Türkiye girişim sermayesi sektörünün en çok işlem gerçekleştiren kuruluşu İş Girişim Sermayesi Yatırım Ortaklığı A.Ş. (İş Girişim Sermayesi), yeni bir kâr rekoruna imza attı. İş Girişim Sermayesi, 2013 Aralık sonu itibariyle 68,7 milyon TL net kâr elde ederek bugüne kadarki en yüksek kâr rakamına ulaştı.
Bir İş Bankası Grubu kuruluşu olarak 2000 yılında kurulan ve 2002 yılında esas faaliyeti olarak ekonominin gelişmesinde katkıda bulunmak amacıyla Türkiye’deki şirketlere yönetim bilgisi ve sermaye katkısı sağlamaya başlayan İş Girişim Sermayesi, yatırımcılarına 2013 yılında BIST-100 ortalamasının yaklaşık 7 katı temettü verimi sağladı.
İş Girişim Sermayesi Genel Müdürü Murat Özgen, “2013 Aralık sonu itibariyle 68,7 milyon TL kâr elde ederek yeni bir rekor kırdık. Bir önceki rekorumuz 2012 yılında elde ettiğimiz 50,3 milyon TL idi. Ayrıca yatırımcılarımıza BİST-100 ortalamasının yaklaşık 7 katı oranında temettü verimi sağladık. Yatırımcılarımız ve ülke ekonomisi için ürettiğimiz değer bizim için en büyük motivasyon kaynağı ve değer katmayı sürdürmek en önemli hedefimizdir” dedi.
Özgen, 2013 yılı Aralık sonu itibariyle konsolide sonuçlara göre, 2012 yılı sonunda elde edilen 50,3 milyon TL tutarındaki net kârın, 2013 yılı Aralık sonu itibariyle 68,7 milyon TL’ye yükseldiğini, ayrıca geçen sene Aralık sonunda yüzde 24 olan özkaynak kârlılığının artarak 2013 Aralık sonu itibariyle yüzde 28 seviyesinde oluştuğunu belirtti.
Özgen, 31 Aralık 2013 tarihi itibariyle portföy tablosu net aktif değerinin yıllık bazda yüzde 24 artarak 259 milyon TL’ye yükseldiğini ve Borsa İstanbul’da işlem gören İş Girişim Sermayesi hissesinin 2013’te yüzde 38 oranında değer kazandığını aynı dönemde BIST-100 endeksinin ise yüzde 13 değer kaybettiğini sözlerine ekledi.
Yüksek temettü verimi ile hissedarlara yaratılan değer İş Girişim Sermayesi’nin 2007 yılından beri düzenli nakit temettü dağıttığını belirten Murat Özgen, 2007-2013 Aralık döneminde İş Girişim Sermayesi’nin yatırımcılarına yıllık ortalama yüzde 7,68 oranında temettü verimi sağladığını, bu oranın BIST-100 endeksinde yer alan şirketler için ise ortalama yüzde 2,68 oranında olduğunu kaydetti.
2013’te 30,8 milyon TL nakit temettü dağıtarak yatırımcılarına 31 Aralık 2013’teki piyasa değeri göz önüne alındığında yüzde 17,79 oranında temettü verimi sağlandığını söyleyen Özgen, “Bu oran BİST-100 endeksinde işlem gören şirketlerin ortalama temettü verimi olan yüzde 2,45’in yaklaşık 7 katıdır. Düzenli olarak nakit temettü dağıtarak ve yüksek temettü verimi sağlayarak yatırımlardan gerçekleştirdiğimiz çıkışlarda elde ettiğimiz kârı hissedarlarımız ile paylaşıyoruz. Böylece hissedarlarımız yaratılan değeri nakit girdi olarak elde ediyor. Kâr grafiğimizin, yatırımcılarımıza, ortak olduğumuz şirketlere ve ülke ekonomisine yüksek verimli katkı olarak döndüğünü bilmek, bizleri daha iyisi için motive ediyor” şeklinde konuştu.
Çıkışlardan elde edilen getiri, yükselen pazarlar dünya ortalamasının yüzde 289 üzerinde İş Girişim Sermayesi, bugüne dek ortak olduğu şirketlerden ortalama 4 yıllık yatırım süreci sonunda gerçekleştirdiği 11 çıkıştan ABD doları bazında yüzde 26,46 seviyesinde ortalama yıllık bileşik getiri elde etti. Cambridge Associates tarafından yayınlanan Dünya Girişim Sermayesi Sektörü verilerine göre, Haziran 2013 itibariyle Türkiye’nin de dahil olduğu gelişmekte olan piyasalarda, ABD doları bazında gerçekleşen 5 yıllık ortalama bileşik getiri, ortalama yüzde 6,8 düzeyinde bulunuyor. İş Girişim Sermayesi, bu ortalamanın yüzde 289 yukarısında bir getiriye ulaşmış bulunuyor.
Aras Kargo Çıkışından Rekor Kâr
Net kârda sağlanan artışın temel nedeninin, Temmuz ayı sonunda Aras Kargo’da gerçekleştirilen pay satışı olduğunun altını çizen Özgen, satışa ilişkin olarak şu bilgileri verdi:
“İş Girişim Sermayesi, Kasım 2011’de 17,5 milyon TL tutarında yatırımla edindiği Aras Kargo’daki yüzde 20 payını Austrian Post’a Temmuz 2013’te 100 milyon TL karşılığında satarak çıkıştan ABD doları bazında yüzde 165,03 oranında yıllık bileşik getiri elde etti. İş Girişim Sermayesi, ayrıca Eylül ayı içerisinde Türkmed Diyaliz’de sahip olduğu payların şirketin kurucu ortaklara satışını tamamladı. Büyüme potansiyeli gösteren sektörlerde yeni yatırımlar gerçekleştirmeyi hedefliyoruz ve 2014 yılını en az 2 yeni yatırım yaparak tamamlamak istiyoruz.”
Yeni yatırım hedefleri Aralık ayı sonu itibariyle yaklaşık 187 milyon TL nakit pozisyona sahip olduklarını söyleyen Özgen, 2014 ve sonrasındaki yatırımların portföy büyüklüğüne paralel olarak önceki yatırımlardan daha yüksek tutarda olmasını beklediklerinin de altını çizdi. Birçok sektörde yatırım fırsatı araştırdıklarını belirten Özgen, “Yatırım gerçekleştireceğimiz işletmelerin sürdürülebilir bir büyümeyi sağlayabilecek iş modeline sahip olması gerekiyor. İş Girişim Sermayesi olarak yatırım gerçekleştirdiğimiz işletmelerin uzun vadeli strateji geliştirmelerinde destek olarak rekabet gücünün yükselmesini sağlıyoruz” dedi.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.