E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro Ekonomi"İran'a ihracatımız neredeyse durma noktasına gelebilir"---

"İran'a ihracatımız neredeyse durma noktasına gelebilir"

İran'a ihracatımız neredeyse durma noktasına gelebilir
20 Ocak 2019 - 15:33 borsaningundemi.com

MÜSİAD Tahran Temsilcisi Fatih Çayabatmaz, İran Meclisinin iç piyasanın ihtiyacını karşılayacak kadar ülkede üretimi olan benzer malların ithalatını yasaklama kararının iki ülkenin ticari ilişkilerine zarar vereceğini söyledi.

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Tahran Temsilcisi Fatih Çayabatmaz, İran Meclisinin "iç piyasanın ihtiyacını karşılayacak kadar üretimi yapılan benzer malların ithalatını yasaklama" kararının Türkiye ile İran arasındaki ticari ilişkilere zarar vereceğini belirterek, "İran'a ihracatımız neredeyse durma noktasına gelebilir." dedi.

AA muhabirine konuşan Çayabatmaz, İran Meclisinde bugün onaylanan yasa tasarısının, Türkiye'nin İran'a ihracatının önemli oranda zarar görmesine neden olacağını söyledi.

Çayabatmaz, "İran Meclisinin iç piyasanın ihtiyacını karşılayacak kadar ülkede üretimi olan benzer malların ithalatının yasaklanma kararı, Türkiye ile İran arasındaki ticari ilişkilere zarar verecek niteliktedir." dedi.

Bir süre önce ülkede üretimi yapılan ürünlere benzer yabancı ürünlerin; televizyon, radyo, gazete ve bilboard gibi her türlü yazılı, görsel ve basılı alanda reklamının yasaklandığını hatırlatan Çayabatmaz, "İran Meclisinin bu kararıyla ithalatın önü tamamen kesilmeye çalışılıyor." diye konuştu

- Daha önce 61 ürünün ithalatı yasaklanmıştı

Türkiye ile İran arasında 2015'te yürürlüğe giren Tercihli Ticaret Anlaşmasının bu karardan etkilenmemesi gerektiğini belirten Çayabatmaz, "Tercihli Ticaret Anlaşmasının müzakereleri yaklaşık 10 yıl sürdü. İki ülke karşılıklı olarak 200 civarında malda gümrük vergisi indirimine gitti. 2018 yılı başında ekonomik yaptırımların başlamasıyla beraber bin 339 malın ithalatı yasaklandı. Tercihli Ticaret Anlaşması kapsamındaki 61 ürünümüzün ithalatı da bu kapsamda yasaklanmış oldu." ifadelerini kullandı.

Bin 339 malın ithal edilmesi yasağının Türkiye'nin İran'a ihracatını yüzde 30 azalttığına işaret eden Çayabatmaz, Tercihli Ticaret Anlaşması kapsamındaki 61 ürünün bin 339 ürün listesinden çıkarılması için İran Ticareti Geliştirme Kurumuna müracaat ettiklerini belirterek, şunları kaydetti:

"Tercihli Ticaret Anlaşması gibi iki ülke arasında yapılmış anlaşma, uluslararası bir hüviyete sahiptir, kararnamelerle kaldırılamaz. Bunları İranlı yetkililere ilettik. Uygulamanın iki ülke ticaret ilişkilerine zarar vereceğini söyledik."

- "İran'a ihracatımız neredeyse durma noktasına gelebilir"

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani'nin son Ankara ziyaretinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'la yaptığı toplantıda, Erdoğan'ın Tercihli Ticaret Anlaşmasının kapsamı genişletilip ürün sayısının arttırılması konusunda ivedilikle adım atılması gerektiği yönünde iki ülke maliye bakanlarına beyanatta bulunduğunu hatırlatan Çayabatmaz, şöyle devam etti:

"Bu konuda müspet bir adım beklerken, İran Meclisinin aldığı son kararla bu ülkeye yapacağımız ihracatın daha da düşmesiyle karşı karşıya kaldık. Söz konusu meclis kararında Tercihli Ticaret Anlaşması yapmış ülkeler bir an önce kapsam dışı bırakılmalıdır."

Türkiye'nin İran'a ihracatının daha çok tüketim malları üzerinden olduğunu ifade eden Çayabatmaz, "Tekstil, beyaz eşya, gıda, sağlık malzemeleri ve kozmetik ürünleri İran'a en çok sattığımız ürünlerdir. Bu ürünlerin benzerleri İran'da üretiliyor. İran Meclisinin aldığı kararla bu ülkeye ihracatımız neredeyse durma noktasına gelebilir." şeklinde konuştu.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (8)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • cafer21 Ocak 2019 09:48

    e napacaktı,adamlar abd nin baskısı altında ezilip duruyor en doğal hakları bu kararı almaları

  • erol g.21 Ocak 2019 00:13

    ÜLKEMİZİN NOHUT EKİP/BİÇEN KÖYLÜ VATANDAŞLARIMIZ ÜRÜNLERİNİ SATAMADIKLARINDAN NOHUTLARINI HAYVANLARINA YEM OLARAK KULLANACAKLARINI AÇIKLIYOR Bir taraftan da sanki nohutumuz yokmuş gibi dünyanın öbür tarafındaki ülkelerden nohut ithal ediliyor

  • Tufan20 Ocak 2019 23:04

    İrandan dost olmaz her zaman temkinli olmak lazım. Maalesef şia kafası onların kalıcı dost olmasına mani oluyor. İlk fırsatta satıyorlar. Bugün amerika ile tekrar anlaşsa bizi unutur suratımıza bakmaz. Biz onlardan doğalgaz petrol alalım onlar bizden aldıklarını yasaklasın işe bakarmısın. Petrol ve doğalgazı kesinlikle para ile almayalım barter diyelim işlerine gelmezse çeksin gitsinler.

  • Kaçan Grup21 Ocak 2019 13:09

    Nato üyesi Türkiye, Amerikan üsleri sünni kafalı Türkiye’de. İran Türkiye’ye güvenmiyorsa haklıdır.

  • ali21 Ocak 2019 05:42

    adamlar gereksiz ithal mal almayacağız deseler bunun neresi düşmanlık normal davranış ...komşu ülkelerle kavgamız kime yarar onu düşün

  • Lale20 Ocak 2019 22:45

    Abd çin arasında ticaret savaşı var. Turkiye iran arasında da olması normal. İranl dostluk da, askeri muttefiklik de, ekonomik işbirliği de olmaz. Doğal rakip çünkü

  • ALAATTİN CAMGÖZ20 Ocak 2019 21:19

    İSLAM DÜNYASINI İRAN MEZHEPCİLİK YAPARAK HEP BATIRMIŞTIR.IRAK, YEMEN LİBYA SURİYE.HEP TÜRKİYE YİDE DİBİNDEN OYMAK İÇİN ZAMAN ZAMAN PKK KULLANMIŞTIR.KANDİLE HAREKET OLACAKTI KARAR ALINDI SONRA TIRKTI.BUNLARA ASLA GÜVENİLMEZ.DAHA KÖTÜ GÜNLER İRAN I BEKLEMEKTE OLUP, ONLARIN SAVAŞINDA DIŞARIDA OLMAMIZ LAZIM.RTE NIN UYANIK OLMASI GEREKMEKTEDİR.ONLARIN HASTALIĞI BİZE BULAŞMASIN.

  • Muhammet Cerit20 Ocak 2019 17:19

    İranli yeniyetmelerin ülkeyi rüşvete boğdugu ve sözde altın ticareti yapıldığı zamanlarda şikayet eden yoktu niyeyse.