E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
ABD’nin İran’a yönelik yaptırımları 5 Kasım’da devreye giriyor. Türkiye, İran yaptırımları için istisna talep ederken, iş dünyasının gözü Amerika’dan gelecek yanıta çevrildi. ABD Başkanı Donald Trump’ın mayıs ayında İran nükleer anlaşmasından çekilme kararının ardından Tahran’a yönelik yaptırımların ikinci ayağını içeren yaptırımlar, doğrudan petrol ve doğalgaz ticaretini hedef alıyor. Türkiye için en önemli başlığın petrol ve petrol ürünlerine ilişkin ticaretin yasaklanması oluşturuyor. Bu tarihe kadar Türkiye’ye istisna tanınmazsa ham petrol ithali yapılamayacak. Doğalgaz ithalatı sürerken, burada da ikili ticaret kısıtlaması uygulanacak. Böylece İran sattığı doğalgaz karşılığı alacağı parayı Türkiye’de tutacak. Türk menşeli ürün ithalinde kullanabilecek.
İSTİSNA İSTEDİK
Türkiye 2017’de ithal ettiği 25.7 milyon tonluk ham petrolün 11.4 milyon tonunu İran’dan ithal etti. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, geçen hafta yaptığı açıklamada ABD’den istisna talebine ilişkin gerekli girişimlerin yapıldığını açıkladı. İran yaptırımları Ankara Sanayi Odası’nın (ASO) meslek komitesi toplantısında önemli başlıklardan biri oldu. Halkbank Yaptırımlar Bölümü yetkilisi Seyit Ahmet Taymaz, yaptırımların finansal boyutundan ticarete yansımasına kadar kapsamlı bir sunum yaptı. Taymaz, İranlı Bank Mellat’ın da yaptırım kapsamına alınacağını anımsatarak, “Yaptırımların devreye girmesiyle birlikte İran otomobil sektörüne su bile satamayacak” dedi.
İran’la ticarette dolarla işlem yapılamayacağını belirten Taymaz, “Mal, İran üzerinden geçiyorsa da dolar kullanılamayacak. Yasaklı İran devrim muhafızları listesi var. Bu listedeki isimlerle çalışanlar da suçlu sayılıyor” dedi.
5 KASIM’DA YÜRÜRLÜĞE GİRECEK YAPTIRIMLAR
YÜRÜRLÜĞE girecek bazı yaptırımları Taymaz, şöyle özetledi:
İran liman işleticileri, İran İslam Cumhuriyeti Gemicilik Şirketi (IRISL), İran Güney Gemicilik Şirketi veya bağlı kuruluşları da dahil olmak üzere gemicilik ve gemi inşası sektörleri hakkındaki yaptırımlar.
İran’dan petrol, petrol ürünleri veya petrokimya ürünleri satın alınması da dahil olmak üzere petrol ile ilgili olan işlemler üzerindeki yaptırımlar (diğerlerinin yanı sıra İran Milli Petrol Şirketi-NIOC, Naftiran Intertrade Company-NICO ve İran Milli Tanker Şirketi NITC isimleri sayıldı).
Yabancı mali kuruluşların İran Merkez Bankası ve belirlenmiş İranlı mali kuruluşlar ile olan işlemlerine dair yaptırımlar.
Aracılık, sigorta veya reasürans hizmetleri tedarik edilmesi hakkındaki yaptırımlar.
İran enerji sektörü üzerindeki yaptırımlar. (Hürriyet / Aysel Alp)
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
ıran na destek olmalıyız aksı taktırde bizde batarız ıran parçalanırsa bızim errafımızı konbıle sararlar bunun yolu teknoloji sılah nukleher sılah şart yoksa yok oluruz
Sırf İsrail rahat olsun diye bir ulusun istikbaliyle oynamak.. Allah'a inancı olan karşı çıkar buna. Bölge ülkeleri ve de birkaç avrupa ülkesi direnirse zincir kırılır.
Hristiyan ile işbirliği yapıp müslüman ülkeye amborga uygulaması hakkında diyanetten açıklama bekliyorum
Aaa ona soruya cevap verebilecek bir diyanet bulmayı bırak hiçbir müslüman ülke veremez..o yüzden tüm müslüman ülkelerin hali ortada ilim bilim akıldan ve dahi Allah 'ın emirlerinden uzaklardalar...
Ecevit olsaydı basardı reddi, ama bu millet ecevit gibi bağımsızlık sevdalısını değil abd nin bop projesini savunanları mehmetçiği koreye gönderip abd li askeri korumaya çalışanları sever.
Bu ambargo meselesi ford oto gibi firmalarimizi etkiler mi?
Abd nşn uşağı olmadıklarından bunu yapıyorlae. İran dan kazançları olmayınca ambargo koyuyor. Bizimkilerde eyy üyy deeken sonuçta kıbleyi abd yapıyorlar
Takuntacıların kıblesi evvelsigün ingiliz dün alman bugün abd.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (10:29)