E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemİş dünyası nasıl bir koalisyon bekliyor---

İş dünyası nasıl bir koalisyon bekliyor

İş dünyası nasıl bir koalisyon bekliyor
23 Temmuz 2015 - 03:10 borsaningundemi.com

İTO Başkanı Çağlar AK Parti-CHP koalisyonunun çok daha iyi olacağı görüşünde. Çağlar "Bir an önce kurulmalı ve iş dünyası olarak biz destekleriz" dedi

AK Parti ile CHP'nin koalisyon kurma çalışmaları sürüyor. İTO Başkanı İbrahim Çağlar, iş dünyası olarak nasıl bir koalisyon istediklerini anlattı. Hürriyet'te Sadi Özdemir imzasıyla yer alan Çağlar ile röportaj şöyle:

7 Haziran’da seçim oldu. 1.5 aydır hükümet kurulamıyor.  En olası koalisyon senaryoları çökmüş durumda. En zayıf ihtimal olarak görünen birbirine ‘taban tabana zıt’ Ak Parti ile CHP hükümetinin kurulması ise şimdi çok daha mümkün görünüyor. Peki iş dünyası basmakalıp sözlerin ötesinde bir Ak Parti CHP koalisyonuna nasıl bakıyor? Kökleri Osmanlı dönemine kadar giden ve genlerinde ‘liberal siyaset ve ekonomi’ anlayışı çok güçlü bulunan İstanbul Ticaret Odası’nın (İTO) Başkanı İbrahim Çağlar, Hürriyet aracalığı ile ilginç bir çıkış yaptı.  Aynı zamanda Ak Parti’nin kurucuları arasında da yer almış bir isim olan İbrahim Çağlar, Ak Parti ile CHP’nin bir koalisyon hükümeti kurmasının ‘çok daha iyi’ olacağını söylüyor ve “Bizce bir an önce kurulmalı ve iş dünyası olarak biz bunu destekleriz” diyor. Çağlar sorularımızı şöyle yanıtladı:

YENİ KOALİSYON ANLAYIŞI

Hükümet neden kurulamıyor? Sizce kurulabilir mi? 

Seçim öncesinde liderler mitinglerde her türlü argümanı kullanabilir, sertleşebilir. Ama bu sadece bir seçim sürecidir. Sonuçta vatandaş koalisyon istedi. Bu durumda liderler de yeniden düşünmeli. Eski koalisyonlara bakarsak iyi birşey değildi. Ama o günlerden bugünlere çok şey değişti. Artık daha çok konuda aynı şekilde düşünüyorlar. Öyleyse koalisyonu deneyelim. Başbakan da ‘hükümet ortaklığı’ diyor ki, bu da güzel bir söylem. Birlikte iş yapabilme kültürünün ortaya konması açısından yeni bir koalisyon anlayışının bu ülkede başarılması lazım. 
Eski koalisyon dönemlerine göre ne değişti de bunları söylüyorsunuz?
Bakın, iş ortaklıları da dahil bütün ortaklıklar nasıl bozulur? Ekonomik sıkıntı büyükse bozulur. Eskiden ekonomimiz bu kadar iyi değildi. O nedenle de koalisyonlar zorlanıp dağılırdı. Şimdi Türkiye önemli bir ekonomik güç haline gelmiş durumda. Biz artık bütün siyasilerimizle ekonomiyi çok rahat konuşabiliyoruz. Artık ekonomiyi ikinci plana atabilen bir siyaset anlayışı var mı? Yok. Biz iş dünyası olarak siyasetin ekonomiyi konuşmasını isteriz.

BÜYÜK KABUL GÖRÜR

Ak Parti MHP olmuyor, CHP ile olacak gibi, sizce bu ihtimal daha mı iyi?

CHP, seçimden ikinci büyük parti çıktı. Bence, güçlü bir hükümet kurmak istiyorsak Ak Parti-CHP koalisyonu çok daha iyi olur. Böyle bir hükümetle birçok güçlüğü aşmak daha kolay. Birinci ve ikinci partinin kuracağı bir koalisyon hükümeti, Türkiye’nin önünü daha hızlı açabilir. Biz de iş dünyası olarak buna destek veririz. Ak Parti, 15 yıllık siyasi geçmişe sahip ve kurulduğundan beri iktidarda olan sağcı muhafazakar parti. CHP, Türkiye’nin en eski partisi ama uzun süredir iktidar olamamış. Üstelik bu ülkedeki temel siyasi mücadele ikisi arasında geçiyor. İkisi bir araya gelebiliyorsa bütün dünya buna çok olumlu bakar. Bizce bir an önce kurulmalı ve iş dünyası olarak biz destekleriz.
Erken seçim istemiyor musunuz?
Açıkçası biz bunu istemiyoruz. Çünkü bu bize zaman kaybettirir. Ülkenin kasasına çok zarar veremez ama yatırımlar beklemeye geçer ki asıl kayıp da bu olur. 1 yanlış bazen 10 doğruyu götürür. Beklemek çok yatırımı erteletir ve belki de olacağı varken, o yatırımlar bir daha hiç olmayabilir. İş Dünyası olarak erken seçimi tercih etmiyoruz ve bir an önce hükümetin kurulmasını istiyoruz. Tercihimiz bu yönde.

