E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Ekonomi Bölümü öğretim üyesi Dr. Serpil Kahraman, turizmden ticarete, konut alımından şirket kurmaya kadar İranlıların Türkiye’ye olan ilgisinin her yıl artarak, devam ettiğini söyledi.
İranlıların ev almak, iş kurup, ticaret yapmak için Türkiye’yi ve özellikle İstanbul’u tercih ettiğini, turizm ve tatil için ise Van gibi komşu illerin yanı sıra Antalya’ya ilgi gösterdiklerini anlatan Kahraman, “Son yıllarda yabancı sermaye çekmek amacıyla bir dizi politika uygulayan Türkiye’ye, çevresindeki birçok ülkeden yatırımcı geliyor.
Yabancıların Türkiye’ye yönelik yatırımlarının önemli bir kısmı gayrimenkul yatırımı olarak yapılırken şirket kurarak yapılan sermaye yatırımında da son dönemde gözle görülür bir artış var. Her iki alanda da İranlılar ilk sıralarda yer alıyor” diye konuştu.
İRANLILARIN KONUT ALIMINDA 2 YILDA 7 KAT ARTIŞ
Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre, yabancılara satılan konut sayısının 2018 yılında 40 bin 44 olduğunu belirten Kahraman, “2019 yılında ise bu sayı yaklaşık yüzde 14,8’lik artışla 45 bin 967 olarak gerçekleşti.
Ülke uyruklarına göre konut satışlarına baktığımızda Irak 7 bin 596 konutla başı çekerken Irak’ı 5 bin 423 konutla İran vatandaşları izliyor. Ancak İran vatandaşlarının konut alım oranlarında dikkat çekici artış söz konusu. Şöyle ki 2017 yılında 792, 2018 yılında 3 bin 652 olan sayı, 2 yıl içinde neredeyse 7 kat artarak, 2019’da 5 bin 423’e ulaşmış durumda” dedi.
YABANCI ORTAKLI ŞİRKET KURULUMUNDA İLK SIRADALAR
İranlıların Türkiye’ye olan ilgisinin, yabancı ortak sermayeli kurulan şirketlerde de sürdüğünü belirten Kahraman, “Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği 2019 yılı verilerine göre, yabancı ortak sermayeli kurulan şirket sayısında 970 şirket ile İran 1’inci sırada yer alıyor. 2016 yılında Türkiye’de toplam 298 şirket kuran İranlılar, bu rakamı 2017’de 357’ye, 2018’de ise bin 19’a çıkardı.
2019’da ise bir önceki yıla göre yaşanan azalışa karşın 970 şirket ile ilk sırada yer aldıklarını görüyoruz. İran sermayeli şirketlerin 799’unun İstanbul’da kurulduğu görülürken İzmir’de ise 14 İran ortaklı şirket kurulmuş. Şirketlerin faaliyet alanlarına baktığımızda ise 423 ile en çok toptan ve perakende ticaret alanında faaliyet gösterdiklerini görüyoruz. 2019’da ulaştıkları toplam sermaye bedeli ise yaklaşık 138 milyon TL” diye konuştu.
TURİST SAYISINDA 2 MİLYONU AŞARAK İLK 5’TELER
Ekonomik ilişkilerin geliştirilmesine yönelik projeler ve tanıtım faaliyetleri dışında coğrafi yakınlık, sosyokültürel benzerlikler gibi etkenlerin İranlıları, Türkiye’ye çeken unsurlar arasında olduğunu dile getiren Serpil Kahraman, Türkiye’ye gelen toplam turist sayısına bakıldığında, ilk 5 ülke arasında yer aldıklarını belirtti.
Kahraman, “Ülkemiz son dönemde İran’ın 1 numaralı turizm destinasyonu ve gerek sayıca gerekse harcama oranı bazında turizmde en fazla paya sahip olan ülkelerden biri. Geçtiğimiz yıl ülkemizi ziyaret eden İranlı sayısı bir önceki yıla göre yüzde 5 artarak 2 milyon 102 bin 890 kişiye ulaştı. Türkiye’ye gelen toplam yabancı turist oranında, İranlıların payı yüzde 5’e yaklaşmış durumda. Özellikle İstanbul, Van ve Antalya İranlılar için popüler. Turizm amaçlı ülkemize gelişleri, sonraki dönemde yatırım yapma kararlarını da etkiliyor” dedi.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
Ben de buradan gitmek istiyorum ama olmuyor. İranlılar, Araplar kadar şanslı değilim.
yakında TÜRKLER kendi ülkesinde azınlık haline gelecek..
İngiltereden.Fransadan da satın alıyorlar.Ama onların basını hiç dedikodu yapmıyor.Bunun yerine ortadoğudan diye manşet atsanıza insanları mimliyorsunuz.
ne ortadoğusu zaten bu toprakları vatandaşlık karşılığı satışa çıkartanlan daire karşılığı bedavadan vatandaşlığı veriyor..ser git iran a ırak a sana vatandaşlık veriyorlar mı bak bakalım..akp T.C. topraklarını kat karşılığı ne idüğü belirsiz adamlara sattı satmaya devam ediyor..
Hükümetimiz ülkemizin TÜRK etnik yapısını değiştirmekte kararlı,elhamdülillah
İranlılar , Iraklılar, Suudiler, Suriyeliler, Afganlar,Almanlar, Ruslar taşınmaz ala ala, şirket kura kura yerleştiler Ülkeme. Ne dur diyen var, ne arkasını arayan soran. İkiyüzellibin doları bastıran TC oluyor,gayrımenkul alıp teskere bırakıyor. Haaa ,Çinlileri unutmayalım. Köprü yatırımı sadece başlangıç , İpek Yolunun güzergahında örneğin İskenderun, Trabzon ,İstanbul ve diğer yerleşim bölgelerimizde görmeye alışacağız herhalde. Hayırlı işler olsun :( :(
vatandaşlık vermek için bir milyon ikiyüzellibin dolardan, 250 bin dolara indirip önüne gelene vatandaşlık vermek bu ülkenin temeline dinamit koymaktır...bu kadar ucuz vatandaşlık dünyanın hiçbir gelişmiş ülkesinde yok...
abd-iran savaşında türkiye gelecekleri ilk ülke. o bakımdan zenginleri ev alıyor. vatandaşlık alıyor böylece savaş oldumukaçacakları ülke türkiye. ucuz ülke. yerli milli insanımız çadırdada yaşar misafirler gelsin. yeterki parası olsun cebinde. garibanlarıda sınırd akarşılar kızılay çadırlarına alırız .. : )) para hiç birşey v eönemsizdir diyenler yalan söylüyorç para her kapıyı her ülkede açıyor. sadece lüme çaresi yok paranın
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (01:41)