumsuz etkiler yarattığı ve konut kredisinde yüzde 50 oranında artışların yaşandığı bu dönemde projemizin satışlarında yakalanan bu büyük başarı bizleri çok mutlu ediyor” diye konuştu.
Yeni çekim merkezi
Projenin temel atma törenine katılan Tuzla Belediye Başkanı Şadi Yazıcı da, Tuzla’nın her geçen gün değerlendiğini belirterek, yeni projelerin tamamlanmasıyla da Tuzla’nın bambaşka bir ilçe olacağını söyledi. İstanbul’un en uzun sahil şeridinin Tuzla’da olduğunu belirten Başkan Yazıcı, “Büyükşehir Belediyesi ve özel sektör yatırımlarının Tuzla’da artmasıyla birlikte bölge İstanbul’un yeni çekim merkezi haline gelmiştir” dedi.
2013’te teslim edilecek
Yüklenici firmanın Mesa Mesken Sanayi A.Ş. olduğu Çınarlı Bahçe, spor ve çocuk oyun alanları, yürüyüş parkuru, 7/24 güvenlik ve otopark donatıların yanı sıra açık/kapalı yüzme havuzu, market ve Anaokulu gibi unsurlarıyla da hizmet verecek. E5 Karayoluna ve yeni yapılacak Tuzla Marina projesine yaklaşık 3 km mesafede konumlanacak proje Teknoloji ve Operasyon Merkezi’nde çalışacak İş Bankası mensuplarının yanı sıra işyeri Tuzla ve çevresi olan kişilerin konut gereksinimlerinin karşılanması amaçlanıyor. Çınarlı Bahçe Tuzla projesindeki dairelerin teslim tarihinin ise Ağustos 2013 olması öngörülüyor.
Dönüşüm ve yabancıdaki beklenti morali yükseltti
Gayrimenkul sektörünün 2012 yılı için beklentileri olumlu. Kentsel dönüşümün önünü açacak yasaların çıkması ve yabancılara gayrimenkul satışını engelleyen mütekabiliyetin değiştirilmesiyle özellikle 2012 yılının ikinci yarısından itibaren rahatlama bekleniyor. Piyasayı gelecek yıl iyi bir dönemin beklediği konusunda hem fikir olan isimler arasında gayrimenkul sektörüne yön verenlerden Işık Gökkaya, Nazmi Durbakayım, Ali Ağaoğlu ve Erdinç Varlıbaş da yer alıyor
Işık Gökkaya GYODER Başkanı
İkinci yarıda rahatlama bekliyoruz
Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) Yönetim Kurulu Başkanı Işık Gökkaya, 2012’de gayrimenkul sektörünün yüzde 5-6 oranında büyümesini ve konut kredi faizlerinin de yüzde 15’lik bir büyüme ile 85 milyar liraya ulaşmasını beklediklerini ifade ederek, “En büyük temennimiz 2011’de 1.91 milyon istihdam büyümesini 2012’de de göreceli olarak sağlamak. Şu anda sektörün istihdamı Türkiye’nin toplam istihdamının yüzde 7.7’sine geldi. Sektörde bu yıl itibariyle 570-580 bin adet ruhsat bekleniyor. Önümüzdeki yıl da buna paralel bir rakam olur. 2012’de sektörün başlangıçta çok yatay bir seyir izleyeceğini düşünüyoruz, 3’üncü ve 4’üncü çeyrekte rahatlama beklentimiz var” dedi.
Kentsel dönüşümle ilgili olarak da Gökkaya, tek başına kanunun çıkmasının yeterli olmadığını ve kamu-özel sektör işbirliğine ihtiyaç bulunduğunu kaydetti. Gökkaya, “Mülkiyet hakkı çok kutsal bir haktır. İşin adaletli olması lazım. Konut sahiplerinin de mağdur edilmemesi gerekir. Ancak diğer taraftan burada rant beklememek lazım” dedi.
Nazmi Durbakayım Teknik Yapı Holding Başkanı
Kredi faizleri bugünden yüksek olmaz
Teknik Yapı Holding Başkanı Nazmi Durbakayım, banka kredi faiz oranlarında 2012’de çok fazla yükselme beklemediğini, günümüzdeki faiz artışını da artık mevsimsellik özellik taşıyan bir yükseliş olarak tanımladığını ifade ederek, şöyle konuştu: “Tüm bunları bir araya getirdiğimizde, 2012’de konut kredilerinden kaynaklanan bir maliyet artışı yaşanmayacaktır diye düşünüyorum. Ancak emtia fiyatlarındaki artış ile enflasyona bağlı bir fiyat artışı kaçınılmaz olacaktır. Arsa sıkıntısına bağlı olarak konut fiyatlarının dalgalanma göstereceğini artık çok iyi biliyoruz.”
