E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
İran’a uygulanan ambargonun kademe kademe kaldırılması ile bu ülkenin ticaret hayatında da her geçen gün yeni bir gelişme yaşanıyor. İran ve Güney Kore'nin 29 Ağustos'tan itibaren euro üzerinden ticaret yapacağı bildirildi. Karar'dan Güven Adalı'nın haberine göre İran’dan duyurulan haberlere göre, İran Dışişleri Bakanlığı Uluslararası Güvenlik ve Siyasi İşler Genel Müdürü Hamid Baidinejad, Tahran ve Seul arasındaki ticarette Güney Kore'nin para birimi wonun euoya çevrilmesinin önündeki engellerin kaldırıldığını belirtti.
ABD ONAYLADI
Baidinejad, bunun nükleer anlaşma çerçevesinde ve Amerika Birleşik Devletlerinin (ABD) onayıyla gerçekleştiğini vurgulayarak "Bu karara göre, iki ülke ticareti dolar kullanılmadan sadece euro ile yapılacak" değerlendirmesini yaptı. Bu karar euronun dünya ticaretindeki payını artırmasına da yardımcı olacak. Nükleer anlaşma çerçevesinde İran ve Güney Kore arasındaki ticarette sorunları çözmek amacıyla İran'ın baskısıyla Seul ve Washington yetkililerinin müzakereler yürüttüğünü aktaran Baidinejad, "Güney Kore, ABD'nin onayıyla doların aracılığı olmadan wonu euroya dönüştürme yolunda teknik bir çözüm sağladı" dedi.
Baidinejad, "Bununla birlikte diğer para birimlerinin de euroya çevrilme işlemindeki engellerin tamamen kaldırılmasının önü açıldı" ifadelerini kullandı. Güney Kore Ekonomi Bakanı da İran ve Güney Kore'nin euro üzerinden ticarete başlayacaklarını açıkladı.
İNGİLTERE 2013’TE YAPTI
İran ve Güney Kore arasında 2011 yılında 17 milyar dolar olan ticaret hacmi, 2012'de İran'ın nükleer programından kaynaklı petrol yaptırımı nedeniyle büyük düşüş yaşamıştı. İki ülke arasındaki ticaret hacmi geçen yıl 6,1 milyar dolar seviyesindeydi. 2013 yılında İngiltere’de dönemin Hazine Bakanı George Osborne, Çin parasını rezerv para olarak hazırlamak için ilk anlaşmayı imzaladı ve yuan-sterlin doğrudan ticaretinin yolunu açtı.
TL 15 YILDA 4 KAT ARTTI
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada, TİM olarak, yerel para birimleri ile ticaret yapılmasını önemsediklerini, son dönemlerde TL’nin dış ticarette kullanımında önemli oranlarda artış görüldüğünü ifade etti. Büyükekşi, 2001 yılında TL'nin ihracattaki payının yüzde 1 iken, bu oranın 2015’te yüzde 4,2’ye yükseldiği belirtti.
PİYASANIN SEYRİ DEĞİŞİYOR
Amerikan doları, dünya ticaretinde en yaygın kullanılan para birimi. Uluslararası ticaretin yaklaşık yüzde 60’ı dolar ile, yüzde 20’si euro ile yapılıyor. Geri kalan oran ise diğer ülke para birimlerine ait. Fakat 1999 yılında kullanılmaya başlanan euronun dünya ticaretindeki payı yüzde 17.8 olarak hesaplanıyordu. İlerleyen yıllarda euroya talep hızlı bir artış gösterdi ve doların payı geriledi. Bugün tüm dünyada yaklaşık olarak 7 trilyon dolar değerinde döviz, yaklaşık 4 trilyon Dolar değerinde altın rezervi tutuluyor.
DOLAR NEDEN LİDERLİK TAHTINDA?
Doların bu kadar yaygın kullanılmasının en önemli nedeni, 1944-1971 yılları arasında geçerli olan Bretton-Woods para sistemidir. 2. Dünya Savaşı sonrasında 44 müttefik ülkenin ABD liderliğinde kurdukları, ABD dolarının altına, diğer para birimlerinin de dolar üzerine altına sabitlendiği bu sistemin önemli bir özelliği, sistemdeki paralardan sadece doların altına dönüştürülebilir olmasıydı. Bu da, elinde dolar biriken ülkelerin, nasıl olsa istedikleri zaman bunu altınla değiştirebilecek olmalarının getirdiği rahatlıkla, Dolar tutmaya devam etmeleri gibi bir alışkanlık yarattı. 1971’de sistemin çökmesine rağmen, dünya ticaretinin çok büyük bölümünü yapan bu ülkeler doları kullanmaya ve rezerv para olarak tutmaya devam ettiler. Daha çok ülke bu parayı rezerv olarak kullanmaya başladıkça, bu trend güçlenerek devam etti. Dolayısıyla bunun psiko-sosyal bir etkisi de var. Diğer nedeni ise ABD dünyanın en büyük ekonomisi olarak ve büyük bir dış ticaret hacmine de sahip olmasıdır.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
anlaşılan ingilizler çini yönetmeye karar vermiş
bizdede ha bire dolar ha bire dolar... devlet bile köpru geçişlerini dolara endeksiliyo, Ama yabancı ulkere gelin TL ye guvenın kontrol altıdna diyo.. :DD
bir ülkede enflasyon 0'a yakın olursa, o ülkenin parası değerli olur, güvenilir liman görülür. Ülkede enflasyon olduğu sürece kimse her yıl %8-9 değer kaybedeb para ile alış veriş yapmaz
abd çöktüğünde dolar karşılığı olmayan boş bir peçete gibi olacak. dolara tapan parasını ona yatıran kay be de cek..
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (17:06)