E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemİran'ın 30 milyar doları kayıp---

İran'ın 30 milyar doları kayıp

İran'ın 30 milyar doları kayıp
11 Mayıs 2019 - 14:40 borsagundem.com

İranlı bakan yardımcısı petrol dışı 40 milyar dolarlık ihracat yaptıklarını ancak bunun 30 milyarının ülkeye girmediğini söyledi. Cumhurbaşkanı Ruhani bunun "devlete ihanet" olduğu açıklamasını yapmıştı

İran Sanayi, Maden ve Ticaret Bakan Yardımcısı Hüseyin Mir Şucaiyan, İran devlet medyasına yaptığı açıklamada ülkenin petrol dışı ihracatıyla ilgili bilgiler paylaştı.

İran hükümetinin yaptırımlar nedeniyle petrol satışında sorunlar yaşadığını ve bu şartlarda dış ticaret çarkının dönebilmesi için özel sektörün yardımcı olması gerektiğini ifade eden Şucaiyan, dövizin, nakit ya da ülkenin ihtiyaç duyduğu birinci kalem mallar şeklinde ülkeye geri dönmesinin sağlanmasını istedi.

İran'ın ihracattan elde ettiği 40 milyar doların 30 milyarının ne nakit ne de mal olarak ülkeye girmediğini aktaran Şucaiyan, "Bazı ihracatçılar, sattıkları ürünlerin parasıyla üretim için ham madde aldıklarını iddia ediyor ancak tüm bunlar ticaret kartları ve Nima Sisteminde görülüyor. Petrol dışı ihracattan elde edilen 40 milyar doların 30 milyar doları ülkeye geri dönmedi" dedi.

Kur sabitlenmişti

İran'da hükümet, geçen yıl Nevruz Bayramı tatili ve ABD'nin nükleer anlaşmadan çekilmesinin ardından dövizin yükselişini durdurmak için sabit kur rejimine geçti. Hükümet, döviz kurunu 4 bin 200 tümende sabitledi ve birinci kalem olarak belirlenen temel gıda ürünlerini ithal eden şirketlere bu fiyattan satıyor. Ülkede ihracat yapan şirketlere de sattıkları ürünün parasını Nima adı verilen mali sisteme geri yatırmaları koşuluyla dövizi serbest piyasa fiyatının altında satıyor.

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani de 8 Eylül 2018'de yaptığı açıklamada petrol dışı 40 milyar dolarlık ihracat yaptıklarını ancak bunun 20 milyar dolarının piyasaya girmediğini söylemişti.

İhraç ürünlerinden elde edilen geliri piyasaya sürmeyen kurumlardan bazılarının kamu-özel teşekkülü olduğunu aktaran Ruhani, bunun "devlete ihanet" olduğunu ve bu konuda ihmalkarlık yapanların önce görevlerinden azledileceğini, ardından da haklarında dava açılacağını bildirmişti.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (5)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • : ))11 Mayıs 2019 19:55

    ne dir bu DOLAR sevgisi..kiminde yok, kiminde çok...Suriyeli mültecilere harcmışlardır :D tam okadar masrafları

  • Itri11 Mayıs 2019 16:44

    Şeriat var ama insanlık yok.

  • Flu12 Mayıs 2019 12:15

    Hak adalet, okuma, merak, araştırma duygusu olmayan islam coğrafyasında gerçek şeriat uygulanamaz. Pagan dini gibi ataerkil tapınıyorlar

  • Ferhata cevap 12 Mayıs 2019 07:49

    Müslüman ülkelerin petrol zengini birkaçı hariç tamamı sürünüyor. Neden çünkü doğru dürüst çağdaş bir eğitim/bilim yok, demokrasi,düşünce özgürlüğü yok, hukuk yok. Bunlar olmadan kalkınma olmaz. Ortadoğuya özenen kafalara duyurulur. Ama ne söylesek nafile.

  • Ferhat12 Mayıs 2019 02:46

    Şeriat nedir? Boş boş yazmışsın. Hakikaten şeriat olsaydı müslümanlar böyle sefil olmazdı