E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
İran'da son 24 saatte 40 bin 808 kişiye Kovid-19 virüsü bulaşırken 588 kişi ise virüsten dolayı öldü. Bakanlığın açıklamalarına göre bu artış, virüsün son derece bulaşıcı olan delta varyantından kaynaklanıyor. Söz konusu yeni vakalarla birlikte salgının başından bu yana ülkedeki vaka sayısı 4 milyon 199 bin 537'ye yükselirken vefat sayısı da 94 bin 603'e ulaştı. Salgından en çok etkilenen Ortadoğu ülkesi olan İran'daki sağlık yetkilileri, resmi rakamların gerçeğin oldukça altında kaldığını vurguluyorlar.
Kovid-19 ile Ulusal Mücadele Otoritesi Müdür Yardımcısı Nader Tavakoli’nin açıklamasına göre nüfusu 8 milyondan fazla olan başkent Tahran, salgının başladığı Şubat 2020'den bu yana en fazla vaka, vefat ve hastaneye yatış sayısını kaydediyor.
Yetkililer, vatandaşların sosyal mesafe kurallarına uymadığından şikâyetçi. Resmi medya kuruluşları, birçok hastanenin artık kapasitesini doldurduğunu aktardı. Bazı sosyal medya kullanıcıları, aşı kampanyasının yavaş ilerlemesi nedeniyle iktidardaki dini mercii eleştiriyor. Zira şimdiye kadar ülke nüfusunun sadece yüzde 4'ü aşının iki tam dozunu alabildi.
Nader Tavakoli, ISNA haber ajansına verdiği demeçte şu ifadeleri kullandı:
“Önümüzdeki günlerde vefat sayılarında artış bekliyoruz. Beşinci dalganın zirvesine ne zaman ulaşacağımızı bilmiyoruz. Tahran'daki hastaneler ve acil servisler aşırı kalabalık. Şubat ayında başlayan ulusal aşı kampanyası umulandan daha yavaş ilerliyor. Sağlık Bakanlığı’nın pazartesi günü yayınladığı verilerine göre yaklaşık 83 milyon olan toplam nüfusun 13 milyondan fazlası tek doz aşı olurken sadece 3,7 milyon kişi aşının ikinci dozunu alabildi.”
Bakanlık salgınla mücadele kapsamında, yerel olarak üretilen ‘Kovİran Bereket’ aşısının yanı sıra Sinopharm, Sputnik V, AstraZeneca ve Bharat olmak üzere dört yabancı aşı kullandığını bildirdi. İran ithal aşı açığını kapatmak için yerli aşı geliştirmeye çalışıyor. Yetkililer, son dönemde, biri ‘Kovİran Bereket ’olmak üzere söz konusu aşılardan ikisi için acil kullanım izni verildiğini duyurdu.
Ülkenin 448 ilçesinin yarısından fazlası şu an İran'da kullanılan salgın ölçeğine göre en tehlikeli olan ‘kırmızı’ seviyede bulunuyor. Ülkenin 31 eyaletinin çoğunda risk seviyesi, düşük riskli seviye olan ‘turuncu’dan çok tehlikeli seviye olan ‘kırmızı’ya yükseltildi. Bu risk seviyesi, eczaneler ve gıda mağazaları gibi zorunlu olanlar dışındaki tüm mağazaların kapılarını kapatmasını gerektiriyor. Ancak AFP’ye göre özellikle Tahran'ın merkezindeki birçok alışveriş merkezi ve mağaza halen açık.
İran makamları Kovid-19 salgınının başından bu yana dünyanın birçok ülkesi tarafından benimsenen uygulamalara benzer şekilde kapsamlı kapanma tedbirleri uygulamamış, bunun nedenini ise başta Amerikan yaptırımlarından kaynaklanan zor ekonomik koşullara bağlamıştı. Son büyük çaplı kapanma tedbirleri temmuz ayının sonlarında uygulandı. Nitekim Tahran ve Elburz eyaletlerinde hükümet daireleri ve bankalar altı gün boyunca kapılarını kapatmıştı.
Dini lider Ali Hamaney, Ocak ayında ABD ve İngiltere'de üretilen aşıların ithalatını güvenilmez oldukları ve enfeksiyonu şiddetlendirebileceği gerekçesiyle yasaklamıştı. Devlet medyasının haberine göre pazar günü yerli aşının ilk dozunu halka açık olarak alan yeni İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, yetkilileri aşılamayı hızlandırmaya ve salgını durdurmak için gerekli tüm araçları kullanmaya çağırdı.
İran’dan üretim artırım sinyali
23 bin 731 yeni vaka: Koca'dan kritik uyarı
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (00:32)