Mütekabiliyet Yasası’nın çıkmasıyla birlikte yüz binlerce yabancının Türkiye’den konut almayacağını, belki sayıları ancak yüzlerle ifade edilen ve çok lüks konutlardan oluşan yeni bir talep sınıfının oluşacağını söyleyen Durbakayım, 2012’ye damgasını vuracak asıl gelişmenin kentsel dönüşüm projeleri olacağına dikkati çekti.
Alİ Ağaoğlu Ağaoğlu Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı
Mütekabiliyet Yasası itici güç olacak
Ağaoğlu Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ağaoğlu, 2012’de inşaat sektörünün yüzde 10’un üzerinde büyüyeceğini belirterek, “Genel ekonominin lokomotifi inşaat... Kentsel Dönüşüm Yasası ve Mütekabiliyet Yasası’nın çıkması, 2012 için bence itici gücü olacak. Onun için 2012, temkinli olmakla beraber işini doğru yapan için iyi bir yıl olacak diye düşünüyorum” dedi.
Konut kredisi faizlerinin yüzde 0.80’lerden yüzde 1.20’lere çıkmasının alım gücünü yüzde 15-20 gibi geri çektiğinin altını çizen Ağaoğlu, “Yabancıya mülk satışının çıkması bu açığı kapatacak. Cari açığın finansmanına da katkı sağlayacak” diye konuştu. Ağaoğlu, sektörün önemli bir oyuncusu olarak hem yabancıya yönelik proje hazırladıklarını, hem de kentsel dönüşüm için ilgilendikleri yerler bulunduğunu ve kentsel dönüşümde rol almak istediklerini kaydetti.
Erdinç Varlıbaş Varyap Üst Yöneticisi
İç pazarda talep daralması beklemiyoruz
Varyap Üst Yöneticisi (CEO) Erdinç Varlıbaş da 2011’in dünya için zor geçtiğini, Türkiye’de özellikle yılın ikinci yarısında gayrimenkul sektörüne bunun yansımalarının olduğunu, ancak proje bazında baktıklarında kendi yaptıkları projelerin bundan etkilenmediğini belirtti. Varlıbaş, “Genel olarak gerek konut kredisi faizlerinin artmış olması, gerekse piyasadaki likiditenin daralması, gerekse finans piyasalarının kaynaklarının azalmış olması ister istemez sektöre olumsuz etki yaptı” dedi.
2012 yılında dünyadaki çalkantının devam edecek gibi göründüğünü, ancak Türkiye’nin kendi iç dinamiklerinin çok kuvvetli olduğunu vurgulayan Varlıbaş, “Dolayısıyla iç pazarda biz talep daralması beklemiyoruz, ama dışarıdan kaynaklanan sebeplerin bize etkisi ağır olursa daralma gerçekleşebilir. Ancak olumlu bakıyorum. Olumlu baktığım için zaten Varyap olarak hâlâ projeler çıkarıyoruz” dedi.
Makbule Yönel Maya TSKB Gayrimenkul Değerleme Departman Müdürü
İstanbul’da belli bölgelerde rekabet olacak
TSKB Gayrimenkul Değerleme Kurumsal Değerleme Departmanı Müdürü Makbule Yönel Maya ise, 2012’de kentsel dönüşüm, yabancılara gayrimenkul satışı, 2B arazilerinin satışı, bina stokunun depreme dayanıklı hale getirilmesi konuların gündemde olacağını belirterek, “Konut piyasalarındaki çok ciddi oyuncuların, ciddi projeleri görücüye çıkartmak için doğru zamanı bekledikleri bir dönemde 2012’de yine özellikle İstanbul’daki belli bölgelerde bir rekabet yaşanacaktır” diye konuştu.
Maya, şöyle devam etti: “Bu rekabette müşteri çekmek anlamında en önemli etkenin proje lansman rakamlarının olacağı düşünülüyor. Konut sektöründeki bir diğer beklenti ise Anadolu kentlerindeki büyük konut geliştiricilerin, yatırım fırsatlarını değerlendirmek üzere İstanbul’a yönelmek gibi bir stratejiyi değerlendirme eğilimi olabilir. Diğer taraftan daha çok İstanbul merkezli konut projesi geliştiricilerinin de Anadolu’da özellikle büyük kentlerdeki yeni konut projesi fırsatlarını değerlendirme yönünde potansiyel oluşturabilecekleri beklenebilir.”