HÜKÜMET KURULANA KADAR ROLANTİDEYİZ

Ekonomi şu anda ne durumda? 

Öyle bir konumdayız ki etrafımız ateş çemberi. İstemesek de ateş bize de sıçrıyor. Etrafımızda bizim kadar üretebilen bir ekonomi yok ama istikrarlı bir pazar da yok. Çevremiz istikrarlı olsaydı daha fazla ihracat yapardık. Tabii ki boş durmuyoruz. Hep yeni pazarları araştırıyoruz. Üretim ve ihracatımızı nasıl geliştiririz ona bakıyoruz. Evet iç payasa çok dinamik ve canlı. Bu, ekonomimiz için iyi ama ihracatımız artmıyor. İşsizlerimize de iş lazım. Buradan bakarsak ekonomik açıdan rolantideyiz. İş dünyası bekliyor. Ülkenin böyle rolantide kalmaya tahammülü yok. Bir an önce hükümet kurulsun ki işimize bakalım.

BÜYÜK PROJELERİ KİMSE DURDURAMAZ

Büyükçe bir kitle Ak Parti döneminde başlayan büyük projelerin akamete uğramasından endişe ediyor. Sizce projeler bir koalisyon hükümetinde de devam eder mi?

Boğaza tüp geçitler ve üçüncü köprü yapılacak. Havalimanı inşaatı artık durdurulamaz. Zaten mevcut havalimanı yetmiyor. Kanal İstanbul da yapılmalı. Boğaz’daki gemi trafiğinin geldiği boyutu herkesin görmesi lazım. Çok tehlikeli bir noktadayız. Boğazın iki ucunda yüzlerce gemi sıra bekliyor. Açıkçası ben, hiçbir siyasi partinin bu projelere ‘dur’ diyeceğine inanmıyorum. Öyle söylüyorsa da gönülden söylemiyordur. İlk boğaz köprüsüne itiraz olmadı mı? Sonra ikincisine kaynak bulmak için yaşanan ‘sattırmayız tartışması’ olmadı mı? Şu dakikadan sonra bu projlere kimse ‘dur’ diyemez. Diyen kaybeder. Bu projeler artık dünya projeleridir ve dünyada da en çok yatırım yapılan şehir şu anda İstanbul. Bunları bilerek engellemeye kalkışmanın siyasi maliyeti yüksek olur. Kensel dönüşüm de öyle, Uluslararası İstanbul Finans Merkezi projesi de. Bırakın engellemeyi bunların başarılı olması için yeni teşvik mekanizmaları geliştirilmesi gerektiğini düşünüyoruz.

SİRKECİ CANLANACAK

İTO ve TOBB’un Sirkeci’deki gayrimenkulleriyle ilgili projeniz ne durumda?

TOBB ile birlikte teklifleri aldık. Şehrin en kıymetli yerine, yeni değer katacak bir proje için çalışıyoruz. Turizm, konaklama, restoranlar, butikler, toplantı salonları v.s. olacak. 20-25 bin metrekarelik bir inşaat çıkacak. Düzenleme ve restorasyon ağırlıklı bir proje. Biz üyelerimizle rekabet edeceğimiz işlere girmek istemiyoruz. O nedenle projeyi yap işlet devret ile ihale edebiliriz. 20-25 yıllık bir süre olabilir. Yatırım tutarı, 150-250 milyon lira arasında görünüyor.  Büyükşehir de, burada yolu alta alarak bazı düzenlemeleri yapacak. Yayalaştırmalar v.s. Şu anda bölge çok karanlık bir bölge. Akşam olunca hayat duruyor. Biz bunu kıracağız. Beyazıt ve Süleymaniye’ye kadar yaşayan bir bölge oluşturmak istiyoruz. Biz bu uçtan başlıyoruz. Devamında mülk sahipleri bize eklemlenebilir. Süleymaniye projesi de bir taraftan yürüyor.

YEŞİLKÖY’E, YENİ FUAR KOMPLEKSİ

 İDTM A.Ş. ve CNR Fuarcılık’ın işlettiği fuar kompleksini büyütmek istediğinizi birkaç kez açıkladınız. Bu konuda çalışmalar hangi aşamaya geldi?

Üçüncü havalimanı yakınında 500 bin metrekarelik bir yeni fuar alanı yapılacak ama bunun için 6-7 sene beklemek lazım. Şu anda CNR Fuarcılık’ın da kiracımız olduğu yerde ki, İDTM A.Ş. de bir kısmında işletmeci konumunda 110 bin metrekare kapalı alanımız var. Biz orasını 310 bin metrekare alana çıkarmak için projemizi yaptık. Görüşmelerimiz devam ediyor. Kiracımız yeni projede de mevcut alanı kadar bir yeri işletebilir. Biz de diğer yerleri işletebiliriz. İDTM A.Ş’nin de orada işletmeci olarak kalmasını önemsiyoruz ama ne kadar da kalmalı ona bakacağız. Proje bir bütün olarak yapılacak. Mevcut alan da yıkılacak. Bütün otoparklar ve mal transferleri yeraltına alınacak. Bir taraftan yıkıp bir taraftan yapacağız. Dünyanın en modern fuar alanını yapacağız.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)