E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
35 yıldır uygulanan uluslar arası ambargoların kalkmasıyla İran, dünyaya entegre olmak için yönünü Batı’ya çevirmeye başladı. Batılı küresel devler birer birer Tahran’la masaya otururken, mobilyadan giyime birçok alanda fırsatlar yaratan İran, enerjideki yeniden yapılanma sürecinde de Türk şirketleriyle temasa geçti.
Haziran ayında eski Galatasaray Başkanı olan Ünal Aysal’ın şirketi Unit International Energy ile İran Enerji Bakanlığı görüşmesi olumlu sonuçlanmış ve 4.2 milyar dolarlık anlaşma imzalanmıştı.
Bu anlaşma ile Belçika merkezli Türk şirketi Unit, İran’ın 7 ayrı bölgesinde 7 tane kombine çevrim santrali kuracağını açıklamıştı. Anlaşmada adı geçen santrallerin toplam kurulu gücü ise 6.020 MW olarak planlanırken, projelerin inşaa tarihi de 2017’nin ilk çeyreği olarak ifade edilmişti.
“Görüşme bile yapmayız''
Unit’in İran’daki bu yatırım hamlesi beraberinde yeni şirketler için de fırsatlar oluşturmaya başladı. Zorlu Holding bunlardan biri... Geçen ayın ilk günlerinde İran’a enerji yatırımı yapacağını açıklayan Holding’in CEO’su Ömer Yüngül, Zorlu Enerji’nin İran’da doğalgaz santrali yatırımı planladığını, İranlı yetkililerle görüşmelerin devam ettiğini dile getirmişti. 6 Eylül’deki bu açıklamada Yüngül, İran’daki yatırımla ilgili somut planın yıl sonunda ortaya çıkacağını ifade etmiş, ortak arayışın da olabileceğini de dile getirmişti.
İşte bu açıklamanın üzerinden tam 1 ay geçmişti ki Tahran’dan garip bir yanıt geldi. İran Enerji Bakan Yardımcısı Houshang Falahatian, Zorlu Grubu’nun İsrail ile bağlantısını öne sürdü ve İran’a yatırım yapamayacağını açıkladı.
İran’ın resmi ve yarı resmi haber ajanslarına konuşan Falahatian, Zorlu’nun İran’a yapacağı 5.000 MW’lık santral planının mümkün olamayacağını, İsrail’de iş yapan Türk şirketinin Tel-Aviv yönetimi ile 'geniş bağlantıları’ bulunduğunu söyledi. Falahatian, Zorlu’ya olan tepkisinde ise “Yatırım değil, görüşme bile yapmayacağız” demesi de işin ciddiyetini daha net ortaya koydu.
Başkanlar geldi, bakan gelmedi
Bilindiği gibi Zorlu Enerji’nin Türkiye, İsrail ve Pakistan’da rüzgar, jeotermal ve doğalgaz alanlarında toplamda 966 MW’a sahip enerji santralleri bulunuyor. İsrail ile Pakistan arasında herhangi bir diplomatik ilişki olmamasına rağmen, İslamabad yönetiminin Türk yatırımcılara olan anlayışlı tavrının İran’da olmaması açıkçası dostane gelmiyor. Hele ki geçen hafta İstanbul’da düzenlenen 23. Dünya Enerji Kongresi’ne Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Rusya Enerji Bakanı Aleksandr Novak, Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro Moros, OPEC Genel Sekreteri Muammed Barkindo, Katar Enerji Bakanı Muhammed bin Salih Al-Sade, Cezayir Enerji Bakanı Nureddin Butarfe, Birleşik Arap Emirlikleri Enerji Bakanı Suhail Mohamed Al Mazrouei, Venezuela Petrol Bakanı Eulogio Del Pino gibi isimlerin katılıp, İran’ın katılmaması; sınırdaş ülkeler için pek olumlu bir havayı da işaret etmiyor.
'Güneşte de varız’
İranlı bakan yardımcısının bu açıklamasının üzerinden birkaç gün sonra, Zorlu Grubu’ndan 'ısrarlı’ bir açıklama geldi... Zorlu Enerji Genel Müdürü Sinan Ak, İran’ın büyük bir pazar olduğunu ve şirketlerinin Türkiye’de olduğu gibi İran’da da hem güneş hem de rüzgar enerjisinde yatırım fırsatlarını izlediğini ifade etti. Ak’ın “Şu an İran’da 100 megavatlık güneş projesi konuşuyoruz. Aynı zamanda rüzgarda da 50 megavatlık bir kapasite için fırsat kolluyoruz” ifadeleriyle sadece doğalgazda sınırlı kalmayacaklarını söylemesi, Tahran’ı daha iyimser bir havaya sokacak türden...
Kerim ÜLKER / DÜNYA
Zorlu Gazze'ye elektrik için hazırda bekliyor
Zorlu Holding yeni yatırımlara hazır
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
israil adına casusluk yapacağında şüphelenmemek için aptal olmak gerekir. adamlar bizim gibi değil aldık tüm dünyayı koynumuza başımız beladan kurtulmuyor...
Adamlar tutarlı İsrail'de varsan ben yokum gelme bana diyor.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (09:08)