E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
İran'ın Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) Temsilcisi Hüseyin Kazımpur Erdebili, Rusya ve Suudi Arabistan'ın petrol piyasasını dengeleme bahanesiyle İran'ın pazar payını kapma peşinde olduğunu söyledi.
İran Petrol Bakanlığı'na bağlı SHANA haber ajansına konuşan Erdebili, ABD yaptırımlarının ülkesinin petrol ihracatına etkilerini ve OPEC üyesi Suudi Arabistan ve Rusya'nın yaptırımlara karşı tutumunu ele aldı.
ABD'nin İran petrolüne yaptırım çabalarının dünya petrol piyasalarını Rusya ve Suudi Arabistan'ın rehini haline getirdiğini ifade eden Erdebili, "Bir taraftan Rusya ve Suudi Arabistan dünya petrol pazarını dengeleme bahanesiyle İran'ın payını kapma peşindeyken diğer taraftan bazı OPEC üyeleri ABD ile el ele vererek örgütün kurucu üyelerine darbe vurma çabası içinde." dedi.
İTİBARA DARBE
Erdebili, Suudi Arabistan'ın OPEC toplantılarında belirlenen miktarın üzerinde üretim yaptığını belirterek, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri'nin (BAE), OPEC'i ABD'nin aracı haline getirdiğini bu nedenle de örgütün itibarına darbe vurulduğunu söyledi.
Erdebili, şöyle devam etti:
"OPEC tüzüğünün ikinci maddesi, üye ülkelerin çıkarlarının korunmasına vurgu yapar. Bu kurum yasa dışı ve tek taraflı yaptırımlara maruz kalan üyelerini korumakla yükümlüdür."
ABD'nin 5 Kasım'da devreye sokacağı ikinci aşama yaptırım paketiyle İran'ın petrol ihracatını sıfırlama çabalarına işaret eden Erdebili, Suudi Arabistan ve Rusya'nın petrol üretimlerini en üst düzeylere çıkarsalar dahi İran'ın petrol ihracatını tamamen durdurmanın mümkün olmayacağını kaydetti.
YÜZDE 28 AZALDI
ABD'nin ikinci yaptırım paketinin devreye gireceği 5 Kasım'dan itibaren İran Ulusal Petrol Şirketi, İran Petrol Ticaret Şirketi ve Ulusal Tanker Şirketi'ne uluslararası kısıtlamalar getirilecek ve ekonomisi büyük ölçüde petrole dayalı İran'dan petrol ve ürünlerinin satışına yaptırımlar uygulanacak.
ABD yönetiminin İran'ın petrol ticaretini hedef alan ikinci aşama yaptırımlarının devreye girmesine iki aydan az zaman kalırken Tahran'ın petrol ihracatı nisandan bu yana yüzde 28 azaldı.
ESAI Energy'nin raporuna göre, İran'ın Avrupa'daki petrol kayıplarını bu aydan itibaren Rusya karşılayacak. Rusya, Avrupalı petrol şirketlerinin İran'dan ithalatı durdurmasıyla AB ülkelerine petrol ithalatını artırma fırsatı yakalayacak.
Yaptırımlar nedeniyle İran'ın petrol ihracatında kaybettiği payı Avrupa'da Rusya, Asya'da ise Suudi Arabistan'ın alacağı öngörülüyor.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
dünyadaki en büyük güç teknolojidir...
iran da bize versin ucuza. Suriye ile Irak bitti. sirada iran var ondan sonra planlari Türkiye Allah Türkiyemizi Korusun. AMİN...
Salak olduğun nasıl da belli devlete zaten ucuz geliyor petrol ama halkı kazikliyorlar. Ayrıca böyle milleti pahalilikla yaşattıkları sürece ülke kendi kendini karıştıracak...
ne iran nede rusya ya güveneceksin.güveneceğim tek varlık vardır oda ALLAH tır.gerisi boştur.bunlar çıkarları için en değerli şeylerini satarlar.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (02:35)