E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Ülkelerin petrol ihracatlarını takip eden uluslararası şirketler, İran'ın 2022'nin son iki ayında ihracatta yeni zirvelere ulaştığını açıkladı. Danışmanlık ver ölçüm şirketlerine göre Tahran yönetimi, Amerika Birleşik Devletleri'nin (ABD) Çin ve Venezuela'ya yapılan sevkiyatları artıran yaptırımlarına rağmen 2023'e güçlü bir başlangıç yaptı.
Müşterilerine sektör bilgisi, finansman, hazine yönetimi, kurumsal yatırım ve uluslararası bankacılık hizmetleri sunan Amerikalı danışmanlık şirketi SVB International, İran'ın aralık ayında ham petrol ihracatının günde ortalama 1,137 milyon varil olduğunu, bu rakamın kasım ayına göre 42 bin varil arttığını ve bunun 2022'nin en yüksek rakamı olduğunu tahmin ettiklerini duyurdu.
Aynı şekilde veri istihbarat firması Kpler de, İran'ın ham petrol ihracatının kasımda günlük 1,23 milyon varille Ağustos 2022'den bu yana en yüksek seviyeye ulaştığını ve aralıkta günlük 1 milyon varilin biraz altına düşmesine rağmen Nisan 2019'daki 1,27 milyon varillik oranla neredeyse aynı seviyede olduğunu belirtti.
İran Petrol Bakanlığı Reuters'ın ihracatla ilgili yorum talebine yanıt vermezken yarı resmi Fars haber ajansı İran'ın devlet bütçesinde 1,4 milyon varillik sevkiyat hedeflediğini duyurdu.
‘’YAPTIRIM UYGULAMAKTAN ÇEKİNMEYECEĞİZ’’
2018'de eski ABD Başkanı Donald Trump'ın İran ile 2015'te imzalanan nükleer anlaşmadan çıkması ve İran hükümetinin gelirlerini azaltacak yaptırımları uygulamaya sokması, 2018'de günde 2,5 milyon varil olan petrol ihracatının 2020'de kimi zaman 100 bin varile kadar gerilemesine neden olmuştu. Fakat nükleer anlaşmayı canlandırmaya çalışan halefi Başkan Joe Biden döneminde ihracatın artmaya başladığı ve bazı tahminlere göre 2019'dan bu yana en yüksek seviyeye ulaştığı belirtildi.
Şirketler bu artışı Biden yönetiminin Trump'a oranla İran'ın petrol ihracatına karşı ciddi bir baskı kurmamasına bağlasa da Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü Adrienne Watson, yönetimin yaptırımları güçlü bir şekilde uyguladığını ve "İran'ın makroekonomik rakamlarının bunu açıkça ortaya koyduğunu" söyledi.
Watson ayrıca, "İran'ın füze ve insansız hava aracı ticaretine ve İran halkına yönelik insan hakları ihlallerine karşı yaptırım uygulamaktan çekinmedik ve çekinmeyeceğiz" dedi.
İHRACAT DAHA DA ARTACAK MI?
Her ne kadar şimdilik taraflar müzakere masasına oturamamış da olsa nükleer anlaşmanın yeniden canlandırılması İran'ın Güney Kore ve Avrupa gibi eski alıcılarına yeniden petrol ihracat etmesini sağlayabilir. Fakat ABD ile İran arasındaki görüşmeler eylül ayından beri çıkmaza girmiş durumda. Bu durumun en büyük sebepleri olarak kasım ayında Tahran'ın hükümet karşıtı protestoculara uyguladığı baskı ve Rusya'ya insansız hava aracı satışı gösteriliyor.
İran'da eski bakan yardımcısına idam cezası
BOTAŞ: İran'dan gaz teslimatı yüzde 70 azaldı
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (07:00)