E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Türkiye ekonomisinde normalleşme yılın ikinci çeyreği itibarıyla büyüme verilerine yansımaya başladı. Zincirlenmiş hacim endeksine göre GSYH bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 5.2 ile piyasa beklentisiyle uyumlu oranda büyüdü. TÜİK ilk çeyrek büyümesini yüzde 7.4’ten yüzde 7.3’e revize edildi. Böylece, yılın ilk yarısı itibarıyla Türkiye ekonomisi yüzde 6.2 büyümüş oldu. Bu dönemde büyümenin kompozisyonunda özel tüketim harcamaları ve yatırım harcamaları öne çıktı. İkinci çeyrekte ihracatın etkisi de hissedilmeye başlandı.
İş dünyası temsilcilerinin büyüme verisi sonrası yaptıkları değerlendirmelerde ihracatın dış ticarete katkısına dikkat çekilerek bu alanda istikrarın korunması mesajı verildi.
"Yeni bir rekor daha kıracağız"
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı İsmail Gülle:
"Türkiye ekonomisi 2018 yılının ikinci çeyreğinde büyüme temposuna devam ederek yüzde 5,2 büyüme kaydetti. İkinci çeyrekte yatırımların atmış olması ve turizm sektöründeki ivmelenme sayesinde, net ihracatın büyümeye katkısı beklediğimiz gibi pozitif yönlü 1 puan oldu. İhracatın dönemlik GSYH içerisindeki payı ise yüzde 22,5 oldu. OECD ortalamasının yüzde 2,5 olduğu ikinci çeyrekte, yüzde 5,2’lik büyüme verisi ile ülkemiz Avrupa’da verisi açıklanan ülkeler arasında en çok büyüyen ekonomi oldu. Önemli bir husus da yatırımlardaki artışın yüzde 3.9 olması. Uluslararası derecelendirme kuruluşları son dönemde Türkiye’nin büyüme beklentilerini düşürmüşlerdi. Ancak açıklanan veriler ışığında ihracat performansımızın 2018 yılını da başarı ile kapatacağını ve büyümemize pozitif katkı sağlayacağını düşünüyorum. Yıl sonunda 170 milyar doların üzerinde bir ihracat rakamına ulaşarak, yeni bir rekor daha kıracağız. Mal ve hizmet ihracatındaki artış temposu ile birlikte Türkiye çift kanatlı büyümeye devam edecektir. "
"Dönüşüm için fırsat"
Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Gürsel Baran:
"Ekonomimizin temellerinin sağlamlığından hiç kimsenin kuşkusu yok. Bu yaşadıklarımız, ekonomimizin güçlendirilmesi gereken yönlerini görmemize vesile oldu. Bundan böyle daha çok çalışarak bu alanları tahkim etmemiz gerekiyor. Bugün bulunduğumuz noktayı, katma değeri yüksek üretim yapan, markalaşmada beklenen atılımı sağlamış, dijital devrimde yol almış, verimli bir tarım ve hayvancılık üretimi tesis etmiş bir hale dönüşmemiz için fırsat olarak görmeliyiz."
"İhracat önemsenmeli"
Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Nurettin Özdebir:
"Kurda ortaya çıkan yukarı yönlü hareket ve Türk Lirası’nın yüksek oranda değer kaybetmesi büyüme üzerinde olumsuz bir etki ortaya çıkarmaktadır. Önümüzdeki dönemde kaliteli büyüme performansı için, TL’deki değer kaybını avantaja çevirecek, ihracata önem vermeliyiz. Bu süreçte, ihracat içindeki yüksek teknolojili malların payını artırmalıyız. Özellikle inşaat sektöründeki yüzde 0.8 lik büyüme inşaatta yavaşlama olduğunu göstermektedir. Büyümenin lokomotifi üreticilerdir. Bu yüzden ekonominin gelecek dönemlerde yüksek büyüme performansı ortaya koyması için üreticilerin desteklenmesi ve ayakta kalması gerekir. Üreticinin kazanması lazım. Aksi halde üretimden çıkar."
"Yatırımcıya güven verir"
Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi:
"Ekonominin bundan sonraki süreçte bu performansını korumasını temenni ediyoruz. Kritik dönemden geçen ekonominin yüzde 5.2 büyümesi yabancı yatırımcıya güven vermesi bakımından kayda değer. Türk ihracatçısı büyüme rakamlarına katkı sağlamak için ihracatını yılın kalan bölümünde arttırmaya devam edecek."
"Sağlıklı patikada tutmak..."
İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç:
"Yılın ikinci üç ayı 24 Haziran seçimleri öncesine rastlamasına rağmen, bu süreçte seçime yönelik popülist yaklaşımlar yerine ekonominin gereklerinin uygulandığını gösteriyor. İhracatın dış ticarete net katkısı dikkat çekici. İç talebin soğuduğu bu süreçte ihracat büyümemizin sigortasıdır. Türkiye’nin bundan sonraki hedefi, büyümemizi sağlıklı bir patikada tutmak, bunun için de büyüme kompozisyonunu değiştirmek. İkinci çeyrek büyümesi de bize bunun açık mesajını veriyor. Parolamız üretim, ihracat ve iç tasarruf."
"OVP ile hızlanacak"
Bursa Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay:
"Seçimler, dış politikada gerginlikler ve döviz kurlarında hızlı artışların yaşandığı bu süreçte Türkiye ekonomisinin ikinci çeyrekte yüzde 5,2 büyüme göstermesi umut verici. Yılın ilk yarısını yüzde 6’nın üzerinde bir büyüme rakamıyla tamamlayan Türkiye, OECD, Avrupa Birliği ve G20 ülkeleri arasında en güçlü büyüme performansı gösteren ülkelerin başında yer almaktadır. Bu dönemde büyümeye, sanayi üretimi yüzde 4.3, dış ticaret ise 4.5’lik bir artışla katkı sağladı. Katma değerli üretim, sanayi ve ihracata yönelik teşvik ve desteklerin artması ve açıklanacak Orta Vadeli Program'ın (OVP) uygulamaya konulması ile büyüme hızlanacak."
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
Yalan büyümeyi borsa sattı.
Bu nasıl büyüme kardeşim insan utanır zenğin he halukarda zenğin olurken bizim ğibi gariban vatandaşlar yapılan bu kadar zamlarla nasıl geçinecez madem büyüdünüz sayın iş dünyası çalıştırdınız personelede zam yaparsınız bekliyoruz
dolar bir senede % 80 artış kaydetmiş ( 3.55 ten 6.55 e) sizin büyümenizi sevsinler, yandaşları bu şekilde uyutuyorlar, vatandaşı aptal yerine koyuyor bunlar... yüzsüzlüğün ve pişkinliğin böylesi... siz gidin bu masalları yandaşlarınıza anlatınız
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (15:25)