Kamu lojmanlarında kiralar yüzde 10 artıyor
Maliye Bakanlığı’nın 2012 lojman kira bedellerine ilişkin tebliği yayımlandı. Tebliğe göre, kamuya ait lojmanlardan alınan kira bedelleri, 15 Ocak2012’den geçerli olmak üzere yüzde 9.94 ile yüzde 10.22 arasında değişen oranlarda artacak. Yurt içinde bulunan kamu konutlarından aylık her bir metrekare için kerpiç, ahşap, bağdadi ve benzeri konutlarda 1,21 lira, kalorifersiz konutlarda 1.88 lira, kaloriferli konutlarda 2.48 lira kira bedeli alınacak. Öte yandan, kaloriferli, kapıcı ya da her ikisinin de kamu kurum ve kuruluşlarınca karşılandığı konutlardan metrekare başına 0.22 lira ilave kira bedeli alınacak. Elektrik ve su bedellerinin tespitinde kurumlarca yapılan gerçek giderlerin dikkate alınarak, kullanıcılardan tahsil edilmesi esas olacak.
Esenyurt’taki Babil Çarşı yönetimini Koza örecek
Uluhan Grubu’nun, Esenyurt’ta hayata geçirdiği 1.050 konutluk Babil Kuleleri’nin altındaki 2 katta yapacağı 199 dükkanlık Babil çarşı projesinin yönetimini Garanti Koza kuruluşu olan Koza Yönetim yapacak. Yapılan açıklamaya göre Babil Çarşı’da yer alan mağazaların yüzde 55’ini satışa çıkaran, yüzde 45’ini ise kiraya veren Uluhan Grup, mağaza sahiplerine kiracı bulma hizmeti de sunacak. Mağaza mağaza dolaşma yerine tek mekânda açık hava sergi konseptinin hayata geçerildiği Babil Çarşı’da, gündelik tüketime yönelik geniş bir ürün yelpazesi yer alacak. Babil Çarşı’da gıda, elektronik, mücevher-aksesuar, çocuk, kreş, estetik-sağlık, hizmet, mobilya-dekorasyon, kültür-sanat, iletişim, finans ve spor olmak üzere 12 sektör olacak.
Ispartakule’de 2012’ye ev teslimleriyle girecek
Bizim Evler markasıyla Ispartakule bölgesinde bir yaşam alanı geliştiren İhlas Holding İnşaat Grubu, erken teslimlerle tamamladığı Bizim Evler 1 ve Bizim Evler 2’den sonra şimdi de Bizim Evler 3’ü söz verdiği tarihten 6 ay erken teslim ediyor. Yapılan açıklamaya göre Bizim Evler 3’te teslimler 2 Ocak’ta başlıyor.
Tamamına yakının sahiplerini bulduğu projede 57 bin metrekarelik arsanın yüzde 90’ı rekreasyon alanına ayrıldı. 680 konutluk projede fiyatlara KDV, tapu masrafları, kat mülkiyeti masrafları, sözleşme damga vergisi ve elektrik, su, doğalgaz abonelik bedelleri dahil.
Metrobüs ile birlikte satışları da hızlandı
Beylikdüzü Metrobüs hattının bir ay içinde açılacak olması, bölgede inşaatı İhlas İnşaat tarafından sürdürülen Kristalşehir’de satışları da yukarı çıkardı. Kristalşehir Satış ve Pazarlama Koordinatörü Şafi Yalçın, Beylikdüzü Metrobüs hattının son durağında inşa edilen Kristalşehir’de bir ay içinde 250 daire satışı daha yapıldığını belirtirken, sekiz ayda 1.650 konutun sahiplerini bulduğunu kaydetti. 18 konut bloğu olarak tasarlanan projede büyüklükleri 68 ile 178 metrekare arasında değişen 1+1, 2+1 ve 3+1 daire tipleri yer aldığını söyleyen Yalçın, konut teslimlerine teslimlerine 2013 yılında başlayacaklarını ifade etti.
milliyet

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

Son Değer: 15,37
En Yüksek: 15,78
En Düşük: 15,29
Değişim -1,85 %
FK: 6,43
PD / DD: 0,41
İşlem Hacmi 32.919.354
Toplam Adet: 2.117.713
Ağırlıklı Ort.: 15,61
ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)