E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
İş Bankası Şubat ortasında yetkilendirme aşamasına geldiği eurolira ihracından, yatırımcı talebinin mevcut konjonktürde yerel para birimi ihraçlar yerine dolar cinsi kağıtlara kayması üzerine vazgeçerek, dolar cinsi eurobond ihracına çıkmayı planlıyor.
Bankacılık kaynakları son dönemde gelişmekte olan ülkelerin lokal para birimi ihraçlarına yatırımcı ilginin düşük kaldığına dikkat çekerken, İş Bankası’nın Dolar cinsi ihraca çıkmasının hem yatırımcı isteği hem de maliyet açısından daha "mantıklı" olacağını söylediler.
İş Bankası Genel Müdürü Adnan Bali, 15 Şubat'ta "TL cinsi eurobond yetkilendirmesini gelecek hafta yapacağız" demiş ardından bankacılık kaynakları, Mart ayı başında İş Bankası'nın TL cinsi Euro tahvil ihracı için Barclays, Citi,Deutsche Bank, HSBC ve JP Morgan'ı yetkilendirdiğini belirtmişti.
Konuya yakın bir bankacılık kaynağı, "TL cinsi yurtdışı borçlanma piyasası henüz yeni. İlk ihraç gerçekleştiğinden beri geçen süre iki ay civarında, yani dolar cinsi ihraçlardan çok daha illikit bir piyasa. Gelişecek ancak bu zaman alacak. Türk bankaları açısından vade uyumsuzluğunu gidermesi gibi nedenlerle, yatırımcı açısından da düşük faiz ortamında sağladığı nominal getiri sayesinde tercih edilen ihraçlar" dedi ve ekledi:
"Ancak yatırımcıların elinde bulundukları ve uzun vadeli olarak sabit getirili kıymetlerde tutabilecekleri TL miktarı dolar miktarına göre karşılaştırılamayacak kadar az. İş Bankası ise acil borçlanmaya ihtiyaç duyan bir kurum değil. Neden bugün talep az ise borçlanmaya TL cinsi çıksın ki görüldüğü üzere çıkmayacaklar. İhracı dolar cinsine çevirecekler ve muhtemelinde yoğun talepli oldukça düşük maliyetten bir borçlanma gerçekleştirecekler".
Öte yandan bankacılar küresel konjonktür nedeniyle ihraçların bazen ertelenmesinin ya da para birimlerinde değişiklikler yapılmasını normal bir süreç olarak nitelendiriyorlar ve böyle durumlar için zaten bankaların yetiverirken para birimlerini ve süreyi geniş tuttuklarını da belirtiyorlar.
Son dönemde Güney Kıbrıs endişeleri ve küresel merkez bankalarının politika kararlarına ilişkin belirsizlikler risk iştahını negatif yönde etkiledi ve ihraçlara olan talepleri azalttı. İhraçların önemli bir bölümü risk iştahının daha olumlu olacağı dönemleri bekliyor.
İş Bankası Türkiye dışında yerleşik gerçek ve tüzel kişilere satılması koşuluyla toplamda 2.5 milyar dolar veya diğer para birimlerinde muadili tutara kadar, azami 10 yıl vadeli tahvil ihracı için genel müdürlüğe yetkiyi geçen yılıvermişti. SPK ise başvuruyu 15 Mart'ta onaylamıştı.
Bankacılık kaynakları İş Bankası'nın dolar cinsi Euro tahvil ihracı için de Barclays, Citi, Deutsche Bank, HSBC ve JP Morgan'ı yetkilendirmesinin beklendiğini söylediler. Yetkilendirme ile ilgili ise henüz resmi bir açıklama yapılmadı.
Bu yıl Akbank ve Garanti Bankası daha önce yurtdışında TL cinsi tahvil ihraç etti.
Türkiye'de bir kurumun yurtdışında yaptığı ilk TL cinsi ihraç olan Akbank'ın5 yıllık ihracında satış tutarı 1 milyar lira, nihai getiri yüzde 7.5 olurken; tahvile 2.7 milyar TL civarında talep gelmişti.
Garanti Bankası'nın 5 yıl vadeli eurolira ihracında nihai getiri yine yüzde7.5 olurken, satış tutarı 750 milyon lira olarak gerçekleşti ve talep 1.5 milyar TL’nin altında kaldı.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (19:25)