E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Çin’de ortaya çıkan koronavirüsle ilgili gelişmeler sürerken, iş dünyası da önlemler alıyor. Dünyadaki pek çok marka Çin’in Vuhan bölgesindeki şubelerini kapattığını duyurdu. Türk iş dünyası da gelişmeleri yakından takip ediyor. Çin’le iş yapan ya da ülkeden ürün ithalatı gerçekleştiren pek çok firma var. Şu anda ülkeyle ticarette bir kesinti olmasa da gelişmeleri herkes endişeyle takip ediyor.
Türkiye, Çin’den en çok elektronik ürün ithal ediyor. En çok ihracatımız ise madenler ve makine aksamları konusunda. Yerli cep telefonu üreticisi General Mobile da ülkeden parça ithal ediyor. General Mobile Yönetim Kurulu Başkanı Sebahattin Yaman, şu anda işlerinde bir aksama olmadığını belirterek, “Zaten Çin’deki yeni yıl tatili nedeniyle stoklarımız hazır. Ama cep telefonu sıcak bir üretim. Beyaz eşya gibi uzun stoklar tutamıyorsunuz. Eğer virüsün etkisi uzun sürerse dünyada olduğu gibi bizde de cep telefonu parçası temininde sıkıntı yaşanabilir. Dünyada cep telefonu parçalarının yüzde 80’i Çin’den ithal ediliyor. Ayrıca ülkeye seyahatlerde de sıkıntı var. Gelişmeleri takip ediyoruz” dedi.
İthalatla bulaşmıyor
Silk&Cashmere’in Kurucusu Ayşen Zamanpur ise, Çin’de virüsün ortaya çıktığı Vuhan bölgesine en yakın üretim tesislerinin neredeyse 2 bin km uzaklıkta olmasına karşın üreticileriyle yakın temasta olduklarını dile getirerek, “Ayrıca bu çeyrek Uzakdoğu fuar seyahatlerimizi de şimdilik askıya aldık. En erken ithalatımız iki ay sonra olmasına karşın konuyla ilgili gelişmeleri yakından takip ediyoruz. Bu doğrultuda ABD sağlık yetkililerinin virüsün kıyafetlerde en fazla 6 saat yaşayabileceği ve ithal edilen ürünlerde bulaşma ihtimaline dair kesinlikle herhangi bir kanıt olmadığını açıklaması hepimiz için büyük önem taşıyor” açıklamasını yaptı.
Fuarlar askıda
Ülkedeki fuarlar da erteleniyor. Yapılan açıklamaya göre, Çin’in Xiamen şehrinde 16-19 Mart tarihleri arasında düzenlenecek Doğaltaş ve Teknolojileri Fuarı, 6-9 Haziran tarihine ertelendi.
Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği (TGSD) Başkanı Hadi Karasu ise, Türkiye’nin Çin’de hazır giyim anlamında çok ithalatı ve ülkede üretimi bulunmadığını aktararak, şunları söyledi: “Şu anda yaşadığımız bir sorun yok. Ama diğer ülkelerden müşterilerimizin ziyaretleriyle ilgili endişelerimiz var. Şu anda yeni sezon için hazırlıklar yapılıyor. Ürünler ve tasarımları görmek gerekiyor. Ama virüsün seyahatle bulaşabileceği ihtimaline karşı internet üzerinden görüşmeler yapmaya da çalışıyoruz. Lojistik, ürün gönderimi ve alımı konusunda bir sorun yok” diye konuştu.
Uçuşlar durdu
Koronavirüs salgını ardından bazı havayolları Çin’e uçuşları durdurma kararı aldı. British Airways, Çin’e yaptığı tüm uçuşları durdurdu. Finnair, Nanjing ve Beijing Daxing havalimanlarına yaptığı uçuşları mart ayı sonuna kadar durdurduğunu açıkladı. United Airlines, ABD’den 1-8 Şubat tarihleri arasında Beijing, Hongkong ve Shanghai’ye gerçekleştirilmesi planlanan 24 uçuşun yeterli talep olmaması nedeniyle iptal edildiğini duyurdu. Air Canada’dan yapılan açıklamada, Çin’e yapılan bazı uçuşların beklenen talebe ulaşılmaması nedeniyle iptal edildiği bildirildi. Alman hava yolu firması Lufthansa da Çin’e tüm uçuşlarını 9 Şubat 2020’ye kadar durdurdu. (Milliylet)
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (14:47)