E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemİran'da sosyal medya engelleri başladı---

İran'da sosyal medya engelleri başladı

İran'da sosyal medya engelleri başladı
31 Aralık 2017 - 17:10 borsaningundemi.com

İran'da protesto eylemlerinin artması sebebiyle sosyal medyanın yasaklandığı açıklandı

İran devlet televizyonu, yükselen protestolara karşı ülkede "sosyal medyanın engellenmeye başladığını" duyurdu. Güvenlik yetkilileri, ülke çapında giderek yayılan ve yükselerek devam eden hükümet karşıtı protestolara karşı "barışı sağlamak amacıyla, geçici olarak Instagram ve Telegram uygulamalarının engellendiğini" açıkladılar.

İran yetkilileri, ülke çapında devam eden hükümet karşıtı protestoların devam etmesi halinde, protestocuların "demir yumrukla" karşılaşacakları ve "yaptıklarının bedelini ödeyecekleri" uyarısı yaptı. 

DIŞ GÜÇLERİ SORUMLU TUTTULAR

İran genelinde üç gün önce başlayan hükümet karşıtı protestoların şiddeti artmaya devam ediyor. Şimdiye kadar protestolar sırasında iki kişi yaşamını yitirirken yetkililer polis güçlerinin ateş açmadığını söyledi ve gerçekleşen ölümlerden Suni’leri ve dış güçleri sorumlu tuttu.

Hürremabad, Zencan ve Ahvaz kentlerindeki protestolar sırasında eylemciler ülkenin dini lideri Ayatollah Ali Hamaney’in görevden alınması veya öldürülmesi için slogan atarken, Ali Khamenei rejimine bağlı olarak çalışan İran Devrim Muhafızları Tuğgenerali Esmail Kowsari yerel basına yaptığı açıklamasında, "Eğer protestocular yüksek fiyatlar yüzünden sokaklara dökülüyorsa, şiddet eğilimli sloganlar atmamalı ve kamu malına zarar vermemeli" dedi.

İran İçişleri Bakanı Abdolreza Rahmani Fazli protestocuları verdikleri zararlar konusunda uyardı ve "Kamu malına zarar verenler, düzeni bozanlar ve yasaları çiğneyenler davranışlarından sorumlu tutulacak ve yaptıklarının bedelini ödeyecek. Şiddet, korku ve terör eylemlerini yaymak yanıtsız kalamaz" dedi.

EKONOMİK GİDİŞAT BELİRLEYİCİ

AA'nın konuştuğu İranlı gazeteci ve siyaset uzmanı Abbas Abdi, ülkede "ekonomi gidişatına itiraz" ekseninde gelişen halk gösterilerinin kısa sürede siyasi mecralara çekildiğini söyledi.

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani'ye yakınlığıyla bilinen gazeteci Abdi, son günlerdeki gösterilere ilişkin AA muhabirine açıklamalarda bulundu. 
Gösterilere "batık finans şirketleri"nin yol açtığını belirten Abdi, "Yatırdıkları paraya karşılık yüksek kâr payı alanlar, hükümet ve merkez bankasının hiçbir güvencesi olmamasına rağmen, zarara uğrayınca yatırımlarını geri talep etmeye başladı." dedi.

Abdi, söz konusu batık finans şirketlerinin çoğunluğunun Horasan eyaletinde bulunması nedeniyle gösterilerin buranın merkezi olan Meşhed kentinde başladığına dikkati çekti.

Mahmud Ahmedinejad hükümeti döneminde ekonomi alanında yapılan hataların da gösterilere zemin hazırladığını kaydeden Abdi, "Elbette yaşananlar, yalnızca bu maceranın başlangıcı. Bunun dışında, alt tabakadan birçok kişi de seslerini duyurmak için böyle bir ortamı bekliyordu." diye konuştu.

Abdi, bahsi geçen ekonomik nedenlerin, son günlerde yaşanan olayların tek sebebi olamayacağını vurgulayarak sözlerini şöyle sürdürdü:  "Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde yenilgiye uğrayan kesimin, bu gösterilerin ortaya çıkmasına sevindiği açıkça hissediliyor. Ancak, bu kesimin göz ardı ettiği asıl olay, İran'daki ekonomi sorununun hızla amacından saparak, başta siyasi olmak üzere başka mecralara çekiliyor olması."

İran'daki gösterilerin bölgeye etkisine de değinen Abdi, "İran'la iyi ilişkilere sahip olmayan ülkelerin bu durumdan hoşnut olmaları gayet doğal. Aynı şekilde, İran da o ülkelerde yaşanan benzer olaylara sevinir. Buna karşın, İran'ın, bölgede istikrarsızlığa yol açacağı için Türkiye'deki başarısız darbe girişimine sevinmediği örneğinde olduğu gibi, bölge istikrarının bozulmasını istemeyen ülkeler de elbette bu olayların yaşanmasından mutluluk duymazlar." değerlendirmesinde bulundu.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)